Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Domácnosť, Rodina a priatelia, Tipy, Zdravie,

7 návykov, vďaka ktorým sa neustále cítite unavení. Vyciciavajú všetku vašu energiu

24.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/StockSnap). Vedeli ste, že neustála únava a nedostatok energie môžu byť ovplyvnené vašimi každodennými návykmi? Ak sa aj napriek dobrým výsledkom testov stále sťažujete,...

24.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/StockSnap).

Vedeli ste, že neustála únava a nedostatok energie môžu byť ovplyvnené vašimi každodennými návykmi? Ak sa aj napriek dobrým výsledkom testov stále sťažujete, že vám chýba sila a motivácia konať, všímajte si, ako vyzerá vaše okolie, koľko času trávite spánkom a čo jete. S malými zmenami okamžite pocítite obrovský rozdiel.

spánok, nočné potenie, lieky
Foto: Pixabay/StockSnap

Nemáte na nič energiu? Tu sú možné príčiny

Každodenné bremeno povinností často spôsobuje, že svoje zdravie a pohodu považujeme za nedôležité. Po čase možno zistíte, že únava a nedostatok energie sťažujú vykonávanie každodenných úloh v práci, a keď sa vrátite domov, najlepšou voľbou by bolo ísť spať a prespať ešte niekoľko dní. Samozrejme, niekedy únava a vyčerpanie môžu naznačovať mnohé choroby, preto stojí za to navštíviť lekára a nechať sa najskôr otestovať. Ak to však nepomôže, pozrite sa bližšie na svoje každodenné návyky.

Zdanlivo triviálne veci, ktorým nevenujete pozornosť, vám môžu vybiť všetku energiu. Nedostatok času na relax, deficit spánku a prebytok povinností sú len niektoré z dôvodov. Nečakáte, ako malými zmenami v každodenných návykoch môžete ovplyvniť svoje zdravie, pohodu, spokojnosť a pohodlie života.

Aké návyky teda môžu spôsobiť frustráciu a spôsobiť, že máte pocit, že na nič nemáte energiu?

Návyky, ktoré odčerpávajú energiu a spôsobujú neustálu únavu

Neporiadok

Kopa dokumentov a poznámok na stole, špinavý riad, rozhádzané oblečenie a nevytriedené veci v zásuvkách a skrinkách môžu byť deprimujúce a zdrvujúce. Keď sa na ne pozriete, namiesto vôle konať sa cítite frustrovaní a nemáte silu na čokoľvek. Aby sa z malého neporiadku stalo skutočné bojisko, snažte sa ho čistiť systematicky a priebežne.

Ukladanie riadu do umývačky riadu, usporiadanie oblečenia či vyberanie hračiek vám nezaberie veľa času a budete sa cítiť oveľa lepšie. Nikdy nechoďte spať, keď je kuchyňa alebo iná izby neuprataná. Na druhý deň, namiesto toho, aby ste mali veľa energie konať, budete ráno zničení, pretože deň musíte začať upratovaním namiesto kávy a chutných raňajok.

Príliš veľa ohromujúcich informácií a podnetov

V dnešnej dobe sme zo všetkých strán bombardovaní informáciami, ktoré môžu zvyšovať stres a uberať veľa energie. V práci je veľa vecí, ktoré musíte dodržiavať, a keď prídete domov, televízia alebo sociálne siete znamenajú, že nemáte absolútne žiadny čas a priestor na upokojenie.

Podľa vedcov z Montrealskej univerzity môže záplava informácií, ktorým sme každý deň vystavení, časom spôsobiť pocit vyčerpania. Skúste sa od nich aspoň do určitej miery dištancovať. Po návrate z práce sa vyberte na prechádzku do lesa, zabehajte si alebo zacvičte jogu v pohodlí domova. Namiesto toho, aby ste pred spaním siahali po smartfóne, prečítajte si kúsok knihy. Takéto maličkosti určite prinesú obrovské výhody.

Nesprávna poloha tela pri práci

Väčšina z nás je nútená presedieť veľa hodín denne. Príliš dlhé udržiavanie takejto polohy môže spôsobiť nielen tráviace problémy a prispieť k nadváhe, ale môže mať katastrofálny vplyv aj na chrbticu, a tým spôsobiť zlú pohodu a únavu. Ak máte tendenciu hrbiť sa za pracovným stolom, určite popracujte na držaní tela – ovplyvňuje to nielen chrbát, ale aj mozog. Za týmto účelom môžete požiadať o radu fyzioterapeuta a pravidelné plávanie vám určite pomôže.

Nezabudnite vstať a prejsť sa každú hodinu. Okrem toho pracujte v sede na vhodnej kancelárskej stoličke, nikdy nie v posteli alebo na zemi. Štúdia vykonaná pred rokmi na Harvarde ukázala, že správne držanie tela vás nielen posilní, ale aj udrží primeranú hladinu kortizolu.

Foto: pexels/Karolina Grabowska

Diéta s nízkym obsahom sacharidov

Ak sa nestaráte o to, čo jete, vaša strava je málo výživná a má nízky obsah sacharidov – inými slovami, priemerná, je zrejmé, že sa môžete sťažovať na nedostatok energie. Sacharidy sú palivom pre celé telo, zložka nevyhnutná v dennom jedálničku. Ak ich budete jesť príliš málo, vaše telo nebude mať silu fungovať naplno. Namiesto jednoduchých sacharidov si vyberte komplexné sacharidy, ako sú krúpy, ovsené vločky, celozrnný chlieb, cestoviny a hnedá ryža. Ľudia na nízkosacharidovej diéte sa veľmi často cítia unavenejší a menej motivovaní cvičiť. Ak sa chcete cítiť dobre, musíte si ich priebežne dopĺňať.

Nedostatok alebo nadbytok niektorých minerálov

Nedostatok aj nadbytok určitých živín môže mať katastrofálny dopad na zdravie a pohodu. Horčík je primárne zodpovedný za nízku hladinu energie. Príznaky jeho nedostatku v tele zahŕňajú: ospalosť, fyzická a duševná únava, otupenosť.

Stimulanty ako silná káva, čaj a alkohol môžu tento minerál vyplaviť a spôsobiť jeho nedostatok. Skúste teda obmedziť ich konzumáciu a zároveň sa hydratujte a dopĺňajte horčík. Nezabudnite sa držať odporúčaní ohľadom dennej dávky – príliš vysoká hladina horčíka v tele má rovnako katastrofálne následky – závraty, nevoľnosť, vracanie, oslabenie svalovej sily, až poruchy dýchania.

Nedostatočný spánok

Veľa sa hovorí o dôležitosti dostatočného spánku, no stále naň veľa ľudí zabúda. Mnohí tiež trpia nespavosťou a problémami so zaspávaním. Ak patríte do tejto skupiny, urobte všetko, čo je vo vašich silách, aby ste to zmenili.

Pred spaním spálňu dobre vyvetrajte, na večeru nejedzte ťažké jedlá a neskoro večer nepite kávu ani alkohol. Potom sa zamerajte na pokoj a relax – dajte si kúpeľ s relaxačnými olejmi (napr. levanduľový), prečítajte si knihu, počúvajte upokojujúcu hudbu. Skúste si dopriať 8 hodín neprerušovaného spánku. Dobre odpočinutý človek je šťastnejší človek.

Foto: pexels/Suliman Sallehi

Malý kontakt s prírodou

Málokto si uvedomuje, koľko času stráveného v prírode môže zmeniť vašu pohodu. Ak bývate v bytovke a pre každodenné pracovné vyťaženie nemáte čas ísť ani na prechádzku do parku, nečudujte sa, že vám chýba energia.

Vedci z University of Rochester veria, že stačí stráviť len 20 minút každý deň v kontakte s prírodou, čo môže dodať energiu viac ako polhodinový tréning. Medzi benefity patrí nielen lepšie okysličenie, ale aj pokojnejšia myseľ, množstvo nápadov a väčšia motivácia konať. Skúste si teda každý deň nájsť aspoň chvíľku na takýto „reset“ a v dňoch pracovného voľna trávte čo najviac času vonku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

V lete varím litre, v zime si vychutnávam sladkú chuť. Obľúbený kompót celej rodiny

26.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Vanessa Bentley). Tradícia prípravy zaváranín na zimu sa v mnohých rodinách dedí z generácie na generáciu. V domácich špajzách…

Uhorky vám povedia pravdu. Takéto tvary prezradia, čo robíte v záhrade zle

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Bazela). Luxusné a husto rastúce uhorky sú snom každého, kto ich pestuje. Celú jar sa o ne staráme, polievame…

Toto je najlepší čas ísť spať. Odborníci hovoria o „zlatej hodine“

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Časy spánku a jeho dĺžka sú individuálnou záležitosťou. Každý z nás môže mať iné potreby a preferencie. Napriek…

Prečo by ste nemali nastúpiť do lietadla v šortkách? Dôvod je dôležitý

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). V lietadlách sa dress code vzťahuje len na posádku, nie na pasažierov. Teoreticky môžete nosiť, čo chcete.…

Rastie na Slovensku a považuje sa za najzdravšie ovocie na svete. Málokto vie, že je zdrojom cenného vitamínu

26.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Orest lyzhechka). Považuje sa za jedno z najzdravších ovocí na svete. Málokto vie, že rastie aj na Slovensku a…

Auto Trendy

Ferrari verí, že syntetické palivá budú riešením pre superautá budúcnosti

27.7.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ Ferrari tvrdí, že budúce tepelné superautá by mohli byť zachránené syntetickými palivami. Prvým vozidlom, ktoré by z toho mohlo profitovať, by mohol byť…

Šéf Renaultu sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily ešte nie je možný

27.7.2024 Redakcia Auto trendy - Generálny riaditeľ spoločnosti Renault Luca de Meo sa domnieva, že úplný prechod na elektromobily do roku 2035 nie je možný, preto žiada Európsku úniu o…

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov