Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty Zdravie

Regeneruje črevá, spaľuje tuk, má protirakovinový účinok. Skvelý nápoj za pár drobných

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Los Muertos Crew). Aký vplyv má srvátka na zdravie? Tento málo oceňovaný nápoj je bohatstvom vitamínov, minerálov a mnohých prospešných látok pre tráviaci systém....

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Los Muertos Crew).

Aký vplyv má srvátka na zdravie? Tento málo oceňovaný nápoj je bohatstvom vitamínov, minerálov a mnohých prospešných látok pre tráviaci systém. Najchutnejšia a najzdravšia je tá domáca. Vyrobte si ju sami a sledujte, ako pôsobí na vaše telo.

Foto: pexels.com/Los Muertos Crew

Aké vlastnosti má srvátka?

Srvátka je nepriehľadná, žlto sfarbená tekutina, ktorá vzniká pri výrobe rôznych druhov syra – tvrdého, polotvrdého, mäkkého a acidokazeínového. Je bohatá na bielkoviny, aminokyseliny a vitamíny: A, B1, B2, B6 a B12, C, biotínu, ako aj fosforu, sodíka, horčíka, železa, jódu a vápnika. Vďaka týmto zložkám vykazuje mnoho zdraviu prospešných vlastností:

  • zlepšuje peristaltiku čriev,
  • obohacuje bakteriálnu flóru v tráviacom trakte,
  • podporuje pravidelnú stolicu,
  • zrýchľuje metabolizmus a tým uľahčuje chudnutie,
  • jeho pravidelná konzumácia zmierňuje príznaky hypertenzie a dny,
  • posilňuje imunitný systém,
  • pôsobí proti voľným radikálom – môže mať antioxidačné a protirakovinové účinky,
  • vďaka peptidom znižuje hladinu celkového cholesterolu,
  • môže predchádzať ateroskleróze, cukrovke, Parkinsonovej chorobe, dne,
  • znižuje riziko hemoroidov a žalúdočných vredov.

Ako sa vyrába srvátka?

Vzhľadom na dlhý zoznam výhod konzumácie srvátky sa oplatí zaradiť ju do svojho každodenného jedálnička. Najzdravšia – a najchutnejšia – srvátka bude tá, ktorú si sami vyrobíte. Postup je veľmi jednoduchý.
Kvalitné mlieko – najlepšie priamo od kravy – vám to výrazne uľahčí. Čas potrebný na prípravu srvátky sa potom výrazne skráti. Srvátku môžete pripraviť aj z pasterizovaného mlieka (UHT mlieko nie je vhodné).

  1. Pasterizované mlieko zohrejte na 22-28 stupňov a potom doň pridajte 3-4 lyžice smotany.
  2. Tekutinu odložte na teplé miesto asi na dva dni.
  3. Keď sa zrazí, opäť ju zohrievajte, kým sa nezrazí a nevytvorí sa tvaroh.
  4. Syr sceďte na sitku alebo tetanovej utierke cez noc.
  5. Vzniknutú srvátku prelejte do pohára a uložte do chladničky. Spotrebujte do niekoľkých dní.

Kedy piť srvátku?

Odporúča sa, aby denná dávka srvátky, ktorá má mať liečivý účinok na črevá, čistiť organizmus a zmierňovať tráviace ťažkosti, bola približne 600 ml. Najlepšie je vypiť prvú porciu ráno a zvyšok v priebehu dňa v niekoľkých dávkach. Kúru je dobré užívať približne týždeň.

Ako preventívne opatrenie stačí srvátku piť raz denne – pohár nápoja je dobré konzumovať ráno alebo večer.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na tomto mieste všetci uchovávame mlieko. Z tohto dôvodu rýchlejšie stráca svoju čerstvosť

Čo sa stane s vaším telom, keď zjete príliš veľa syra? Odborníci bijú na poplach


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

On má 26 rokov, ona 80. „Je taká mladá duchom, že nás vek netrápi,“ hovorí

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@garyandalmeda). O ich láske informoval britský denník "The Sun". Gary Hardwick sa oženil so svojou vyvolenou, vtedy 71-ročnou Almedou,…

Čierny koniec banánu. Dá sa jesť? Mnoho ľudí ho vyhadzuje zo strachu pred larvami

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/SHVETS production) Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia v našich domácnostiach. Často si ich berieme do práce ako…

Vzhľadovo pripomína ríbezle, ale chutí ako egreš. Krík je nenáročný na pestovanie a mrazuvzdorný

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/svf74). Josta je ľahko pestovateľný ker, ktorý zvládnu aj začínajúci záhradníci. V lete jeho konáre prinášajú chutné a šťavnaté…

Pridajte 3 prísady do vody a premiešajte. Túto kvapalinu do ostrekovačov môžete používať po celý rok

5.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Artur_Nyk). Ako vyrobiť osvedčenú a spoľahlivú kvapalinu do ostrekovačov, ktorú môžete používať po celý rok? Ukázalo sa, že v…

Nenápadné občerstvenie, ktoré najrýchlejšie zmizne zo stola. Recept mám od svojej tety, ktorá ich robí už 20 rokov

4.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lumatisss). Ak hľadáte predjedlo, ktoré nielen skvele chutí, ale aj krásne vyzerá, ste na správnom mieste. Táto pochúťka sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov