Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Voňavé žemle ako z renomovanej pekárne. Chrumkavé žemle (kaiserky) na rodinné raňajky

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida). Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida).

Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby sme vstávali za svitania a ponáhľali sa do pekárne po čerstvé pečivo, rozhodnime sa pripraviť si jednoduché žemle doma. Stačí vám len pár ingrediencií, trochu trpezlivosti pri ich kysnutí a môžete si vychutnávať domáce pečivo.

Ako upiecť žemle doma?
Foto: shutterstock/tilialucida

Chrumkavé raňajkové žemle – potrebné produkty

Malá, okrúhla a neuveriteľne nadýchaná žemľa, ktorej vrchná časť je zdobená niekoľkými zárezmi pripomínajúcimi kríž alebo hviezdu. Kaiserova žemľa je pečivo, ktoré si získalo popularitu ešte v rakúsko-uhorskej Haliči. V doslovnom preklade kaiser zemel jednoducho znamená cárska buchta.

Zaujímavé je, že názov vôbec nepochádza z titulu cisára Františka Jozefa, keďže sa jedla už približne o 100 rokov skôr. Dnes ju nájdete v každom obchode a môžete si ju upiecť aj vo vlastnej kuchyni.

Prísady na žemle:

  • 500 g pšeničnej múky typu 500
  • 7 g instantného droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 stredne veľké vajce.
Príprava cesta na žemle je veľmi jednoduchá.
Foto: shutterstock/KONSTANTIN_SHISHKIN

Kaiserove žemle ako z pekárne – recept krok po kroku

  1. Do čistej misy nasypte pšeničnú múku, droždie, cukor a soľ a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte vajce, olej a vodu.
  2. Mokré prísady pridajte k suchým a krátko premiešajte a potom sa pustite do miesenia ručne, mixérom alebo v špeciálnom stroji na chlieb.
  3. Cesto by malo vytvoriť kompaktnú, hladkú a lesklú guľu. Keď sa to podarí, prikryte ho utierkou a nechajte na suchom a teplom mieste kysnúť približne 2 hodiny.
  4. Po uplynutí tohto času cesto odležte tak, že prstami udierate do vrchnej vrstvy. Potom ho vyklopte na múkou posypanú dosku.
  5. Cesto krátko premieste, potom z neho vytvorte valček a nakrájajte ho na 10 až 12 kúskov. Z každého kúska vytvorte malú guľôčku.
  6. Keď sú všetky žemle vytvarované, preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte čistou utierkou a nechajte opäť kysnúť 30 – 35 minút.
  7. Do vykysnutých žemlí urobte nožom 5 zárezov. Výsledkom by mali byť prekrížené čiary.
  8. Vložte žemle do rúry vyhriatej na 220 °C (horný a dolný ohrev) a pečte 15 – 20 minút. Žemle podávajte mierne vychladnuté s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!

Môžu sa žemle zmraziť alebo skladovať v chladničke?

Pečivo má najlepšiu chuť, ak sa skladuje pri izbovej teplote, t. j. pri teplote 18 až 22 stupňov Celzia. Uloženie pečiva, najmä toho, ktoré je vyrobené z pšeničnej múky a droždia, do chladničky spôsobí, že pečivo bude tvrdé, kompaktné a nebude chutné. Jedinou výnimkou je špeciálny toastový chlieb, nakrájaný na plátky a zabalený v uzavretých plastových vreckách. Iba tento druh chleba môže bez problémov prežiť pobyt v chladničke, ak ho umiestnite na hornú policu.

Skúsené gazdinky odporúčajú prebytočné upečené pečivo zamraziť. Stačí, ak tie čerstvé vložíte do špeciálneho fóliového vrecka určeného na mrazené potraviny, pevne ho uzavriete a vložíte do zásuvky mrazničky. Potom ich môžete skladovať niekoľko mesiacov. Je dôležité, aby ste tento krok urobili v ten istý deň, ako boli upečené.

Zamraziť sa môže len čerstvo upečené pečivo.
Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší

Tajná prísada do palacinkového cesta. A nie je to len o perlivej vode


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Žiadny ocot ani zápach! Tento jednoduchý a lacný spôsob odvápnenia kanvice je fenomén. Pozrite sa ako!

05.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Losonsky). Odvápnenie kanvice bez použitia octu? Je to možné! Našla som jednoduchý a lacný spôsob, ktorý vám pomôže zbaviť…

Tvarohový koláč bude chutiť ako sladký obláčik, ak použijete túto jedinú prísadu

5.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MShev). Krémový tvarohový koláč na báze kondenzovaného mlieka je ideálny nápad na jednoduchý a mimoriadne chutný dezert. Stačí sa…

Vôbec nie vodu s citrónom. Tento domáci nápoj pôsobí ako „spaľovač tukov“. Vypite ho a sledujte, ako mizne pneumatika

5.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bigc Studio). Mnoho ľudí sa snaží dosiahnuť svoju vysnívanú váhu pomocou módnych diét a doplnkov na chudnutie. Často však…

Ako a kedy orezávať jablone? Držte sa princípu kužeľa

4.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ikeda_a). Jablone sú jedny z najčastejšie pestovaných ovocných stromov v domácich záhradách a na pozemkoch. Nemajú vysoké nároky na…

Papierová rolka má skrytú funkciu. Zapáľte a chvíľu počkajte. Šok je slabé slovo

04.03.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Keď sa nám minie toaletný papier, väčšina z nás rolku inštinktívne vyhodí do odpadkového koša. Ani chvíľu…

Auto Trendy

Takto poškodíte selektor a synchronizátory. Zlý jazdný návyk môže byť nákladný

5.3.2024 Redakcia Auto trendy - Ak raz za čas necháte nohu na spojke alebo ruku na radiacej páke dlhšie, nič zlé sa nestane. Horšie je, ak sa takáto jazda stane…

Na Slovensku horel prvý elektromobil. Vo vode je už niekoľko dní. Vieme či išlo o úmysel

5.3.2024 Redakcia Auto trendy - Požiar elektromobilu z piatka 1. marca nebol náhoda. TV JOJ vo svojej reportáži informuje, že kamerové záznamy ukazujú, že elektromobil značky Volkswagen v skutočnosti podpálila…

Vodiči, pozor! Policajti vyrazia na veľké kontroly. Vieme kedy a kde

5.3.2024 Redakcia Auto trendy - Polícia si posvieti na vodičov vo viacerých okresoch v Banskobystrickom kraji. Muži zákona vykonajú osobitnú kontrolu zameranú na dodržiavanie povinností držiteľa vozidla s využitím inštitútu…

Robia vaše stierače šmuhy? Skôr než pobežíte do obchodu, použite tento trik

5.3.2024 Redakcia Auto trendy - Dobrá viditeľnosť je základom bezpečnej jazdy. Bez dobre fungujúcich stieračov ju však nedosiahnete. Neponáhľajte sa však hneď do obchodu po nové stierače. Problém so šmuhami…

Test letných športových pneumatík na rok 2024: ktoré boli najlepšie?

5.3.2024 Redakcia Auto trendy - Všetky pneumatiky vyzerajú takmer rovnako. Mnohé modely majú také podobné dezény, že ich na prvý pohľad nedokážu rozlíšiť ani odborníci, čo však neznamená, že medzi…

Umývate svoje auto v bezdotykovej autoumyvárni? Nerobte túto chybu

5.3.2024 Redakcia Auto trendy - Prvé vlastné umývanie auta v bezdotykovej autoumyvárni môže u vodičov vyvolať pochybnosti. Nie je to však nič zložité, hoci je dôležité pamätať na niekoľko dôležitých…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov