Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Kalendár záhradkára na február. Na to nemôžete zabudnúť! Výsadba, prerezávanie, výsev

5.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/SariMe). Február v záhrade prináša prvé známky jari. Vidno to aj na kalendári záhradkára, ktorý sa pomaly začína zapĺňať prácami. Február je ideálny čas...

5.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/SariMe).

Február v záhrade prináša prvé známky jari. Vidno to aj na kalendári záhradkára, ktorý sa pomaly začína zapĺňať prácami. Február je ideálny čas na upratovanie, strihanie stromov a predovšetkým na prípravu sadeníc niektorých druhov zeleniny a ovocia. Všetko však závisí aj od poveternostných podmienok. Keď je na záhonoch hrubá vrstva snehu, oplatí sa ju ešte ponechať, pretože chráni pôdu pred mrazom a na jar ju zavlaží. Zistite, ktoré práce v záhrade treba urobiť vo februári a s ktorými treba počkať.

Keď je na záhonoch hrubá vrstva snehu, oplatí sa ju ešte ponechať, pretože chráni pôdu pred mrazom a na jar ju zavlaží.
Foto: shutterstock.com/SariMe

Kedy začať so záhradníčením vo februári?

Kedy začínate so záhradkárčením? Vo februári, keď už pôda nie je zamrznutá a snehová pokrývka je malá alebo žiadna, môžete už vykonávať dostatok čistiacich prác. Ak však vo vašej záhrade stále vládne zima, budete musieť niektoré práce odložiť na marec. Zaschnuté lístie a konáre sa pod hrubou vrstvou snehu ťažko čistia.

Záhradkársky kalendár vo februári preto do veľkej miery závisí od poveternostných podmienok vonku. Našťastie, aj počas tuhej februárovej zimy sa môže záhradkár postarať o plánovanie a prípravu sadeníc v pohodlí svojho domova. Sú to rovnako dôležité záhradné práce.

Čo robiť v záhrade vo februári?

K upratovaniu vo februári patrí zber suchého lístia, polámaných konárov zo záhonov a kvetinových záhonov. Okrem toho môžete pripraviť pôdu na záhonoch alebo v skleníku a parenisku primiešaním kompostu.

Záhradkárov kalendár na február ďalej zahŕňa pravidelnú kontrolu krytov na kvetoch a kríkoch, ktoré sú citlivé na nízke teploty. Žiaľ, február vás ešte stále môže silno prekvapiť veľkými mrazmi, preto skontrolujte, či agrotextília alebo slama, ktorou ste zakryli napríklad kríky ruží, stále dobre plní svoju úlohu. Oplatí sa skontrolovať aj stav obielených kmeňov stromov. Vápno sa už mohlo zmyť. K prácam v záhrade vo februári patrí aj opätovné obielenie kmeňov stromov, ak je to potrebné.

Ak vo vašej záhrade pretrváva nepriaznivé zimné počasie, nezabudnite skontrolovať snehovú pokrývku na trávnikoch. Je dobré rozbiť všetky zmrznuté hrudky zeme alebo zvyšky po odhŕňaní snehu z príjazdovej cesty a rovnomerne ich rozmiestniť po trávniku. Ľad alebo zamrznuté kopy snehu sa topia dlhšie, sú ťažšie a spôsobujú žltnutie alebo dokonca hnitie trávnika.

K prácam v záhrade vo februári patrí aj opätovné obielenie kmeňov stromov, ak je to potrebné.
Foto: shutterstock.com/Anuta23

Čo ďalšie je v kalendári záhradkára? Vo februári je tiež dobré už naplánovať zeleninové záhony, ktoré sa na jar zaplnia sadenicami. Pri plánovaní nezabudnite zohľadniť zásady striedania plodín a medziplodín. To zabezpečí, že vaša záhrada bude rásť zdravo, sviežo a poskytne vám bohatú úrodu.

Čo sa dá orezať vo februári?

Záhradné práce vo februári zahŕňajú aj jarné orezávanie stromov. V tomto čase je dobré postarať sa o živé ploty a správne ich vytvarovať, aby na jar vytvorili zelenú, estetickú stenu. Strihajú sa ihličnaté aj listnaté živé ploty.

Podobný rez môžete vykonať aj pri listnatých kríkoch, ktoré na jar kvitnú, ako sú hortenzie, jazmín alebo japonský tyl. Rez stimuluje rastliny k rastu a bohatšiemu kvitnutiu. Výhonky by sa mali skrátiť približne o 1/3 svojej dĺžky, v prípade starších exemplárov dokonca o 2/3. Nestrihajte však skoro na jar kvitnúce kríky, ako sú forzýtie alebo praslička, ktoré kvitnú skôr, ako sa na minuloročných výhonkoch vyvinú listy.

Február je tiež vhodný čas na udržiavací rez ovocných stromov odolných voči mrazu, ako sú jablone, slivky a hrušky. Je dobré odstrániť konáre poškodené mrazom, zlomené konáre alebo konáre rastúce hlboko do koruny. Nezabudnite ošetriť rany po prerezávaní záhradníckou masťou.

Čo ďalšie sa oplatí naplánovať na február? Práce v záhrade môžu zahŕňať aj prerezávanie na stimuláciu rastu ovocných kríkov, ako sú egreše a čierne ríbezle.

Čo zasievame do záhrady vo februári?

Február ešte nie je vhodný čas na výsev zeleniny alebo kvetov priamo do zeme. Niekedy je to dokonca nemožné, ak je pôda hlboko zamrznutá alebo pokrytá hrubou vrstvou snehu.

Vo februári možno v záhrade vysievať len niektoré druhy zeleniny odolné voči chladu alebo skoré jarné odrody, ale len v skleníkoch alebo pod pareniskami.

Práce v záhrade môžu zahŕňať aj prerezávanie na stimuláciu rastu ovocných kríkov, ako sú egreše a čierne ríbezle, ale aj ruže.
Foto: shutterstock.com/vladdon

Koncom marca už možno vysádzať oveľa viac rastlín, preto sa oplatí s týmito prácami ešte chvíľu počkať. Namiesto toho sa zamerajte na prípravu sadeníc, pretože február je na to ideálny čas. Teplomilnú zeleninu alebo jednoročné kvety môžete vysievať už v sadeniciach, čím predĺžite ich vegetačné obdobie.

Ktoré kvety dať do pôdy vo februári?

Existuje len málo druhov kvetov odolných voči nízkym teplotám, ktoré možno vysievať do záhrady vo februári. Výnimkou sú skoré jarné kvety, cibuľoviny. Ak ste ich do záhrady nevysadili na jeseň, oplatí sa tak urobiť vo februári. Na prvé kvety si však budete musieť počkať do budúcej sezóny.

Namiesto výsevu do zeme vysaďte kvety ako sadenice do miniskleníkov alebo malých kvetináčov a umiestnite ich doma na slnečný parapet. Takto môžete vysievať lobéliu, ktorá má dlhé vegetačné obdobie, ľuľkovec, verbenu, ako aj levkoniu, mexický ženšen alebo impatiens. Prípravou sadeníc budú kvety zdobiť vašu záhradu dlhšie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Február je už za rohom. Moja babička vtedy vždy zasieva túto zeleninu a v lete má bohatú úrodu

Vysaďte uhorky v tomto termíne a vašu letnú úrodu vám budú závidieť všetci susedia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Kedy vysádzať hortenzie? Budú krásne kvitnúť, ak neurobíte jedinú chybu. Je to o zalievaní

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wirestock Creators). Hortenzia je pozoruhodná rastlina, ktorá prináša do záhrady veľa života. Nápadné kvety majú mnoho farieb a každá…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov