Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Rýchle recepty na lahodné nakladané huby s medom alebo bez neho. Vhodné nielen na Vianoce

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bukhta Yurii). Nakladané huby sa môžu podávať samostatne alebo sa môžu použiť ako prídavok napríklad do tatárskej omáčky. Sú vynikajúce najmä na Vianoce. Oplatí...

25.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Bukhta Yurii).

Nakladané huby sa môžu podávať samostatne alebo sa môžu použiť ako prídavok napríklad do tatárskej omáčky. Sú vynikajúce najmä na Vianoce. Oplatí sa využiť hubovú sezónu a rozšíriť svoje zásoby.

nakladané huby
Nakladané huby
Foto: shutterstock/Bukhta Yurii

Ako pripraviť huby nakladané v octe s korením?

Ako pripraviť marinované huby, ktoré sú aromatické a chutné? Korenie, bobkový list alebo horčičné semienka dokážu kulinárske zázraky, aby vaše huby chutili ešte lepšie. Recept na marinované huby nájdete nižšie.

Nakladané huby – recept:

Ingrediencie:

  • 2 kg húb – najlepšie tie, ktoré ste si sami nazbierali
  • 1 veľká cibuľa

Prísady na octovú marinádu:

  • 3 – 4 šálky filtrovanej vody
  • približne 250 ml 10 % octu
  • 2 polievkové lyžice kuchynskej soli
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • korenie: zrnká čierneho korenia, nové korenie, bobkový list, horčičné semienko

Príprava:

  1. Pripravte si zaváraninové poháre. Dôkladne ich umyte. Vyvarte a osušte.
  2. Prejdite na prípravu húb.
  3. Očistite ich a nakrájajte na menšie kúsky.
  4. Ošúpte a nakrájajte cibuľu.
  5. Prejdite k príprave marinády. Prísady na marinádu uvarte.
  6. Huby a cibuľu uvarte v samostatnom hrnci s vodou.
  7. Scedíme a vložíme do pohárov. Naplňte ich približne do 3/4.
  8. Zalejte vriacou marinádou. Prikryte a odložte. Nechajte vychladnúť.
  9. Potom uložte do pivnice.

Tradičné marinované huby. Recept na marinované huby s klinčekmi

Tradičné marinované huby s prídavkom charakteristických klinčekov sú nebíčkom v ústach. Sladkokyslá chuť obohatí mnohé jedlá a donúti vašich sviatočných aj nesviatočných hostí pýtať si ďalšie.

Ako sa marinujú huby? Tu je recept:

Ingrediencie: 

  • 2,5 kg húb
  • 2 cibule

Prísady na marinádu:

  • približne 4-5 šálok vody
  • 250 ml octu
  • 1 polievková lyžica kłodawskej alebo himalájskej soli
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • korenie: čierne korenie, nové korenie, klinčeky

Príprava:

  1. Z uvedených ingrediencií uvaríme marinádu.
  2. Huby a cibuľu uvaríme v osolenej vode. Varte maximálne štvrť hodiny na miernom ohni.
  3. Huby scedíme a vložíme do pohárov. Huby rovnomerne zalejte horúcim nálevom.
  4. Zavrite poháre a otočte ich hore dnom.
  5. Nechajte vychladnúť.
  6. Potom ich presuňte do pivnice.

Nakladanie húb v mede. Takto ste huby určite ešte nejedli!

Marinovanie húb v mede nie je také populárne ako ich príprava v octe. Presvedčte sa sami, ako vynikajúco chutia.

Ingrediencie:

  • 250 ml 10 % octu
  • približne 4 šálky vody
  • 250 g cukru
  • 2 polievkové lyžice kłodawskej soli
  • korenie: bobkový list, nové korenie
  • 5 lyžíc medu
  • lesné huby

Príprava:

  1. Očistite huby. Umyte ich pod vodou.
  2. Potom vezmite hrniec. Nalejte doň vodu, jemne osoľte a uvarte v nej huby.
  3. Scedíme a vložíme do pohárov. Nezabudnite ich naplniť naplno! Použite asi 2/3 výšky.
  4. Z korenia, vody, octu a medu pripravte marinádu.
  5. Poháre zalejte horúcim nálevom. Uzavrite všetky poháre a otočte ich hore dnom.
  6. Nechajte vychladnúť.
  7. Poháre môžete pasterizovať, aby sa zvýšila ich trvanlivosť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Moja mama robí hubovú omáčku trochu inak. Je hustá, vonia a chutí nádherne. Zlatistý mok príde vhod

Aromatická domáca hubová polievka. Namiesto smotany pridajte túto ingredienciu – vyjde to šialene


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Najlepšia polievka na leto? Samozrejme, karfiolová! Tento recept miluje celá rodina

7.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich). Tradičná karfiolová polievka je chutný nápad na večeru. Ako dosiahnuť najlepšiu chuť a hustú štruktúru? Objavte tajomstvo…

V Turecku sa tento nápoj pije v nadmernej miere. Posilňuje kosti a imunitný systém

7.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nadir Keklik). Ajran, tradičný turecký nápoj, získava na popularite aj mimo Blízkeho východu. Vďaka svojim zdraviu prospešným vlastnostiam a…

Zaujímavejšia verzia klasických palaciniek. Zabudnite na pridávanie mlieka alebo cmaru

5.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaMaslova). Palacinky patria medzi obľúbené jedlo Slovákov. Niektorí ľudia majú radi len sladké verzie s ovocím a polevou, iní…

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Auto Trendy

Volvo odkladá spustenie výroby v Košiciach na začiatok roka 2027

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo, ktorá patrí pod čínsku skupinu Geely Holding, oznámila, že spustenie sériovej výroby vo svojom novom závode v Košiciach odkladá z roku 2026…

Umelá inteligencia prináša revolúciu vo vývoji farieb: Nové nátery ochladia mestá a znížia spotrebu energie

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Vedci oznámili prelom v boji proti efektu tepelného ostrova v mestách. Vďaka umelej inteligencii vyvinuli nový typ farby, ktorá dokáže znížiť teplotu budov o 5…

Tesla Cybertruck: Prepadák Elona Muska? Nespokojnosť rastie

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla Cybertruck, ktorý mal byť revolúciou v automobilovom priemysle, sa stal predmetom kritiky na viacerých frontoch – od dizajnu, cez kvalitu, až po predajné čísla.…

Ako znížiť spotrebu oleja a zlepšiť výkon motora? Tento lacný trik vás prekvapí

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak váš motor stratil výkon, spotrebúva viac oleja alebo vydáva nepríjemné zvuky, nemusíte hneď navštíviť servis. Stačí jednoduché riešenie – špeciálne aditívum, ktoré obnoví výkon…

Prečo v lete nenechávať plastovú fľašu s vodou v aute? Môže byť nebezpečná

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - V lete sa často hovorí o tom, čo by sme nemali nechávať v aute počas horúcich dní – jedlo, telefóny či tlakové nádoby ako spreje…

Ako ochladiť auto v horúčavách? ADAC testoval najlepšie riešenia

08.07.2025 Redakcia Auto trendy - Vnútro auta zaparkovaného na slnku sa dokáže veľmi rýchlo zohriať na extrémne teploty, ktoré môžu dosiahnuť až 60 °C. V takýchto podmienkach je pobyt v…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov