25.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chzu).
Pečené zemiaky sú jedným z najobľúbenejších občerstvení. Niet divu, veď sú nielen jednoduché na prípravu, ale aj mimoriadne chutné. Sú tiež veľmi všestranné – v závislosti od vašich preferencií ich môžete podávať ako hlavné jedlo aj ako o niečo zdravšiu alternatívu k hranolkám. Ako ich pripraviť?
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/shutterstock_1914688687.jpg)
Foto: shutterstock/Chzu
Pečené zemiaky sú cenené pre svoju jednoduchosť, intenzívnu chuť, chrumkavú kôrku a schopnosť prijímať rôzne druhy korenia. Je to jedlo, ktoré sa hodí ako príloha aj ako samostatné občerstvenie. Ako pripravíte rýchlu a chutnú prílohu k večeri? Oplatí sa staviť na klasiku.
Pečené zemiaky s chrumkavou kôrkou. Budú chutiť každému
Najlepšie pečené zemiaky sú tie s chrumkavou kôrkou a jemným, mäkkým stredom. Prídavok korenín je skvelým doplnkom tohto občerstvenia a koniec koncov, tie si môžete vybrať podľa vlastného uváženia. Najpopulárnejšou voľbou sú však bylinky, ktoré sa k nim výborne hodia.
- 1 kg zemiakov
- 3 PL olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1/2 čajovej lyžičky štipľavej červenej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného rozmarínu
Chutná alternatíva hranoliek. Recept na pečené zemiaky
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2024/01/shutterstock_159398351.jpg)
Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova
- Prípravu pečených zemiakov je najlepšie začať vo fáze…. nákupu zeleniny. Najlepšie občerstvenie sa totiž pripravuje zo zemiakov s vysokým obsahom škrobu a nízkou vlhkosťou. Dôležité je tiež, aby boli zemiaky rovnako veľké. Tým sa zabezpečí ich rovnomerné upečenie.
- Zemiaky umyte pod tečúcou vodou a dôkladne osušte. Neošúpte zemiaky, prispieva to k ich chrumkavosti. Ak sú zemiaky veľké, môžete ich nakrájať na približne 2,5 cm kúsky. V miske zmiešajte olivový olej korenie. Do misky pridajte nakrájané zemiaky a dôkladne premiešajte, aby sa rovnomerne pokryli korením.
- Rúru predhrejte na 220 stupňov Celzia. Zemiaky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a uistite sa, že sú v jednej vrstve. Zemiaky pečte približne 20 minút. Po tomto čase zeleninu vyberte z rúry a opatrne ju otočte, aby sa rovnomerne upiekla. Vráťte do rúry a pečte ďalších 15 – 20 minút alebo kým zemiaky nie sú zvonka chrumkavé.
Pečené zemiaky môžete podávať samostatne alebo ako prílohu k večeri. Skvele chutia aj v kombinácii s omáčkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rozpadajú sa vám zemiakové placky pri vyprážaní? Pridajte túto ingredienciu
Túto prísadu som pridala do zemiakových placiek. Odteraz si každý pýta tento recept