Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Triviálne pestovanie tavoľníka japonského

1.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Edita Medeina). Tavoľník japonský je vytrvalý ker s nízkymi nárokmi na pestovanie. Jeho dekoratívnu hodnotu ovplyvňujú nielen nápadné kvety v tvare baldachýnu v ružovej,...

1.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Edita Medeina).

Tavoľník japonský je vytrvalý ker s nízkymi nárokmi na pestovanie. Jeho dekoratívnu hodnotu ovplyvňujú nielen nápadné kvety v tvare baldachýnu v ružovej, červenej alebo bielej farbe, ale aj listy, ktoré menia farbu s ďalšou fázou vegetácie. Ako začleniť japonský tavoľník do záhrady a s čím ho skombinovať? Aké sú jeho požiadavky? Pozrite si najkrajšie odrody a pravidlá pestovania tavoľníka japonského.

tavoľník japonský
Záhrada plná kvetov bez veľkej námahy. Vysaďte si do záhrady tavoľník japonský.
Foto: shutterstock/Edita Medeina

Ako vyzerá tavoľník japonský?

Tavoľník japonský je ker pochádzajúci z Japonska. Vyznačuje sa rozložitým, vzpriameným habitusom. Jeho tvar sa dá voľne formovať rezom. Tento ker je veľmi dekoratívny nielen vďaka svojim krásnym ružovým alebo bielym kvetom, ale aj vďaka svojim listom.

Na kríku sa skoro na jar objavujú medeno-červené listy, ktoré sa časom zmenia na žlté a svetlozelené a na jeseň sa opäť sfarbia do teplej červenej a hnedej farby. Tento ker na zimu zhadzuje listy, ale na vetvičkách ich udržiava pomerne dlho, vďaka čomu je dlho krásnou záhradnou ozdobou.

Kvety tavoľníka japonského sú tiež dekoratívne. V závislosti od odrody môžu byť jasne ružové, červené alebo biele. Sú usporiadané do sploštených dáždnikov. Rastlina kvitne od júna do augusta.

Aký veľký je tavoľník japonský? Výška kríka je maximálne 1,5 metra. Treba však poznamenať, že sa môže rozšíriť až do šírky 3 metrov. Hoci ide o malý ker, v záhradách a na mestských námestiach nachádza široké uplatnenie.

Tavoľník japonský patrí medzi trvalky. Okrem toho sa ľahko pestuje a je plne odolné voči mrazu.

Odrody tavoľníka japonského

Tavoľníky sú veľmi obľúbené kríky v záhradách. Existuje viac ako 100 druhov tejto rastliny. Jedným z nich je práve tavoľník japonský, medzi ktorými možno spomenúť niekoľko odrôd. Tento ker sa ľahko kríži, čím vznikajú stále nové a nové odrody. Na aké odrody tavoľníka japonského sa oplatí zamerať pozornosť?

Na kríku sa skoro na jar objavujú medeno-červené listy, ktoré sa časom zmenia na žlté a svetlozelené a na jeseň sa opäť sfarbia do teplej červenej a hnedej farby.
Foto: shutterstock/Timothy H Brown Jr
  • Tavoľník japonský Goldflame– je to jedna z najobľúbenejších odrôd tejto rastliny. Je to krásna a pestrofarebná okrasná rastlina v záhrade. Patrí k žltolistým odrodám. Vyznačuje sa tým, že skoro na jar sú mladé výhonky sfarbené do červena. Až časom sa pokropia žltozeleným olistením a na konci vegetačného obdobia sa opäť sfarbia do červena. Kvitne na ružovo.
  • Tavoľník japonský Firelight – odroda firelight má žltozelené lístie a mladé výhonky sú podobne ako u odrody goldflame sfarbené do oranžovočervena. Na jeseň sú listy ohnivo červené. Kvety sú purpurovo ružové.
  • Tavoľník japonský Crispa – má výrazné, nezvyčajne rozstrapkané, tmavozelené listy. Kvitne ružovou farbou. Jeho kvety sú zhromaždené v nadýchaných dáždnikoch. Je to nízka odroda s kompaktným habitusom.
  • Tavoľník japonský Dart’s red – dorastá do maximálnej výšky 80 cm. Má zelené listy, malé a elipsovité, špicaté. Na jeseň sa listy sfarbujú do červena. Kvety majú rubínovo červenú farbu.
  • Tavoľník ružový Magic carpet – je to jedna z najnižších odrôd tavoľníka. Dorastá do maximálnej výšky 50 cm, ale silno sa rozširuje do strán. Má jemné, eliptické listy so žltým sfarbením. Kvitne tmavoružovou farbou.

POZRITE TIEŽ: Čo zasadiť vedľa cesnaku, paradajok a cibule? Dobré susedstvo zeleniny je zárukou veľkej úrody

Pestovanie tavoľníka japonského. Aké sú požiadavky tavoľníka?

Tavoľník japonský má nízke nároky na pestovanie, čo určite poteší mnohých domácich záhradkárov. Vyhovuje mu takmer akákoľvek pôda, hoci najvýdatnejšie sa mu darí v humusnatej, úrodnej a priepustnej pôde. Pri plánovaní miesta pre tavoľník v záhrade sa odporúča vybrať pre neho slnečnú polohu. Kedy vysádzať japonský tavoľník? Najlepší čas na jeho výsadbu je marec alebo september. Oba termíny umožnia rastline dobre zakoreniť.

Pestovanie japonského tavoľníka je jednoduché vďaka jeho odolnosti voči mrazu. Na zimu ho netreba prikrývať. Okrem toho rastlina znesie aj občasné sucho. A čo choroby? Tento ker je odolný aj voči nim. Najčastejšími chorobami sú múčnatka a hrdza. Zo škodcov ju najčastejšie napádajú vošky alebo pleseň.

Tavoľník japonský Goldflame je jednou z najobľúbenejších odrôd tejto rastliny.
Foto: shutterstock/Anna Gratys

Na jar je dobré prihnojiť kompostom. V období intenzívneho kvitnutia ho možno podporiť hnojivami pre kvitnúce kríky.

Ako rýchlo rastie japonský tavoľník?

Ak chcete rýchlo upraviť záhradu, japonský tavoľník bude skvelou voľbou. Táto rastlina rastie veľmi rýchlo. Každý rok narastie až o 20 cm, hoci to do veľkej miery závisí od kultivaru alebo spôsobu rezu. Ak chcete, aby mal ker pôsobivejšie rozmery, nechajte ho rásť a skráťte minimálnu dĺžku stoniek.

POZRITE TIEŽ: Predtým, ako čokoľvek zasadíte do záhrady, urobte jednu vec. Dôležité pre plodiny a kvitnutie

Ako a kedy prerezávať japonský tavoľník?

Strihanie japonského tavoľníka je dôležitým postupom údržby. Malo by sa vykonávať skoro na jar v marci. Rezom sa ker pekne rozrastá a bohato kvitne. Treba tiež vedieť, že rastlina kvitne na jednoročných výhonkoch. Z tohto dôvodu vám aj silný rez vo výške 15 – 30 cm umožní tešiť sa z bohato kvitnúceho a krásneho kríka.

V marci je dobré vyrezať staré výhonky, ktoré spoznáte podľa farby kôry. Odstráňte aj odumreté, suché a mrazom poškodené výhonky. Potom môžete vykonať tvarovací rez. Rastlina dobre pôsobí ako solitérny ker sformovaný do kupoly, ako aj ako súčasť živého plota. Potom ho môžete zastrihnúť do tvaru kocky.

Strihanie tavoľníka by sa malo vykonávať skoro na jar v marci.
Foto: shutterstock/Krotnakro

Kedy ešte prerezávať japonský tavoľník? Odporúča sa to robiť aj v lete. V lete sa odstraňujú len kvitnúce púčiky. Rastlina potom bude opäť kvitnúť v tej istej sezóne.

Japonský tavoľník – s čím kombinovať túto rastlinu?

Japonský tavoľník je skvely do záhrady a na mestské námestia. Výborne vyzerá ako solitérny ker. Vytvára nízke živé ploty alebo lemuje záhony. Existuje však mnoho ďalších záhradných úprav s použitím tavoľníka japonského.

Tento ker môže tvoriť súčasť kaskádovej kompozície s inými kríkmi. Najlepšie sa používa na vytvorenie stredného poschodia. S čím ho kombinovať? Vysoké kríky s kontrastným olistením, ako sú baza, orgován a zakrpatené borovice, poskytujú krásne pozadie.

Nízke odrody sa môžu používať v terasovitých záhonoch. V takomto prípade sa tavoľník hodí k levanduli, juke vláknitej alebo rozchodníkovcu. Na druhej strane kombináciou japonského tavoľníka s inými kríkmi podobnej výšky môžete vytvoriť krásne a pôsobivé kobercové kompozície.

Tavoľník japonský – cena

Tavoľník japonský je ker, ktorý sa nielen ľahko pestuje s veľkou okrasnou hodnotou, ale je aj pomerne lacný. Cena sadeníc japonského tavoľníka závisí od jeho veku a odrody. Pohybuje sa od 4 do 15 eur.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto krásna popínavá rastlina dodáva záhradám jedinečný charakter. A nie je vôbec ťažké ju pestovať

Pôsobivá rastlina s krásnymi kvetmi. Skvelá alternatíva k ružiam v záhrade


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov