Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Tipy, Záhrada,

Ako často meníte vodu vo váze s kvetmi? Prečítajte si o kvetinárskych patentoch

18.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/Freepik). Rezané kvety nemajú dlhú životnosť, ale radi sa o ne delíme, pretože pri aranžovaní do originálnych kytíc vyzerajú naozaj výnimočne. Existuje nejaký spôsob,...

18.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/Freepik).

Rezané kvety nemajú dlhú životnosť, ale radi sa o ne delíme, pretože pri aranžovaní do originálnych kytíc vyzerajú naozaj výnimočne. Existuje nejaký spôsob, ako dosiahnuť, aby vydržali dlhšie? Dôležitá je pravidelná údržba. Ako často meníte vodu v kvetoch vo váze a čo do nej pridávate, aby bola kytica svieža a voňavá aj po týždni? Na niektoré riešenia by ste ani nepomysleli.

Ako často meníte vodu v kvetoch vo váze? Najlepšie každý deň. Nesmieme však zabudnúť ešte na jeden detail.
Foto: freepik/Freepik

Ako často meníte vodu v kvetoch vo váze?

Je možné, aby aranžmány z rezaných kvetov vydržali dlhšie a mohli sa tešiť zo sviežeho vzhľadu a jarnej vône aj uprostred zimy? Ukazuje sa, že na to, ako dlho rezané kvety vydržia vo váze, vplýva mnoho faktorov. Základom je, samozrejme, voda, ale nesmieme zabúdať, že stav kvetov ovplyvňuje aj váza, do ktorej sú umiestnené. Nádobu treba vopred dôkladne umyť. Ak nevyčistíme zvyšky predchádzajúcich rastlín a ak sú na stenách nánosy starej vody, aj tá najkrajšia a najzdravšia kytica rýchlo odumrie, pretože stonky kvetov začnú hniť.

Podľa toho, aké kvety dávate do vázy, by ste mali siahnuť po prevarenej alebo odvarenej vode. Rezané kvety majú rôzne preferencie, preto je vhodné vopred zistiť, v akých podmienkach by sa mali uchovávať. Prečo je pre mnohé druhy najlepšia prevarená voda? Kvetinári zdôrazňujú, že prevarením sa odstráni vzduch, vďaka čomu rastliny ľahšie absorbujú prečistenú tekutinu. Jediný spôsob, ako používať prečistenú vodu, je, ak plánujete do kvetov, ktoré dobre znášajú chlór.

Základom je, samozrejme, voda, ale nesmieme zabúdať, že stav kvetov ovplyvňuje aj váza, do ktorej sú umiestnené.
Foto: pixabay/Johanna84

Ako často by ste mali meniť vodu v kvetoch vo váze? Základom je pravidelnosť – mali by sme to robiť každý deň, pretože tak obmedzíme rast mikroorganizmov, ktoré bránia aktívnemu príjmu vody rastlinou. Ak si všimnete, že voda sa zakalila, mali by ste okamžite reagovať tak, že ju celú vylejete a stonky výrazne skrátite, pretože v prostredí sa už začali množiť baktérie a spodné časti stoniek sa rozpadli.

Pri každej výmene vody utrite vázu a stonky kvetov vlhkou handričkou. Odstránite tak nahromadené nečistoty a baktérie a minimalizujete riziko ich prenosu do čerstvej vody. Mnohé rastliny tiež vyžadujú, aby stonky boli ponorené. V prípade umiestnenia do vázy:

  • gerbery a karafiáty – naplňte iba do ¼ výšky vázy,
  • ruže – naplňte do ¾ výšky vázy,
  • ľalie, chryzantémy a iné druhy – nalejte toľko vody, aby ste naplnili menej ako polovicu, ale viac ako ¼ objemu vázy.

Ak ich namočíte viac, môžu kvitnúť kratšie. Bolo by dobré prispôsobiť výšku a tvar vázy požiadavkám rastlín. Ruže, gerbery a margaréty sa najlepšie cítia vo vysokých vázach, zatiaľ čo tulipánom bude vyhovovať nízka, pomerne široká váza.

Čo možno urobiť, aby kvety vo váze vydržali čo najdlhšie?

Najjednoduchším riešením sa zdá byť výber tých kvetov, ktoré sú prirodzene najtrvácnejšie a vyzerajú skvele aj po rezaní. Medzi ne patria napríklad pivonky, ľalie, margaréty, astry, gladioly alebo karafiáty. Ťažko sa však zaobíde bez hustých, voňavých kytíc ruží alebo jarných tulipánov, ktoré na slnku ešte viac žltnú. Preto potrebujeme niekoľko tipov, ako udržať farebné kytice svieže a dlhotrvajúce. Čo možno urobiť, aby kvety vo váze vydržali čo najdlhšie? Začnime ich prípravou a potom prejdime k starostlivosti, ktorá ich zregeneruje, posilní a oddiali proces vädnutia.

Rezanie a „kalenie“

Cez zablokované vodivé bunky v kvetoch neprechádza voda, preto je najdôležitejšie ich odblokovať rezom. Konce stoniek odstrihnite ostrými nožnicami pod výrazným uhlom bez toho, aby ste ich ťahali alebo drvili.

Receptom na dlhé kvitnutie rezaných slnečníc, makovíc alebo poinsettií bude ich ponorenie do vriacej vody a rýchle prenesenie do studenej vody (práve podrezanie spôsobí, že šťava vytekajúca z výhonku sa skoncentruje a uzavrie cestu odoberanej vode).

Ružu vložte do studenej vody s kyselinou citrónovou a chráňte ju pred nadmerným teplom. Rezané gerbery by mali mať aj zašpicatené stonky, čo im pomôže udržať svieži vzhľad. Kvety ľalií by sa mali zbaviť listov a stonky by sa mali napariť, podobne ako pri slnečniciach.

Konce stoniek odstrihnite ostrými nožnicami.
Foto: freepik/stockking

Regeneračný kúpeľ

Niektoré rastliny musia prejsť dlhú cestu, kým sa dostanú do vázy. Ani ochrana stoniek špeciálnou fľaštičkou s trochou vody nemusí pomôcť, ak ich prepravujete napríklad v horúci deň. V takom prípade príde na pomoc regeneračný kúpeľ. Po príchode do domu pripravte pre rastliny vodu do veľkej misy a ponorte ich vodorovne po celej dĺžke. Po chvíli by mali opäť získať svoju pevnosť a svieži vzhľad.

Domáca výživa

Výborným patentom na predĺženie životnosti rezaných kvetov je pridanie trochy cukru do vody vo váze. Stačí štipka, aby ste ich dobre vyživili. Niektorí ľudia namiesto cukru pridávajú med, iní odporúčajú dať kvetom kyselinu citrónovú alebo soľ. Obľúbenou metódou záchrany rezaných kvetov je vhodiť do vody tabletku aspirínu, ktorá účinne potláča rast škodlivých mikroorganizmov.

Pri podávaní aspirínu kvetom musíte dodržiavať správnu postupnosť činností.

  1. Najprv kvety vyberieme z vázy a vylejeme z nej starú vodu.
  2. Potom nalejeme čerstvú vodu a vhodíme do nej tabletu rozpustného aspirínu (1 tableta na 2 litre vody).
  3. Počkáme, kým sa tableta úplne nerozpustí.
Obľúbenou metódou záchrany rezaných kvetov je vhodiť do vody tabletku aspirínu, ktorá účinne potláča rast škodlivých mikroorganizmov.
Foto: shutterstock/nataliazhd

Až potom môžeme kvety bezpečne umiestniť do vázy.

Minca nielen pre šťastie

Jedným zo spôsobov, ako predĺžiť životnosť kvetov vo váze, je vhodiť do vody medenú mincu. Tento patent pochádza zo starej ľudovej viery, že meď obsiahnutá v minciach ochráni rastliny pred rastom škodlivých mikroorganizmov vo vodnom prostredí.

Sušenie pomocou… zápaliek

Ak chceme, aby kvety nezhnili, ale pekne vyschli, aj keď stoja vo vode, stačí, keď do stonky urobíme zvislú priehlbinu, do ktorej potom hlboko vložíme hlavičku zápalky. Týmto spôsobom môžeme brzdiť hnilobné procesy.

Skladovanie mimo ovocia

Málokto vie, že umiestnenie kytice vedľa ovocného taniera môže čoskoro stratiť svoje čaro. Najmä jablká, banány a paradajky majú na rezané kvety starnúci účinok. Vylučujú zlúčeniny, ktoré prispievajú k rýchlejšiemu vädnutiu a rozkladu kvetov, preto sa vyhnite tomu, aby ste ich mali na jedálenskom stole, aj keď vyzerajú ako z katalógu.

Či už dáte do vázy kvety zo záhrady alebo z kvetinárstva, starajte sa o ne správne a vydržia dlhšie.
Foto: shutterstock/Mariia Boiko

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Prečo ruže zvädli? Nasypte lyžičku do vody a kytica ruží v okamihu ožije

Nielen prerezávanie. Toto je spôsob, ako dosiahnuť, aby rezané kvety vydržali dlhšie


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov