29.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nerudol).
Ako pripraviť domáce rezance, najlepšie na vývar a iné? Ale také, ktoré chutia ako od babičky? Poznáme dokonalý recept na domáce cestoviny, ktorý je naozaj jednoduchý, ale vyžaduje si trochu sily. Najdôležitejšie sú pomery – tie si zapamätáte bez najmenších problémov.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/shutterstock_1112458160.jpg)
Nie je nič lepšie ako domáce cestoviny pripravené niekým, kto to vie dokonale. Dnes vám povieme, ako pripraviť tie najlepšie cestoviny, aké kedysi dávno robili naše babičky a iné skúsené kuchárky. Najdôležitejšia vec – jemná múka a správne pomery. Najlepšie cestoviny sú tie, ktoré sa pripravujú z piatich vajec. Ľahšie sa miesia, vychádzajú pružné a krásne žlté.
Recept na cestoviny starý ako čas
Ingrediencie:
- 500 g pšeničnej hladkej múky, najlepšie typu 00
- 5 stredne veľkých vajec
- štipka soli
- 2 lyžice oleja alebo rozpusteného masla (možno použiť aj masť)
Spôsob prípravy:
- Múku preosejeme na dosku alebo čistý stôl a zmiešame ju so soľou. Potom z nej vytvorte kopček a urobte do neho priehlbinu.
- Do jamky rozbijeme vajcia a začneme miesiť. Cesto bude mať spočiatku hrudky, ale pokračujte v miesení, kým nebude úplne hladké a jednotné. Ku koncu pridajte olivový olej.
- Z cesta vytvarujte guľu a zabaľte ju do utierky. Nechajte ho niekoľko minút odpočívať. Potom ho rozdeľte na kúsky.
- Každú časť rozvaľkajte čo najtenšie a občas poprášte múkou. Potom cesto rozdeľte na dlhé pásy strednej hrúbky a zrolujte.
- Ostrým nožom nakrájajte z valčekov tenké pásiky a odložte ich bokom, aby mierne oschli. Keď sú suché, vložte ich do mierne osolenej vriacej vody. Varte, kým nie sú al dente.
Takéto rezance sú ako stvorené do vývarov a iných domácich polievok. Môžete nakrájať aj o niečo širšie kúsky. Budú potom ideálne do omáčok, napríklad bolonskej alebo špenátovej.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja babička mi povedala jednoduchý trik na prípravu čistého vývaru. Nalejte do hrnca a sledujte
Čo pripraviť na večeru za menej ako 5 eur? Tu sú tri šialene chutné a lacné jedlá