Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Záhrada,

Spomeňte si teraz na jahody. V lete prinesú obrovské plody

21.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Pat_Photographies). Dokonale červené, plné sladkej šťavy a rozplývajúce sa v ústach sú jahody koncom jari a začiatkom leta skutočnou pochúťkou. Vzhľadom na vysoké ceny...

21.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/Pat_Photographies).

Dokonale červené, plné sladkej šťavy a rozplývajúce sa v ústach sú jahody koncom jari a začiatkom leta skutočnou pochúťkou. Vzhľadom na vysoké ceny na trhoch a v obchodoch so zeleninou sa čoraz viac ľudí rozhoduje pestovať toto chutné ovocie vo svojich domácich záhradách. Hoci čas na ich výsadbu nastane až po oficiálnom skončení zimy, už teraz sa oplatí vedieť, ako podporiť ich budúci rast.

Ako sa starať o jahody v zime, aby sa im v sezóne darilo?
Foto: pixabay/Pat_Photographies
  • Na výsadbu sa vyberajú len odrezky so silným koreňovým systémom a bez viditeľnej zelenej plesne alebo charakteristických čiernych škvŕn na koreňoch.
  • Ak ste nestihli vysadiť jahody na jeseň, môžete sa do toho pustiť skoro na jar. Je však dobré začať tým, že sa dôkladne zbavíte buriny, ktorá bude brániť rastúcim jahodám.
  • Výsadba jahôd vedľa ostružinových a malinových kríkov bude mať nepriaznivý vplyv na rast a vývoj rastlín. Na druhej strane je cesnak skvelým spoločníkom a pôsobí ako prirodzený štít proti plesni sivej.

Ktoré odrody jahôd pestovať v záhrade?

Jahody, ukryté pod sviežimi zelenými listami, patria medzi nízko rastúce prízemné trvalky. Rastliny sú ideálne na pestovanie nielen v zemi, ale aj v kvetináčoch a nádobách. Sú skvelou voľbou pre ľudí, ktorí nemajú možnosť využívať záhradu, ale chcú si vychutnať chuť plodov doma.

Domestikovaná jahoda, ako sa často nazýva jahoda, sa vyvinula z dvoch druhov divo rastúcich rastlín. Dnes nám ponúka jednoplodiace odrody, ako aj tie, ktoré opakovane plodia. Ak sa rozhodnete zasadiť odrodu, ktorá plodí len raz, očakávajte úrodu na konci jari a na začiatku leta. V rámci samotného typu rozlišujeme aj skoré, stredne skoré a neskoré odrody.

Situácia je trochu odlišná v prípade opakovane rodiacich jahôd. Tie krásne kvitnú a plodia od jari do jesene. Ich miernou nevýhodou je, že ich úroda je v každom okamihu pomerne malá, ale keď sa na ňu pozrieme v priebehu niekoľkých mesiacov, bude plodov pomerne veľa. Nespornou výhodou opakovane plodiacich jahôd je, že ich nezastrašia ani prvé mrazy. Ide o výbornú voľbu pre tých, ktorí žijú v trochu chladnejších oblastiach krajiny.

Kedy sadiť jahody zo zelených sadeníc?

Pri rozhodovaní, či pestovať jahody v záhrade alebo v kvetináči, sa najčastejšie stretávame so zelenými sadenicami. V kruhu záujemcov sa nazývajú aj čerstvé, čo znamená, že pred uvedením do predaja boli len vykopané zo zeme. Tento typ sa dá kúpiť len s holým koreňom, čo sa premieta do potreby okamžitej výsadby. Kedy kúpiť a zasadiť jahody?

Prvý termín je na jeseň a trvá od septembra do prvých mrazov. Ak vtedy nestihnete vykonať plánovanú akciu, nič nie je stratené. Druhý termín je už na jar a trvá od začiatku vegetácie do apríla alebo dokonca mája. Hoci oba termíny ponúkajú dobrú šancu, že sa rastlina v zemi alebo v kvetináči ujme, odborníci jednoznačne uvádzajú, že je oveľa lepšie držať sa jesenného termínu.

Odborníci jednoznačne uvádzajú, že je oveľa lepšie držať sa jesenného termínu.
Foto: shutterstock.com/k1tyara

Príprava pôdy pre jahody

Pred výsadbou jahôd musíte dbať na niekoľko faktorov. V prvom rade sa oplatí uistiť, či sú zakúpené sadenice bez chorôb a škodcov. Dobrým zvykom je tiež pozrieť sa na korene – ak sú suché, namočte ich na 1 – 2 hodiny do pohára vody a až potom prejdite k ďalšiemu kroku. Pri pestovaní jahôd musíte vybrať miesto, ktoré má dobrý prístup slnečného svetla, a predovšetkým je chránené pred nárazovými vetrami. Pôdne parametre by mali naznačovať dostatok humusu a mierne kyslé pH.

Najlepší je mierne piesočnato-hlinitý substrát, ktorý je dobre odvodnený. Na druhej strane, jahodám sa nebude dariť v ťažkej alebo zamokrenej pôde. Skúsení záhradníci upozorňujú, že rastliny veľmi dobre rastú a rodia na miestach, kde sa predtým pestovala fazuľa alebo mrkva. Predtým, ako sú prvé sadenice v zemi, by sa mala odstrániť všetka burina, pričom osobitnú pozornosť treba venovať odnožiam burín. Ďalším krokom je kyprenie pôdy a v prípade piesočnatej pôdy prekyprenie hnojom alebo kompostom.

Jahody veľmi dobre rastú a rodia na miestach, kde sa predtým pestovala fazuľa alebo mrkva.
Foto: shutterstock.com/Africa Studio

Rastliny vhodné na bohatú úrodu jahôd

Vychutnať si na slnku dozreté a sladké plody jahôd je sen, ktorý sa dá s určitým úsilím úspešne zrealizovať. Hoci pestovanie tohto druhu nepatrí medzi najjednoduchšie, musíte dbať na niekoľko základných požiadaviek. Pri správnej starostlivosti a niekoľkých trikoch budú jahody rásť zdravo a sviežo a v sezóne prinesú plody.

Jedným z takýchto patentov je zabezpečiť, aby jahody mali správnu spoločnosť. Čo to znamená? Záhradníci poukazujú na to, že vysadenie niekoľkých špecifických rastlín v blízkosti im pomôže lepšie rásť. Na zozname sú predovšetkým tieto rastliny:

  • pór,
  • cibuľa,
  • rasca,
  • cesnak,
  • tymián,
  • petržlenová vňať,
  • pažítka,
  • šalvia
  • koriander
  • mäta pieporná,
  • saturejka.
Výsadba správnych rastlín vedľa jahôd podporuje ich rozvoj
Foto: shutterstock.com/Natallia Ustsinava

Čo nesadiť vedľa jahôd?

Jahoda je veľmi spoločenská rastlina, avšak nie každá spoločnosť jej vyhovuje. Ak sa chcete počas sezóny tešiť z dobrej úrody, musíte si podľa toho zvoliť iné druhy. Záhradníci poukazujú na niekoľko druhov, ktoré s jahodami nevytvoria dobrú dvojicu. Medzi rastliny, ktoré je lepšie nevysádzať príliš blízko jahôd, patria najmä:

  • ružičkový kel,
  • karfiol,
  • brokolica,
  • kel,
  • kaleráb,
  • kapusta (hlávková, červená, biela, čínska, talianska).

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na spracovanie jahôd nebudete mať čas. Záhradníci tento princíp využívajú už roky. Ovocie nikdy nebolo sladšie

Záhradkárov kalendár: čo kedy zasadiť a orezať? Urobte to v marci a v lete budete žiariť hrdosťou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pridajte ho do pôdy a tá bude úrodná ako nikdy predtým. Záhrada prinesie úrodu

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Zdroj: Wikimedia Commons). Neustále hľadáte spôsoby, ako zvýšiť úrodnosť pôdy? Ak áno, určite vás poteší, že veci, ktoré používate pri…

Lopatkovec nekvitne? Dve ingrediencie a v okamihu vyrastie s okvetnými lístkami

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ludmila Kapustkina). Lopatkovec je jednou z tých rastlín, ktoré často zdobia naše domáce parapety. Niet sa čomu čudovať -…

Kávová usadenina na kvety je jedným z najúčinnejších hnojív. Poznáte správne pomery?

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk). Kávová usadenina na kvety je nielen hnojivo, ktoré prospieva rastlinám, ale aj účinný spôsob, ako odradiť niektorých…

Listy paradajok sa krútia? To by mohla byť príčina

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photoPOU). Nepodceňujte skutočnosť, že sa listy paradajok krútia, pretože ich stav môže byť vážnejší, ako si myslíte. Príčinou sú…

Vaše záhradné ruže vám budú závidieť všetci susedia. Stačí použiť tento kondicionér

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natali22206). Ruže sú krásne kríky, ktoré sú veľmi obľúbené. Je to vďaka ich očarujúcim kvetom a príjemnej vôni, ako…

Auto Trendy

Volkswagen Golf dostane nové pohonné jednotky PHEV

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen Golf je teraz k dispozícii s dvoma novými motormi PHEV. Výkonnejší z nich, ktorý sa nachádza v modeli Golf GTE, dosahuje výkon 272 k.

Zbohom, Jaguar F-Pace! SUV dostáva špeciálnu edíciu na konci kariéry

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Jaguar F-Pace sa blíži ku koncu svojej kariéry a britský výrobca pripravil špeciálnu edíciu svojho vôbec prvého SUV.

Nový Bentley Continental GT bude používať hybridný motor V8 s výkonom 780 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Bentley zverejnila prvé oficiálne obrázky a informácie o novej generácii modelu Continental GT. Model dostane nový hybridný motor V8 s výkonom viac ako 780…

Spoločnosť Alpine sa pohrala s vozidlom Renault Rafale, výsledkom čoho je hybrid s pohonom všetkých kolies s výkonom 300 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Renault predstavil nový Rafale E-Tech 4×4 s výkonom 300 koní. Nová verzia dokáže na jedno nabitie prejsť v čisto elektrickom režime až 100 km.

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude od roku

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold prvému víťazstvu talianskej značky v pretekoch…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov