Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Rodina a priatelia, Tipy, Zdravie,

Počas sviatkov si nemusíte nič odopierať. Dodržujte tieto pravidlá a najete sa do sýtosti a nepriberiete

13.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dasha Petrenko Pixabay/JillWellington). Vianoce sú špeciálnym, magickým obdobím roka. Spája sa s nimi nielen množstvo ozdôb, vianočný stromček, sneh, spievanie kolied a darčekov, ale...

13.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dasha Petrenko Pixabay/JillWellington).

Vianoce sú špeciálnym, magickým obdobím roka. Spája sa s nimi nielen množstvo ozdôb, vianočný stromček, sneh, spievanie kolied a darčekov, ale oplývajú aj rodinnými stretnutiami pri honosne prestretom stole. Bojíte sa, že počas decembrových hodov priberiete a nezmestíte sa do silvestrovského outfitu? To sa vám určite nestane, ak použijete pár triviálnych trikov. Počas sviatkov môžete jesť, čo chcete a vaša váha sa ani nepohne!

Foto: shutterstock/Dasha Petrenko

Ako sa stravovať počas sviatkov, aby ste nepribrali?

Týždne pred Vianocami a samotné sviatky sú pre veľkú väčšinu ľudí obľúbeným obdobím roka. Počúvanie vianočných piesní, zdobenie domov svetielkami, pečenie perníkov a príprava iných pochúťok nás naladí zvláštnou a neopakovateľnou náladou. Pre mnohých je to bohužiaľ ťažké obdobie plné odriekania – najmä ľudí bojujúcich s nadváhou či obezitou, ktorí chcú schudnúť a zlepšiť si zdravie. Je pravda, že v slovenských domácnostiach tradičné štedrovečerné jedlá vo všeobecnosti nie sú extrémne tučné, ale my Slováci sa cez sviatky radi dosýta najeme. Neodoprieme si porciu tvarohového koláča, makového koláča, extra porciu kapustnice, šalát pokvapkaný majonézou či farebné nápoje.

Vianočným obžerstvom trpí nielen naša pohoda, ale aj vzhľad. Aj keď sviatky trvajú len dva dni, výsledkom môže byť, že z prebytočných kalórií sa vám nafúkne brucho a vo vypasovanom silvestrovskom outfite sa už nebudete cítiť pohodlne. Odborníci na výživu tvrdia, že na Vianoce sa netreba vzdať sladkostí, múky a dokonca ani vyprážaných jedál. Stačí cvičiť s mierou a pri hodovaní si nájdete čas aj na trochu pohybu. Ako sa teda stravovať počas sviatkov a udržať si dokonalú postavu? Postupujte podľa niekoľkých jednoduchých pravidiel a určite uspejete.

Aplikujte tieto zásady počas prázdnin. Budete sa môcť dosýta najesť

Odhaduje sa, že len počas štedrovečernej večere skonzumuje priemerný Slovák v priemere až 3 000 kcal a v ostatné sviatočné dni aj dvojnásobok. Ide o obrovskú záťaž pre tráviaci systém a celé telo. Jeme nielen vyprážané jedlá či šaláty namočené v majonéze, ale aj obrovské množstvá dezertov naplnených cukrom. Navyše si neodopierame alkohol, ktorý je veľmi kalorický. To všetko jeme pri sedení pri stole alebo leňošení na pohovke pred televízorom.

V dôsledku toho zvyčajne pociťujeme úbytok energie, únavu a niekedy aj tráviace problémy. Sviatky nie sú časom na držanie nízkokalorických diét, no zároveň by sa nemali spájať s obžerstvom a lenivosťou. Stačí dodržať pár jednoduchých trikov, vďaka ktorým si nebudete musieť nič odopierať a zároveň si udržíte dobrú náladu a aktuálnu postavu. Počas sviatkov pamätajte predovšetkým na:

  • Hydratácia – pite veľa vody, čo vám pomôže znížiť chuť na maškrty. Niekedy sa pocit smädu zamieňa s hladom – preto skôr, ako siahnete po ďalšej porcii koláča, vypite pohár neperlivej vody.
  • Medzi jedlami pite bylinkové nálevy – mätový, feniklový alebo zázvorový čaj – zlepšia trávenie a znížia chuť do jedla.
  • Na Štedrý večer pred večerou zjedzte aspoň dve jedlá – to vám pomôže vyhnúť sa večernému prejedaniu.
  • Dajte jedlo na malý tanier – vedci sa domnievajú, že ľudia, ktorí jedia rovnakú porciu z malého taniera ako ľudia, ktorí si vyberú veľký, jedia oveľa rýchlejšie.
  • Prípravu sviatočných jedál si naplánujte s rozumom a prispôsobte ich počtu ľudí – máme tendenciu priveľa variť a piecť, preto napchávame obrovské porcie, aby jedlo nevyšlo nazmar.
  • Znížte množstvo tuku a cukru v pokrmoch – napríklad rybu namiesto vyprážania na panvici upečte v rúre a do koláčikov pridajte med alebo iné menej kalorické sladidlo (xylitol, erytritol).
  • Jedzte menšie porcie, vyskúšajte zo všetkého trochu – vyhnete sa tak prejedaniu a ochutnáte všetky dobroty.
  • Nezabúdajte na pohyb – nič nepodporuje priberanie ako jeho nedostatok. Po večeri alebo obede choďte na polhodinovú prechádzku.
  • Nejedzte neskôr ako o 20:00. – nadmerný príjem kalórií vo večerných hodinách môže mať za následok nielen problémy s tráviacim systémom, ale aj ďalšie kilogramy. Snažte sa vyhýbať alkoholu, najmä vysoko odolným nápojom – majú obrovské množstvo kalórií.
Foto: Pixabay/JillWellington

Ktoré cvičenia spália najviac kalórií?

Ak ste fyzicky aktívny človek a nechcete si nechať ujsť prázdninový tréning, vyberte si taký, pri ktorom spálite čo najviac kalórií. Bude dobré ísť si zabehať alebo urobiť 40-50 minútové domáce kardio cvičenie. Tie môžu zahŕňať skákacie zhyby, burpees, skákacie drepy a dokonca aj skákanie cez švihadlo. Po intenzívnom tréningu sa budete cítiť oveľa lepšie a budete môcť zjesť kúsok koláča navyše bez pocitu viny.

Ako znížiť nutkanie maškrtiť po sviatkoch?

Telo zvyknuté na veľké množstvá pochúťok si po vianočnom hodovaní veľmi často žiada viac porcií. Môže sa stať, že po sviatkoch budete ráno cítiť nepríjemný pocit v žalúdku. Namiesto toho, aby ste si hneď naservírovali vysokokalorické raňajky, začnite deň vypitím pohára vody s citrónovou šťavou, čaju s medom a zázvorom alebo zjedzte jogurt s ovocím a ľanovými semienkami.

Po nie veľmi veľkom jedle vypite mätový alebo harmančekový nálev a pokračujte v pití veľkého množstva vody. To všetko zefektívni fungovanie vášho tráviaceho systému a znížite riziko nepríjemných ochorení – vrátane plynatosti.

Ak zistíte, že po sviatkoch zostalo veľa jedla, dajte do mrazničky všetko, čo sa dá. Väčšinu jedál a koláčov si môžete zamraziť, po čase ich budete jesť s ešte väčšou chuťou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedlo na sviatky pripravuje mesiac vopred. Vysvetlila prečo. „To dáva zmysel“

Darček pre otca na Vianoce? Tieto nápady sú hitom! Skvelé darčeky pre každého otca


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recepty pre mladosť z rôznych kútov sveta. Techniky, ktoré zlepšujú vzhľad pleti

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alliance Images). V dnešnej dobe rozmachu kozmetického priemyslu často zabúdame na spôsoby, ktoré ženy na celom svete používajú už…

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov