Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Rodina a priatelia, Životný štýl,

Používate tieto frázy? Možno ste nadpriemerne inteligentný

4.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zoom Team). Existujú rôzne miery inteligencie. Najpopulárnejším a zdanlivo najspoľahlivejším je výsledok testu, ktorý diagnostikuje jej úroveň. Ďalším sú akademické alebo profesionálne úspechy človeka....

4.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zoom Team).

Existujú rôzne miery inteligencie. Najpopulárnejším a zdanlivo najspoľahlivejším je výsledok testu, ktorý diagnostikuje jej úroveň. Ďalším sú akademické alebo profesionálne úspechy človeka. Ďalším je spôsob, akým človek hovorí a správa sa. Tu je päť výrazov, ktoré môžu naznačovať nadpriemernú inteligenciu. Pozrite sa, či sa nachádzajú aj vo vašom slovníku.

Foto: shutterstock/Zoom Team

Je inteligencia len logické myslenie?

Inteligencia je v skratke schopnosť učiť sa a využívať získané vedomosti spôsobom, ktorý umožňuje čo najlepšie sa prispôsobiť meniacim sa podmienkam. Je to aj schopnosť riešiť problémy a vidieť nezjavné súvislosti medzi rôznymi javmi.

Hoci sa inteligencia často spája so znalosťami v matematicky príbuzných oblastiach a schopnosťou riešiť logické hádanky, podľa niektorých výskumníkov môže mať veľmi odlišnú podobu. Podľa Howarda Gardnera, tvorcu teórie viacnásobnej inteligencie, rozlišujeme jazykovú inteligenciu, vysoko rozvinutú u spisovateľov a básnikov, sociálnu inteligenciu, prejavujúcu sa vysokou schopnosťou nadväzovať kontakty, vizuálnu inteligenciu, hudobnú inteligenciu a ďalšie.

Za mieru inteligencie sa zvyčajne považuje výsledok testu diagnostikujúceho inteligenciu. Avšak najmä ak sa na pojem, ktorý nás zaujíma, pozrieme trochu širšie, informácie o úrovni inteligencie môže poskytnúť aj správanie a jazyk danej osoby. Uvádzame päť fráz, ktorých používanie môže naznačovať, že náš respondent má nadpriemernú inteligenciu.

Spájam to s…

Alebo „toto je podobné“, „toto by sa dalo prirovnať k…“, „nastala podobná situácia“, atď., atď., atď. Jednou z vlastností svedčiacich o inteligencii je schopnosť rýchlo, logicky a spoľahlivo spájať fakty. Operovať s nadobudnutými vedomosťami tak, aby v hlave vytvorili akúsi kognitívnu mapu, po ktorej sa dokážeme voľne pohybovať, a tak lepšie porozumieť svetu okolo nás. Máte priateľa, v ktorého mysli nové informácie vždy smerujú na správne miesto ako skladačka? Pravdepodobne je to celkom inteligentný človek.

A na druhej strane…

„A na druhej strane“, „ak by sa nad tým človek zamyslel inak“, „stojí to za to vziať do úvahy,“ – znie to ako hľadanie diery v celku? Niekedy áno. Tendencia vnímať viacrozmernosť javov, nesledovať vyšliapanú cestičku, myslieť „mimo škatuľky“, vyhýbať sa stereotypom a schémam však častejšie svedčí o inteligencii. Práve táto tendencia hľadať iný deň spôsobuje, že inteligentní ľudia na jednej strane často nenaletia na jednoduché rétorické triky a na druhej strane často nachádzajú nezjavné riešenia problémov a netradičné vysvetlenia zaujímavých javov.

Vzhľadom na okolnosti som sa rozhodol…

Inteligentného človeka spoznáte nielen podľa toho, čo hovorí a robí, ale aj podľa slov a správania, ktorých sa zdržiava. K tým druhým patrí obviňovanie okolia z vlastných neúspechov, tvrdohlavé držanie sa nesplniteľných plánov, opakovanie tých istých chýb a rutina v myslení a správaní. Znakom inteligencie je naopak určitá flexibilita, ktorá umožňuje prispôsobovať vlastné konanie a rozhodnutia meniacej sa realite. To samozrejme neznamená, že keď sa objavia prekážky (alebo naopak, nové príležitosti), človek by sa mal vzdať svojho cieľa. Stojí však za to zvážiť, či cesta, ktorou sa uberáme, je skutočne tou najlepšou cestou k úspešnému výsledku.

S týmto postojom súvisí ďalšia vlastnosť inteligentných ľudí – hľadanie riešení. Ľudia vyznačujúci sa nadpriemernou inteligenciou sa pri problémoch zameriavajú na prijatie nápravných opatrení namiesto toho, aby sa sťažovali alebo obviňovali okolie.

Môžem vám to vysvetliť?

Obľúbené akademické príslovie hovorí, že ak niečo neviete dieťaťu vysvetliť, znamená to, že tomu naozaj nerozumiete. Na tomto prísloví je veľa pravdy. Trik nie je v tom, aby ste sa naučili závažné pojmy; trik je v tom, aby ste im rozumeli a dokázali ich použiť v praxi. Inteligentní ľudia s tým nemajú problém, ba čo viac, ak sa stretnú s niekým, kto má v danej oblasti nižšie vedomosti, sú ochotní a schopní mu danú problematiku vysvetliť.

Táto vlastnosť má aj svoju odvrátenú stranu – inteligentný človek má radosť z rozširovania vedomostí, napriek plynúcim rokom si zachováva detskú zvedavosť na svet. Preto keď sa ocitne v novej, neznámej oblasti, nehanbí sa požiadať odborníkov o pomoc pri jej skúmaní.

Povedz mi o tom/chápem ťa/ako to cítiš

A: „môžeš mi to vysvetliť“, „prosím“, „je mi to ľúto“, „to je v poriadku,“ – sú frázy svedčiace o vysokej emocionálnej inteligencii. Ľudia, ktorí ich používajú, majú nadpriemernú schopnosť správne čítať emócie a nálady svojich partnerov. Okrem toho sú zvedaví na druhú osobu, nevyhrocujú konflikty a vždy sa snažia o konsenzus.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je inteligentný, spoločenský a rýchlo myslí. Pravdepodobne máte tieto vlastnosti, ak ste si ich všimli na obrázku ako prvé

Nový rok, nové ja: je to možné. Novoročný rituál


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ľahko nahradí kávu. Odstraňuje toxíny a dodáva energiu

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lukas Gojda). Mladý jačmeň už dávno nie je výživovou novinkou. Môžete si ho jednoducho kúpiť na internete a v…

Ako užívať horčík? Prečo ho kombinovať s draslíkom?

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova). Draslík a horčík sú dva minerály potrebné pre správne fungovanie vášho tela, majú schopnosť vzájomnej synergie. Ich…

Ako zistíte, že vás partner podvádza? Signály možno pozorovať v správaní

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Vzťah je krehkou rovnováhou dôvery, lásky, intimity a vernosti. Keď sa vzťahy komplikujú, vznikajú aj obavy a otázky…

Meno romantickej ženy s umeleckými schopnosťami. Aké ďalšie povahové črty sa za ním skrývajú?

17.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Look Studio). Bianka je inteligentná žena s umeleckou dušou, meno, ktoré ilustruje ženy, ktoré sú kreatívne, ale zároveň silné…

Alternatíva kofeínu? Možností je viacero – vyberte si tú pravú pre vás

17.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/stokpic). Čím nahradiť kofeín? Táto otázka sa týka každého, kto mal niekedy nedostatok spánku a potreboval nadobudnúť silu, no…

Auto Trendy

Nálepky na autách kedysi vyvolávali emócie. Nezmizli len ryby. Prečo?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Slovenský vodiči si zvykli zdobiť svoje autá. Teraz na autách zostali len nálepky. Čo sa stalo?

Farebné bodky a pruhy na pneumatikách sú dôležitou informáciou. Viete, čo znamenajú?

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Pri kúpe nových pneumatík mnohí ľudia venujú pozornosť farebným pruhom na povrchu pneumatiky. Zaujíma ich, čo znamenajú a či majú nejaký význam pre používanie pneumatiky.

Z noci sa zrazu stal deň. Nezvyčajný jav zachytený v Portugalsku

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Obyvateľov Portugalska v noci vyľakal nezvyčajný jav. Na oblohe bolo vidieť nezvyčajne jasný pruh a o chvíľu neskôr sa obloha rozžiarila, akoby bol deň.

Tragické správy z Maďarska. Motorový čln narazil do výletnej lode

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Služby v Budapešti stále pátrajú po piatich nezvestných osobách, ktoré sa v sobotu zrazili na Dunaji s výletnou loďou. Doteraz sa našli telá jedného muža…

Iránsky prezident a šéf diplomacie sú mŕtvi. Zahynuli pri havárii vrtuľníka

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Prezident Ebrahim Raisi a šéf iránskej diplomacie Hosejn Amir Abdollahijan zahynuli pri havárii vrtuľníka. Informáciu agentúre Reuters poskytol predstaviteľ iránskej štátnej správy a šéf iránskeho…

Poškriabali ste niekomu auto a nechali tam svoje telefónne číslo? To zaručuje problémy

20.5.2024 Redakcia Auto trendy - Priznanie chyby a prevzatie zodpovednosti by malo byť normou. Nie každý má však občiansku odvahu priznať sa napríklad k poškriabaniu cudzieho auta na parkovisku. Čo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov