20.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Alter-ego).
Chuťovo sa zemiaky kúpené v obchode nevyrovnajú zemiakom vypestovaným vo vlastnej záhrade. Nie každý však vie, že doma vypestované hľuzy sa dajú skladovať počas celej zimy. Ak ich správne ochránite, zostanú dlho čerstvé. A určite nevyklíčia, ak do debničky spolu s nimi vložíte aj ovocie z nejakého bežného stromu.

Foto: shutterstock.com/Alter-ego
Slováci zemiaky milujú, pretože sú chutné, majú málo kalórií, obsahujú vitamíny skupiny B, veľa vitamínu C a draslíka. Môžu sa jesť samostatne, ako príloha k mäsu alebo sa z nich pripravujú chutné sliezske knedle a zemiakové pirohy.
Samozrejme, najchutnejšie sú hľuzy vypestované v lete vo vlastnej záhrade, ale aby ste ich mohli jesť počas celej zimy, nesmú predtým vyklíčiť, pretože potom sa stávajú nevhodnými na konzumáciu. Našťastie, moja babička dobre vedela, ako zemiaky skladovať celé mesiace tak, aby nenaberali vlhkosť a neklíčili. A keď mi tento dômyselný trik konečne prezradila, nemohla som uveriť, aké je to jednoduché.
Takéto zemiaky môžu byť škodlivé. Radšej sa od nich držte ďalej
Naklíčené zemiaky môžu obsahovať vysoké množstvo glykoalkaloidov, ako sú solanín a chakonín, ktoré pri konzumácii veľkého množstva môžu poškodiť vaše zdravie a spôsobiť príznaky ťažkej otravy. Ak sú hľuzy úplne pokryté stonkami, zmäkli alebo sa zvrásnili, je najlepšie ich okamžite vyhodiť. V záujme vlastnej bezpečnosti by ste v žiadnom prípade nemali konzumovať zemiaky, ktoré zozelenali. To znamená, že sa v nich nahromadil chlorofyl v dôsledku pôsobenia svetla.
Ak sa vám však farba hľuzy nezdá podozrivá a jediným problémom je jediný výhonok, môžete ho jednoducho odrezať. Zbavte sa naklíčenej časti zeleniny odrezaním asi 1 cm, aby ste sa zbavili škodlivého solanínu, a potom môžete takýto zemiak ošúpať a uvariť ako zvyčajne.

Foto: shutterstock.com/panco971
Dajte ho do zemiakov a tie nebudú klíčiť celú zimu. Tento trik mi prezradila moja babička
Uskladnenie zemiakov na chladnom a dobre vetranom mieste je nevyhnutné, aby prežili zimu v poriadku. Najlepšie je skladovať ich v pivnici alebo v špajzi, v slabo osvetlenom priestore. Ak na hľuzy svieti slnko, určite začnú rýchlo klíčiť a meniť farbu, a potom budú vhodné na konzumáciu.
Aby sa zabezpečilo, že nebudú klíčiť, zelenina by sa nemala poškodiť a mala by sa skladovať v plastovom vrecku alebo v obchodnom sáčku. Najlepšie je uložiť ich do drevenej nádoby, napríklad do debničky s otvormi, alebo zemiaky umiestniť do prúteného košíka.
Nezabudnite tiež vždy použiť šikovný trik, ktorý mi raz povedala moja babička. Vďaka nemu zemiaky skladované niekoľko mesiacov nevyklíčia. Stačí, ak do zemiakov hodíte niekoľko gaštanov zozbieraných na jeseň, a zabránite tak hromadeniu vlhkosti, ktorá škodí ich stavu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Konzumácia takejto zeleniny sa môže skončiť zle. Toto nikdy nerobte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.