Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Pečiem piškótový koláč metódou 1:2:3 a vyjde nadýchaný bez jedinej štipky prášku na pečenie

20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt). Bez mäkkej a pružnej piškótovej torty by neboli rolády, z ktorých sa rozlievajú sladké náplne, torty s vynikajúcimi krémami ani pečivo, v...

20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt).

Bez mäkkej a pružnej piškótovej torty by neboli rolády, z ktorých sa rozlievajú sladké náplne, torty s vynikajúcimi krémami ani pečivo, v ktorom sa lahodne leskne želé. Stačí skombinovať tri prísady, upiecť a je hotovo. Cesta k dokonalému piškótovému koláču je často dlhá a kľukatá. Ako sa vyhnúť cukrárskemu prepadáku? Odporúčame používať jednoduché pomery.

Cesta k dokonalému piškótovému koláču je často dlhá a kľukatá. Ako sa vyhnúť cukrárskemu prepadáku?
Foto: shutterstock.com/Evgeniya Sheydt

Čo znamená metóda 1:2:3?

Niekedy sú najjednoduchšie koláče najťažšie na upečenie. Skúsení cukrári vedia, že upiecť dokonalý piškótový koláč, ktorý nespadne hneď po vytiahnutí z rúry, často hraničí so zázrakom. Roky skúseností, praxe a pokusov a omylov ich viedli k objaveniu dokonalej kombinácie ingrediencií, ktorá zabezpečí, že koláč vyjde zakaždým.

Aké sú pomery na piškótový koláč? Metóda 1:2:3 v praxi znamená, že na každé vajce pridáte 20 g cukru a 30 g múky. Tí, ktorí sa vyznajú v pečení, ďalej uvádzajú, že piškótový koláč sa pečie pomocou zmesi múk. Najlepšie je kombinovať ¾ pšeničnej a ¼ zemiakovej. Ak poznáte správnu hmotnosť, mali by ste byť schopní zakaždým vytiahnuť z rúry hrdý a vysoký piškót. Najobľúbenejší je ten, ktorý sa pripravuje z 5 vajec.

Ingrediencie na 5 vaječný piškót

  • 5 veľkých vajec
  • 100 g bieleho cukru
  • 150 g múky – z toho 113 g pšeničnej a 37 g zemiakovej

Čo robiť, aby bol piškótový koláč nadýchaný?

Základom mnohých najvynikajúcejších tort, z ktorých cukrári pripravujú skutočné umelecké diela, je najobyčajnejšia piškóta. Ideálna torta by mala byť mäkká, nadýchaná a nie príliš suchá. Ako pripraviť tortu, aby piškótová torta vždy dokonale vykysla a zaujala svojím prevzdušneným vnútrom? Odpoveď spočíva v niekoľkých jednoduchých patentoch.

Od čoho závisí nadýchanosť piškótovej torty? Jeden kľúčový bod – ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Preto je najlepšie vybrať vajcia približne 1-2 hodiny pred ich použitím. Počas prípravy je dôležité používať čisté kuchynské náčinie a vaječnú zmes s cukrom šľahať dlho a pomaly. Nakoniec by mala pripomínať mierne žltú penu. Ďalším krokom je pridanie múky. Zdržte sa toho, aby ste ju celú nasypali do vajec. Postupné preosievanie po častiach a jemné vmiešavanie stierkou bude fungovať oveľa lepšie.

Odborníci zdôrazňujú, že oba spôsoby sú správne, hoci najlepšie je nastaviť termocirkuláciu ešte pred vložením koláča do rúry.
Foto: shutterstock.com/Mark_KA

Pečiete piškótový koláč s termocirkuláciou alebo bez nej?

Vytiahnuť piškótový koláč z rúry bez toho, aby sa po niekoľkých minútach stal plochým koláčom, je skutočné umenie. Veľká časť úspechu závisí od správneho pomeru a dobrého prevzdušnenia vajec, ale dôležitý je aj samotný proces pečenia. Ako teda upiecť piškótový koláč – s termocirkuláciou alebo bez nej? Odborníci zdôrazňujú, že oba spôsoby sú správne, hoci najlepšie je nastaviť termocirkuláciu ešte pred vložením koláča do rúry.

Táto funkcia účinne zabráni prehýbaniu. Ako dlho by som mal piecť piškótový koláč v termobloku? Indikátorom by mal byť ľahko zhnednutý vrch. Ak však naša rúra tento režim nemá, nič nie je stratené. Začnite tým, že nastavíte rúru na horný a dolný stupeň a teplotu približne 150-160 stupňov C. Až niekoľko minút po vložení piškótového koláča ju môžeme zvýšiť na 170 stupňov C. Bez ohľadu na to, ktorý spôsob si vyberiete, koláč by mal byť na strednej úrovni rúry. Odporúča sa tiež neotvárať dvierka rúry až do poslednej minúty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čokoládová torta so sladkým krémom a hruškami

Maková torta s kokosom


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zaujímavejšia verzia klasických palaciniek. Zabudnite na pridávanie mlieka alebo cmaru

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaMaslova). Palacinky patria medzi obľúbené jedlo Slovákov. Niektorí ľudia majú radi len sladké verzie s ovocím a polevou, iní…

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Auto Trendy

Prebudíš sa a máš o 650 koní menej. To nie je vtip, toto sa skutočne stalo majiteľom Xiaomi SU7 Ultra

06.07.2025 Redakcia Auto trendy Predstav si, že si kúpil superšportové auto s výkonom 1548 koní a ráno po aktualizácii softvéru zisťuješ, že máš len 900 koní. Presne toto sa stalo…

Revolučný bezpečnostný postroj Thule Cappy ochráni vášho psa pri nehode

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska značka Thule predstavila novinku, ktorá zmení cestovanie so psom. Thule Cappy je postroj testovaný pri nárazoch, ktorý zabezpečí maximálnu ochranu nielen vášmu psíkovi, ale…

Elektrická dodávka za cenu naftovej? Ford Transit búra mýty

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ford prichádza s ponukou, ktorá mení pravidlá hry. Plne elektrický E-Transit Custom Van je dostupný už za 32 000 € bez DPH,, čo ho robí…

Športová Škoda a návrat Yetiho? Šéf značky prezradil jednu podmienku

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Kabriolet alebo kupé s logom Škody? Kedysi realita, dnes utópia. Šéf automobilky by však takýto model rád videl v produkcii. Kým k tomu dôjde, musí…

Elektrická beštia od Mercedesu: 1360 koní a nabíjanie rýchlejšie než tankovanie!

06.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG odhaľuje svoju elektrickú budúcnosť v podobe šokujúceho konceptu GT XX. Nejde len o prototyp, ale o technologický manifest s výkonom presahujúcim 1360 koní, nabíjaním…

Prečo sa všetky lietadlá na svete vyhýbajú preletom nad touto obrovskou zónou?

06.07.2025 Redakcia Auto trendy Predstavte si oblasť päťkrát väčšiu ako Francúzsko, kde neuvidíte ani jedno lietadlo. Keď sa pozriete na letový radar, zbadáte obrovskú prázdnu zónu bez akýchkoľvek stôp komerčných…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov