Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento mnohými zabudnutý koláč je vždy na mojom veľkonočnom a vianočnom stole

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate). Tradičné, trochu zabudnuté koláče nás vždy vrátia do detských čias. Vďaka ich charakteristickej chuti a vzhľadu si ich môžeme nielen vychutnať, ale aj...

7.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).

Tradičné, trochu zabudnuté koláče nás vždy vrátia do detských čias. Vďaka ich charakteristickej chuti a vzhľadu si ich môžeme nielen vychutnať, ale aj vydať sa na sentimentálnu cestu. Cítime sa ako u svojej mamy.

Metrový koláč – môžeme sa vybrať na sentimentálnu cestu…vráti nás do detských čias
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Metrový koláč – starý recept vždy funguje

Starý recept na metrový koláč nás nikdy nesklame. Najmä ak pochádza z pera pani Jolky. Túto pani poznám ako vynikajúcu cukrárku s mnohými zaujímavými receptami. Ak neviete, ako pripraviť tradičný metrový koláč, máme pre vás jednoduchý recept, ktorý vždy vyjde – nájdete ho nižšie.

Ingrediencie:

  • 6 vajec – nesmú byť studené
  • 500 g múky + 1-2 čajové lyžičky
  • 250 g cukru
  • 18 ml oleja
  • 2-3 čajové lyžičky kakaa
  • 10-12 polievkových lyžíc vlažnej vody
  • 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 2 smotanové pudingy s cukrom
  • asi 3/4 l mlieka
  • maslo
  • čokoládová poleva.

Príprava:

  • Vajíčka vyšľaháme na bielu hmotu.
  • Postupne pridávame olej. Pridáme vodu a múku s práškom do pečiva.
  • Cesto rozdelíme na dve časti (musia byť rovnaké).
  • Do jednej časti pridáme kakao a premiešame. Do druhej pridáme dve polievkové lyžice múky.
  • Pripravíme si dve rovnaké formy. Biele a tmavé cesto nalejte do dvoch foriem (každé cesto do inej formy).
  • Pečieme ich 45 minút pri teplote 180 stupňov.
  • Pripravte puding. Odlejte 1/3 šálky mlieka a rozmiešajte v ňom puding. Zvyšok mlieka zvaríme a pridáme puding.
  • Maslo vyšľaháme do nadýchanej peny. Pridávajte po lyžiciach puding a miešajte.
  • Koláč nakrájajte na plátky. Postupujte takto: svetlý plátok – tmavý plátok – pudingová zmes – svetlý plátok – pudingová zmes – tmavý plátok.
  • Hotový koláč prelejte čokoládovou polevou.
  • Tortu podávajte nakrájanú šikmo.
Príprava koláča je veľmi jednoduchá. Pečieme len 25 minút
Foto: shutterstock/Arina P Habich

Recept na metrový koláč – upravený moderný recept

Tento recept na metrový koláč v trochu inej verzii je rovnako dobrý ako predchádzajúci. Takýto koláč je ideálny na pečenie nielen na sviatky, ale aj na každodenné použitie. Môžete ho upiecť už za 25 minút. Prejdime k tomu, ako ho pripraviť.

Ingrediencie:

  • 250 g cukru
  • 6 vajec
  • asi 1/2 šálky vody
  • 1/2 šálky oleja
  • 2,5 šálky múky + 2 polievkové lyžice
  • 1 vanilkový cukor
  • 2-3 lyžice kakaa
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 maslo
  • približne 1/2 l mlieka
  • 2 krémové pudingy s cukrom
  • trochu vanilkovej arómy

Príprava:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrami. Pridáme olej. Pridajte studenú vodu.
  • Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva.
  • Zmes rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej pridáme kakao a do druhej dve lyžice múky.
  • Pripravte si dva rovnako veľké plechy na pečenie. Môžete ich vyložiť papierom na pečenie.
  • Koláč pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 minút.
  • Potom koláč vyberte a nechajte vychladnúť.
  • Po vychladnutí odrežte konce a vrch. Tieto kúsky rozdrobte a nechajte na posypanie.
  • Zvyšné cesto nakrájajte na približne 2 cm kúsky.
  • Pripravíme si zmes. Vezmite 1/2 l mlieka. Odlejte polovicu šálky mlieka. Mlieko, ktoré zostane, zvarte s cukrom.
  • Vo zvyšnom mlieku rozmiešajte puding. Pridajte do vriaceho mlieka, premiešajte a nechajte vychladnúť.
  • Maslo vymiešajte do nadýchanej peny. Postupne pridávajte vychladnutý puding. Podľa chuti pridajte arómu.
  • Zostavte koláč. Vrstvy by mali vyzerať takto: tmavý koláč – pudingový krém – svetlý koláč. Vrch a boky natrite ďalším krémom a posypte rozdrobeným pečivom.
  • Tortu vložíme do chladničky.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Úsmev svokry je dokonalý dezert na dnešný deň. Je sladký, krémový a vo vnútri skrýva prekvapenie

Tento čokoládový koláč neobsahuje múku ani cukor, no napriek tomu chutí úžasne. 10 minút práce a „fajront“


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov