Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Ako správne nakladať kapustu? Jedna malá chyba spôsobí, že sa nebude dať jesť

26.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina). Kyslá kapusta sa v slovenskej kuchyni používa už dlho. Je základnou zložkou mnohých tradičných jedál. Aby však bola jej chuť dokonalá, musíte vedieť,...

26.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina).

Kyslá kapusta sa v slovenskej kuchyni používa už dlho. Je základnou zložkou mnohých tradičných jedál. Aby však bola jej chuť dokonalá, musíte vedieť, ako ju správne nakladať. Stačí jedna malá chyba a nebude vhodná na konzumáciu.

kapusta nakladaná
Foto: shutterstock/olepeshkina

Koľko soli treba pridať do kyslej kapusty?

Nakladanie kyslej kapusty nie je zložitá operácia, ale vyžaduje si znalosti a prax. Kľúčové sú pomery jednotlivých zložiek, ako aj čas prípravy. Mnohí ľudia sa stále pýtajú, koľko soli presne treba pridať, aby kapusta chutila výborne. Skúsení kuchári nakladania kyslej kapusty sa zhodujú v tom, že na 1 kg kapusty by mala byť 1 polievková lyžica jodizovanej soli.

Ako správne nakladať kapustu?

Na začiatok by ste si mali kúpiť kvalitnú zeleninu – kapustu, mrkvu, pór a zeler. V obchodoch dostanete hotovú nakrájanú kapustu na kilogramy, ale môžete si ju aj sami nakrájať na zeleninovom strúhadle. Aby kyslá kapusta chutila výborne, nezabudnite dodržať správny pomer – na 1 kg kapusty sa odporúča dať 200 g mrkvy, 100 g póru a 3 vetvičky zeleru. Ako sme už spomínali, kľúčové je aj množstvo soli. Ako teda nakladať kyslú kapustu? Ponúkame vám návod krok za krokom.

Kyslá kapusta – recept

Ingrediencie:

  • 5 kg kapusty
  • 1 kg mrkvy
  •  0,5 kg póru
  •  niekoľko vetvičiek zeleru
  •  5 polievkových lyžíc jodizovanej soli

Spôsob prípravy:

  1. Kapustu nastrúhajte na hrubom strúhadle. 
  2. Zvyšok zeleniny tiež nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložte všetku predtým pripravenú zeleninu a soľ do veľkej misy. Potom všetko rukami poriadne premiešame, aby sa soľ dobre spojila s ostatnými ingredienciami. Misku so zeleninou odstavte na niekoľko hodín. 
  3. Potom kapustu spolu so zvyšnou zeleninou vložte do suda alebo kameninovej misy a pevne ich zatlačte. Potom prikryte pokrievkou, tak aby mala mierny sklon – mal by tam byť prístup vzduchu. Sud umiestnite do miestnosti, kde nie je príliš chladno – najlepšie sa nakladá pri izbovej teplote. 
  4. Prvý deň by kapusta mala pustiť šťavu. Na druhý deň ju jemne premiešajte drevenou lyžicou – tento postup opakujte ráno a večer. 
  5. Na tretí deň zozbierajte penu, ktorá sa objaví na povrchu. 
  6. Na ďalší deň môžete ochutnať, či už kapusta stihla nakysnúť. Ak nie, počkajte ďalšie 2 – 3 dni.

Keď je kyslá kapusta hotová, môžete ju začať ukladať do čistých, vopred sterilizovaných pohárov – pevne ju natlačte a pevne zaskrutkujte. Po 3-4 dňoch ich odskrutkujte, čím zabránite „vykypeniu“ šťavy. Potom ich opäť uzavrite a premiestnite na chladné miesto.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kyslá kapusta s touto prísadou je oveľa chutnejšia. Len málo ľudí ocení tieto listy

Takúto kapustu robila moja stará mama. Nikdy nebola horká


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Európanky sa odpútavajú od nudného hybridu. Dubajské nechty sú novým rozmerom luxusu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studio Lucky). Ktoré jarné nechty majú zaručene „wow“ efekt? Salóny práve ovládol luxusný trend inšpirovaný Blízkym východom. Stačí sa…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Alternatíva k preplneným letoviskám. Grécky ostrov láka zlatými plážami a azúrovou vodou

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/saiko3p). Toto je miesto, ktoré uchvacuje krásou svojej prírodnej krajiny. Malý ostrov je známy svojou krištáľovo čistou vodou, piesočnatými…

Auto Trendy

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov