25.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Диана Багаутдинова).
Jablká sú ovocím, ktoré Slovákov sprevádza už stáročia, a hoci sa ich chuť a odrody s postupom času často líšia od tých spred rokov, stále sú vysoko cenené. Používajú sa ako prísada do dezertov, mäsa, kompótov alebo iných pochúťok a nestrácajú na svojej príťažlivosti. Žiaľ, nie každý vie, ako jablká skladovať, aby zostali dlhšie čerstvé. Prečítajte si tri základné pravidlá.
Skladovanie potravín môže byť náročné. Najmä ak ide o zeleninu alebo ovocie. Preto ak kupujete väčšie množstvo obľúbených čerstvých pochúťok, poznajte niekoľko dôležitých rád. Pomôžu vám zachovať chuť vašich produktov dlhšie a zabrániť kazeniu a plytvaniu potravinami.
Ako doma skladujete jablká?
V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že ovocie je z veľkej časti tvorené vodou. Preto ak ich necháte na kuchynskej linke, rýchlejšie stratia svoju pôvodnú pevnosť. Jablká majú rady chladné, tienisté a mierne vlhké miesta. Keď majú vhodné podmienky, môžete ich dosiahnuť aj na niekoľko ďalších mesiacov.
Pravidlo číslo jeden, v prípade, že ste si ich kúpili len niekoľko, uložte ich do chladničky. Moderné zariadenia umožňujú skladovať jablká a iné ovocie či zeleninu oveľa dlhšie ako predtým. Umiestnite ich do nádoby a ak máte možnosť nastaviť úroveň vlhkosti v konkrétnej priehradke, otočte gombíkom trochu vyššie. Takto zostanú jablká dlhšie pevné a chutné.
Pravidlo číslo dva. Zabudnite na roztomilé taniere. Hoci vyzerajú krásne, ponechanie ovocia na nich spôsobí, že teplota, alebo ešte horšie, vystavenie slnku povedie k rýchlemu zvädnutiu. Jablká zmäknú, šupka sa zvrásni a stratia svoju chuť.
Skladovanie jabĺk vo veľkých množstvách – pravidlo číslo tri
Niekedy dostanete od niekoho škatuľu jabĺk ako poďakovanie za pomoc alebo sa jednoducho rozhodnete zásobiť sa ovocím, pretože vás láka jeho vzhľad a vôňa. Pokiaľ máte doma pivnicu alebo iné chladné miesto, kde môžete jablká skladovať, problém sa vyrieši sám.
Čo však, keď ide o byt, v ktorom chýba ďalšia miestnosť? Potom je najlepším riešením nájsť si tienisté miesto, najlepšie priamo pod oknom. Jarné počasie je vhodné na vetranie domu, takže mierne chladné prúdenie vzduchu bude ovociu prospievať. Pomôže aj miska s vodou. Umiestnite ju vedľa jabĺk a získate tak dodatočnú vlhkosť, ktorá je pre skladovanie ovocia dobrá. Uistite sa však, že ste jablká predtým vložili do debny alebo inej nádoby, ktorá zaručuje neustále vetranie. V opačnom prípade začnú hniť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablká na jablkový koláč v pohároch. Recept je jednoduchý a chuť je úžasná
Dermatologička uskutočnila prekvapivý experiment. Toto sa deje s pokožkou po aplikácii vitamínu C
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.