Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy,

Zamestnanci nie sú jediní, ktorí na pracovnom pohovore klamú. Dajte si pozor na tieto slová

5.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Často sa hovorí, že uchádzači o zamestnanie na pohovoroch o sebe a svojich skúsenostiach trochu naťahujú pravdu. Môžu však byť aj zamestnávatelia...

5.12.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Často sa hovorí, že uchádzači o zamestnanie na pohovoroch o sebe a svojich skúsenostiach trochu naťahujú pravdu. Môžu však byť aj zamestnávatelia menej ako úprimní v tom, aké vyhlásenia počas pracovných pohovorov uvádzajú? Zdá sa, že áno.

Foto: shutterstock/New Africa

Stresujúce podujatie plné výziev. Pracovný pohovor a festival lží

Pracovný pohovor môže byť pre uchádzača o zamestnanie mimoriadne stresujúci, najmä ak je inzerované vysnívané pracovné miesto. Niekedy budúci zamestnanci, ktorí chcú v porovnaní s ostatnými uchádzačmi vyzerať lepšie, svoj životopis trochu prifarbia alebo sa prezentujú v superlatívoch, ktoré nie sú pravdivé.

Zamestnávatelia to nevnímajú dobre a skôr či neskôr, keď vás zamestnajú a začnete pracovať, pravda vyjde najavo.

Veľa sa hovorí o tom, že počas pracovného pohovoru sa nemá klamať, a médiá sú plné návodov, čo povedať a ako sa správať počas výberového konania.

Nie všetko však závisí od budúceho zamestnanca. Aj keď sa na personalistov kladie veľa požiadaviek už počas pohovorov, na pozore by sa mali mať aj zamestnávatelia.

Ukazuje sa, že nielen uchádzači môžu prekrúcať pravdu, ale aj samotní zamestnávatelia sa neštítia prikrášľovať skutočnosť, len aby získali zamestnanca.

S akými klamstvami zo strany zamestnávateľa sa môžeme stretnúť počas náborového procesu a na aké frázy si treba dať pozor?

Dôležitou otázkou je odmeňovanie. Nebojte sa pýtať na peniaze

Niekedy sa v pracovných inzerátoch môžete stretnúť s formuláciou „atraktívny plat“ v ponúkaných podmienkach, ktorú potom zamestnávateľ zopakuje počas pohovoru.

Ale čo presne má znamenať atraktívna výplatná páska? Nejednoznačné uvedenie sumy, s ktorou môžeme mesačne počítať, môže byť znepokojujúce, najmä keď nám na otázku potenciálny zamestnávateľ nechce dať konkrétnu odpoveď.

Okrem toho nekonkrétne odpovede o prémiovom systéme spoločnosti môžu tiež vzbudiť podozrenie a viesť nás k presvedčeniu, že nejde o stabilnú súčasť výplaty.

Foto: pexels.com/cottonbro studio

Spoločnosť s potenciálom, mladým, dynamickým tímom a možnosťou rastu

Keď zamestnávateľ prezentuje svoju spoločnosť ako spoločnosť s potenciálom alebo dynamickým rastom, môže to znieť veľmi povzbudivo. Čo to však môže v skutočnosti znamenať? Neistotu! Tieto pojmy môžu označovať spoločnosť, ktorá ešte nedosiahla stabilnú pozíciu na trhu.

Dynamický môže znamenať aj zmeny medzi zamestnancami, ktorí sú mladí a neskúsení, a práca s týmto tímom sa môže ukázať ako pomerne náročná a… experiment.

Argument veku by sa nemal objavovať ani pri pohovoroch, pretože môže pôsobiť ako diskriminačný faktor voči starším, ale cenným a skúseným zamestnancom.

Niekedy je tu aj prísľub rozvoja a povýšenia. Aj tu je dobré overiť si a opýtať sa na možné cesty povýšenia. Rýchlo sa môže ukázať, že z daného miesta v hierarchii podniku existuje len málo možností na povýšenie a zamestnanec môže na dlhé roky uviaznuť na zdanlivo vysnívanej pozícii.

Bohatstvo výhod alebo prísľuby samozrejmostí

Ovocné stredy, káva a čaj – to sú benefity, ktoré spoločnosti stále pomerne často uvádzajú v inzerátoch alebo počas pohovorov, aby nalákali uchádzačov o zamestnanie.

Málokoho už povzbudí jablko zadarmo raz týždenne alebo možnosť pripraviť si teplý nápoj z firemného rozpočtu.

Teplá káva, čaj alebo ovocie sú už samozrejmosťou a v spoločnostiach by sa sotva mali javiť ako niečo výnimočné.

Čo ak je pozícia, o ktorú sa uchádzate, prácou na diaľku? Vtedy zamestnávateľ pošle zamestnancovi ovocie poštou, ale či sa na túto pozíciu nevzťahujú výhody, ktoré spoločnosť ponúka?

pohovor, káva, zamestnávateľ
Foto: Pixabay/Lernestorod

Flexibilita. Pozor na toto slovo

Niekedy zamestnávatelia počas pohovorov uvádzajú flexibilný pracovný čas ako výhodu práce v ich spoločnosti.

Samozrejme, pre zamestnanca to môže byť veľké plus, keď je na ňom, aký pracovný čas si zvolí.

Bohužiaľ, zamestnávateľ to nemusí mať vždy na mysli; skôr sa môže stať, že keď vznikne potreba, zamestnanec je okamžite povolaný do práce o 6.00 aj o 20.00 hod.

Flexibilita sa môže týkať aj rozsahu úloh. Vtedy môžeme byť požiadaní o vykonanie úlohy, ktorá nemusí byť nevyhnutne pridelená našej pozícii, pretože by sme mali byť… flexibilné.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Túto otázku položte na konci prijímacieho pohovoru. Takmer určite vás zamestnajú

„Skúška stoličky“ môže zničiť vaše šance zamestnať sa. Náboroví pracovníci používajú tento trik


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Váš záhon bude žiariť farbami až do neskorej jesene. Tento trik s karafiátmi dokáže zázraky

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimova Vika). Klinčeky záhradné alebo aj karafiáty patria medzi najobľúbenejšie kvety. Mnohí ľudia ich oceňujú pre ich nenápadný tvar…

Táto masť z éry socializmu vyžehlí vrásky pod očami. Stojí pár drobných. Funguje lepšie ako drahá kúra

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Gawlik). Každá z nás sa snaží o hladkú a žiarivú pleť. Často preto testujeme rôzne novinky z drogérie,…

V lete vykonajte toto ošetrenie. Levanduľa sa skloní pred kvetmi

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wut_Moppie). Svojím vzhľadom pripomína romantickú francúzsku dedinu. Niet divu, že ju záhradníci považujú za svoju najobľúbenejšiu. Niekedy ich však…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov