22.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/olepeshkina).
Jeseň je obdobie, keď môžeme začať experimentovať v kuchyni. Kratšie dni a dlhšie večery tomu veľmi prospievajú. Chladnejšie počasie nás navyše len nabáda k príprave teplých jedál, ktoré nás dokážu rýchlo zahriať. Okrem klasických jedál odporúčame pripraviť aj také, ktoré budú na stole novinkou.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/11/shutterstock_2234497111.jpg)
Donedávna sa teplé jedlá vymieňali za chladené. Takto sme sa zachránili pred vlnou horúčav. Teraz sa k nim musíme vrátiť, pretože za oknom sa už objavil nielen prvý sneh, ale aj chlad. Teplé jedlá sú teraz vyhľadávaným tovarom a každý, kto príde domov, by si takéto jedlo rád dal. Aby sme pri ich varení nestáli príliš dlho, je najlepšie siahnuť po receptoch na polievky. Sú triviálne, rýchlo sa pripravujú a dokážu zaplniť brucho.
Chutná zelerová polievka je podceňovaným jedlom na večeru. Málokto siahne po tejto zelenine, keď si chce pripraviť jedlo. V kombinácii s inou zeleninou z nej môžete vytvoriť naozaj chutné jedlo, ktoré budete opakovať každých pár dní. Dôležité je aj korenie a nezabudnite na aromatický vývar. Toto jedlo je hotové za 30 minút.
Zelerový krém, recept
Ingrediencie:
- 1,5 l vývaru,
- 200 ml 18% smotany,
- 800 g zeleru,
- kúsok koreňa zeleru
- kúsok póru,
- cibuľa,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olivový olej,
- pol čajovej lyžičky sušeného tymiánu,
- pol čajovej lyžičky sušenej majoránky,
- petržlenová vňať,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na dne hrnca rozohrejte olej a keď je dostatočne horúci, prihoďte doň cibuľu. Chvíľu ju smažte, kým nezhnedne.
- Zeler a pór nakrájajte nadrobno, zelerový koreň ošúpte a tiež nakrájajte na menšie kúsky. Zeleninu pridajte k cibuli, pridajte aj cesnak, premiešajte a orestujte. Všetko osolíme, okoreníme, zalejeme vývarom a varíme asi 20 minút.
- Po uplynutí tejto doby odlejte naberačku vývaru do misky. Zmiešajte ho so smotanou a pridajte do hrnca. Pridajte aj dané korenie a premiešajte. Polievku odstavte z ohňa a rozmixujte ju dohladka mixérom.
- Polievku podávajte horúcu. Pridajte hrášok alebo horúcu cesnakovú bagetu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako zistíte, kedy je zeler pripravený na zber? Stačí sa pozrieť na listy