Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Voňavé žemle ako z renomovanej pekárne. Chrumkavé žemle (kaiserky) na rodinné raňajky

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida). Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tilialucida).

Vôňa uvarenej kávy, obľúbené ingrediencie na stole a pariace sa žemle v košíku. Takýto pohľad je prísľubom skutočne chutných raňajok. Namiesto toho, aby sme vstávali za svitania a ponáhľali sa do pekárne po čerstvé pečivo, rozhodnime sa pripraviť si jednoduché žemle doma. Stačí vám len pár ingrediencií, trochu trpezlivosti pri ich kysnutí a môžete si vychutnávať domáce pečivo.

Ako upiecť žemle doma?
Foto: shutterstock/tilialucida

Chrumkavé raňajkové žemle – potrebné produkty

Malá, okrúhla a neuveriteľne nadýchaná žemľa, ktorej vrchná časť je zdobená niekoľkými zárezmi pripomínajúcimi kríž alebo hviezdu. Kaiserova žemľa je pečivo, ktoré si získalo popularitu ešte v rakúsko-uhorskej Haliči. V doslovnom preklade kaiser zemel jednoducho znamená cárska buchta.

Zaujímavé je, že názov vôbec nepochádza z titulu cisára Františka Jozefa, keďže sa jedla už približne o 100 rokov skôr. Dnes ju nájdete v každom obchode a môžete si ju upiecť aj vo vlastnej kuchyni.

Prísady na žemle:

  • 500 g pšeničnej múky typu 500
  • 7 g instantného droždia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky soli
  • 250 ml vlažnej vody
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 1 stredne veľké vajce.
Príprava cesta na žemle je veľmi jednoduchá.
Foto: shutterstock/KONSTANTIN_SHISHKIN

Kaiserove žemle ako z pekárne – recept krok po kroku

  1. Do čistej misy nasypte pšeničnú múku, droždie, cukor a soľ a premiešajte. V samostatnej miske zmiešajte vajce, olej a vodu.
  2. Mokré prísady pridajte k suchým a krátko premiešajte a potom sa pustite do miesenia ručne, mixérom alebo v špeciálnom stroji na chlieb.
  3. Cesto by malo vytvoriť kompaktnú, hladkú a lesklú guľu. Keď sa to podarí, prikryte ho utierkou a nechajte na suchom a teplom mieste kysnúť približne 2 hodiny.
  4. Po uplynutí tohto času cesto odležte tak, že prstami udierate do vrchnej vrstvy. Potom ho vyklopte na múkou posypanú dosku.
  5. Cesto krátko premieste, potom z neho vytvorte valček a nakrájajte ho na 10 až 12 kúskov. Z každého kúska vytvorte malú guľôčku.
  6. Keď sú všetky žemle vytvarované, preložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte čistou utierkou a nechajte opäť kysnúť 30 – 35 minút.
  7. Do vykysnutých žemlí urobte nožom 5 zárezov. Výsledkom by mali byť prekrížené čiary.
  8. Vložte žemle do rúry vyhriatej na 220 °C (horný a dolný ohrev) a pečte 15 – 20 minút. Žemle podávajte mierne vychladnuté s obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!

Môžu sa žemle zmraziť alebo skladovať v chladničke?

Pečivo má najlepšiu chuť, ak sa skladuje pri izbovej teplote, t. j. pri teplote 18 až 22 stupňov Celzia. Uloženie pečiva, najmä toho, ktoré je vyrobené z pšeničnej múky a droždia, do chladničky spôsobí, že pečivo bude tvrdé, kompaktné a nebude chutné. Jedinou výnimkou je špeciálny toastový chlieb, nakrájaný na plátky a zabalený v uzavretých plastových vreckách. Iba tento druh chleba môže bez problémov prežiť pobyt v chladničke, ak ho umiestnite na hornú policu.

Skúsené gazdinky odporúčajú prebytočné upečené pečivo zamraziť. Stačí, ak tie čerstvé vložíte do špeciálneho fóliového vrecka určeného na mrazené potraviny, pevne ho uzavriete a vložíte do zásuvky mrazničky. Potom ich môžete skladovať niekoľko mesiacov. Je dôležité, aby ste tento krok urobili v ten istý deň, ako boli upečené.

Zamraziť sa môže len čerstvo upečené pečivo.
Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Domáci chlieb nemá konkurenciu. Nielenže je oveľa lepší ako ten v obchode, ale je aj lacnejší

Tajná prísada do palacinkového cesta. A nie je to len o perlivej vode


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takéto chryzantémy neumiestňujte na hrob svojich blízkych. Sú znakom odmietnutia a nenaplnenej lásky

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Koromyslova). Začiatok novembra je výnimočným obdobím najmä pre tých, ktorí si chcú pripomenúť pamiatku svojich blízkych. Cintoríny sú…

Platíte vysoké účty za elektrinu? Všetko kvôli tomuto zvyku. Každý rok je to o desiatky eur viac

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Bykfa). Za elektrinu platíme veľa, ale nielen kvôli vysokým cenám energie. Niektoré zvyky spôsobujú, že nám z peňaženiek uteká…

Keď je október, tak určite táto večera! Kúpte si červenú zeleninu, rozmixujte ju a uvidíte, čo z toho vznikne

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Cesarz). U nás doma sa každý mesiac jedno jedlo pripravuje najčastejšie.. Tento rok bola táto večera vybraná na október.…

Placky už nebudú „piť“ tuk. Do zmesi pridajte jednu polievkovú lyžicu. Budú chrumkavé a v strede mäkké.

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tomeqs). Zemiakové placky sú jedlom, ktoré milujú deti aj dospelí. Bohužiaľ, keď sa smažia, nemusia byť vždy zdravé. Našťastie…

Už žiadne zalievanie húb octom. Tento doplnok je oveľa lepší

13.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tserliukevich Sviatlana). Dlhé roky sa za najlepší spôsob konzervovania húb považoval ocot, ale čoraz častejšie ustupuje soľanke, ktorá zachováva…

Auto Trendy

Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche

14.10.2024 Redakcia Auto trendy - Je tu nový supercar s plochou šesťkou, ale nie je to Porsche Ak máte pocit, že na trhu nie je dostatok ultra drahých superaut, máme…

Mobilizujte Duo: Renault Twizy sa znovuzrodil

13.10.2024 Redakcia Auto trendy - Malá elektrická štvorkolka s tandemovými sedadlami je opäť určená pre 14-ročných a tých, ktorí sa chcú ľahko pohybovať po meste. Stojí 10 000 €

Čo hovorí značka „Zákaz predchádzania“

13.10.2024 Redakcia Auto trendy - Predbiehanie za značkou zákazu predchádzania môže stáť až 150 eur. Existuje však pomerne málo výnimiek, ktoré vám umožňujú vykonať tento manéver bez rizika pokuty od…

Svieti kontrolka motora. Dá sa vypnúť

13.10.2024 Redakcia Auto trendy - Žltá kontrolka s obrázkom motora, tzv. kontrolka motora, môže byť predzvesťou problémov. Niekedy je však príčina jej aktivácie banálna, v takom prípade sa dá kontrolka…

Nové SUV spoločnosti Lynk & Co v Európe prekvapilo čínskych konkurentov. Výkon 272 koní, skvelý dizajn a výkon za fenomenálnu cenu

13.10.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Lynk & Co predstavila svoj druhý model pre európsky trh v piatok 11. októbra popoludní. Plne elektrické SUV 02 debutovalo na strhujúcom podujatí „Electric…

Fiat 2025: Všetky pripravované nové modely

13.10.2024 Redakcia Auto trendy - Rok 2025 bude rokom hybridu Fiat Grande Panda, po ktorom bude nasledovať kompaktné SUV Giga Panda. Očakáva sa aj 500 mild hybrid.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov