Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Tipy, Zdravie, Zvieratká,

Na sršne pôsobí ako magnet. Rozzúrený hmyz zaútočí

10.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TTstudio shutterstock/Dr.MYM). Zdá sa, že koniec leta je momentom, kedy si môžeme vydýchnuť, pretože nám nehrozí stretnutie so sršňom? Nie je to celkom pravda...

10.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TTstudio shutterstock/Dr.MYM).

Zdá sa, že koniec leta je momentom, kedy si môžeme vydýchnuť, pretože nám nehrozí stretnutie so sršňom? Nie je to celkom pravda a stále treba byť ostražitý. Hmyz, na ktorého pohľad a jeho charakteristické, hlasné bzučanie vám behá mráz po chrbte, môže byť aktívny aj do novembra. Uistite sa, že viete, čo robiť po bodnutí sršňa, ak s ním prídete do príliš blízkeho kontaktu.

Foto: shutterstock/TTstudio

Sršeň ako agresor – populárny mýtus o hmyze

Dĺžka tela sršňa je zvyčajne tri centimetre. Pravdepodobne to najskôr budete počuť a potom uvidíte. Hlasné a tiché bzučanie okamžite postaví na nohy všetkých – nielen ľudí, ktorí majú hrôzu zo všetkého hmyzu. Ukazuje sa, že v blízkosti sršňov je najlepšie zachovať pokoj. Od prírody nie sú agresívni a majú tendenciu vyhýbať sa ľuďom. Čo priťahuje sršne a môže spôsobiť nechcenú konfrontáciu?

  • Hmyz miluje zrelé ovocie, najmä hrušky, jablká a hrozno. Z tohto dôvodu sa často objavujú v sadoch a záhradách, kde môžu nájsť svoju pochúťku. Buďte opatrní pri zbieraní ovocia, ktoré spadlo na zem. Ak prekvapíte hodujúceho sršňa, odvďačí sa vám bodnutím. Vyhnite sa tiež chôdzi naboso po tráve.
  • Sršne priťahuje vôňa – najmä živica ihličnatých stromov. Nájdete ich v blízkosti vŕb, briez, jaseňov a orgovánov. Koruny týchto druhov sa pre ne môžu stať miestom na stavbu hniezda. Na jeho obranu sú sršne schopné rýchlo zaútočiť.
  • Často žijú v blízkosti vodných nádrží. Môžu to byť záhradné jazierka, fontány, ale aj sud na zachytávanie dažďovej vody.
  • Sršne sú aktívne cez deň aj večer. Stáva sa, že vletia do domov, keďže sú priťahovaní svetlom. Aby ste tomu zabránili, zvážte inštaláciu siete proti komárom. Pozor si dávajte aj pri večerných posedeniach v záhrade – lampáše a iné zdroje svetla môžu sršne prilákať.

Umiera sršeň po bodnutí?

Tieto znalosti sú nevyhnutné pre bezpečnosť a vyhnutie sa opätovnému útoku. Sršeň nezanecháva žihadlo, takže po uštipnutí je pripravený na ďalší pokus. O to viac, keď sa rozzúril. Mávanie rukou a iné prudké reakcie to môžu len zhoršiť. Ak vás uštipne, snažte sa čo najrýchlejšie vzdialiť z miesta činu – aspoň 50 metrov. Je vysoká pravdepodobnosť, že iný hmyz bude upozornený a príde na pomoc svojmu spoločníkovi.

Je bodnutie sršňom nebezpečné?

Veľkú hrozbu predstavuje pre ľudí alergických na sršňov. Alergické reakcie môžu mať rôzne formy a nie vždy sú bezprostredne spojené s anafylaktickým šokom, ktorý je nebezpečný pre zdravie a život. Najmiernejší priebeh zahŕňa začervenanie, svrbenie a opuch. Môžu sa vyskytnúť aj poruchy dýchania, hnačka, vracanie a búšenie srdca. Alergia na jed sršňa si vyžaduje okamžitý lekársky zásah.

Foto: shutterstock/Dr.MYM

Kedy pomôžu domáce lieky na bodnutie sršňom?

Ak nie sme alergici, uštipnutie sršňom neohrozí život, aj keď to stále nebude príjemný zážitok. Typickými príznakmi sú opuch, začervenanie a bolesť. Okrem toho nezmiznú okamžite – môžu pretrvávať niekoľko dní.

Okrem toho sa často objavuje pocit neporiadku, podobný príznakom prechladnutia. Bolesti hlavy môžu byť spojené aj s príliš blízkym kontaktom s hmyzom. V takýchto situáciách vám pomôžu domáce lieky na štípance, ktoré vám prinesú úľavu a pomôžu vám rýchlejšie sa dostať späť do formy.

A čo bodnutie sršňom? Okamžite konajte prírodnými metódami

Po opustení miesta incidentu skúste ísť na tienisté miesto. Silné slnečné lúče môžu zosilniť bolesť a pálenie – tomu sa chcete vyhnúť. Netlačte na seba, vyhýbajte sa fyzickej námahe. Odstráňte aj všetky ozdoby a šperky z okolia miesta bodnutia. Ak niekoho poznáte, koho napadol sršeň, nenechávajte ho na pokoji. Je dôležité sledovať príznaky – ak sa vaša pohoda náhle zhorší, budete sa musieť poradiť s lekárom.

Čo robiť, keď bodne sršeň? Domáce prostriedky vám umožnia okamžite konať, bez toho, aby ste museli navštíviť lekáreň

Umyte miesto bodnutia mydlom a vodou. Priložte studený obklad pomocou ľadu, handričky navlhčenej studenou vodou alebo kovového predmetu. Na zmiernenie bolesti a pálenia použite tradičné prostriedky priamo z lekárničky starej mamy. Z hrubého plátku cibule alebo petržlenovej vňate si môžete pripraviť obklad na bodnutie. Môžete použiť aj rebarboru. Úľavu prinesie aj obklad z kyslého mlieka.

Miesto uštipnutia je dobré vytrieť aj dezinfekčným prostriedkom takýto prípravok by mal byť v každej domácnosti alebo v príručnom ruksaku, keď idete von. Po kontakte so sršňom sa oplatí užiť aj protizápalové lieky, napr. aspirín.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rozhrabáva váš pes pred spaním pelech? Dôvod vás možno prekvapí

Mal to byť “dokonalý pes” a stala sa tragédia. Mýty o vzťahu psa a dieťaťa


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Syrové slimáky z lístkového cesta. Už za štvrť hodiny budete môcť svojim hosťom ponúknuť chutné občerstvenie

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/alima007). Vo Francúzsku sú veľmi obľúbené pečené obdĺžniky z lístkového cesta, ktoré sú na vrchu bohato posypané cukrom. Hotové…

Zmiešajte s vodou a nalejte do žehličky. Raz potiahnite a vaše oblečenie bude hladké. Zabudnite na záhyby

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Garna Zarina). Mnohí ľudia žehlenie neznášajú a považujú ho za nepríjemnú povinnosť. Našťastie existuje spôsob, ako si vyhladenie oblečenia…

Ako užívať horčík? Prečo ho kombinovať s draslíkom?

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatjana Baibakova). Draslík a horčík sú dva minerály potrebné pre správne fungovanie vášho tela, majú schopnosť vzájomnej synergie. Ich…

Bývate v paneláku a nemáte záhradu? Túto zeleninu môžete úspešne pestovať aj na balkóne

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/COULANGES). Možno si myslíte, že ak bývate v paneláku, nemáte veľkú šancu mať čerstvú zeleninu priamo pod nosom. Nie…

Módne účesy s ofinou pre 70-tničky. Jednoduché, pohodlné a až o 10 rokov mladšie. Ktorý si vyberiete vy?

19.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miljan Zivkovic). Moderné dámske účesy 2024 pre zrelé ženy nemusia byť nudné a nevkusné. Ak hľadáte osviežujúci vzhľad plný…

Auto Trendy

Ide o posledné SUV tohto výrobcu so spaľovacím motorom. Bude sa predávať ako horúce koláče

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Žiaľ, ani tento týždeň sa nezaobíde bez správ o ukončení výroby ďalšieho spaľovacieho modelu. Pôjde o posledné SUV tohto typu s tradičnou spaľovacou jednotkou, preto…

BMW XM v nezvyčajnom, hviezdnom prevedení. Je jediným svojho druhu

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - BMW XM Mystique Allure je jedinečným príkladom exkluzívneho SUV vytvoreného špeciálne pre filmový festival v Cannes. Jeho stvorenie sa úrovňou vôbec nelíši od tých, ktoré…

Volkswagen Golf dostane nové pohonné jednotky PHEV

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen Golf je teraz k dispozícii s dvoma novými motormi PHEV. Výkonnejší z nich, ktorý sa nachádza v modeli Golf GTE, dosahuje výkon 272 k.

Zbohom, Jaguar F-Pace! SUV dostáva špeciálnu edíciu na konci kariéry

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Jaguar F-Pace sa blíži ku koncu svojej kariéry a britský výrobca pripravil špeciálnu edíciu svojho vôbec prvého SUV.

Nový Bentley Continental GT bude používať hybridný motor V8 s výkonom 780 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Bentley zverejnila prvé oficiálne obrázky a informácie o novej generácii modelu Continental GT. Model dostane nový hybridný motor V8 s výkonom viac ako 780…

Spoločnosť Alpine sa pohrala s vozidlom Renault Rafale, výsledkom čoho je hybrid s pohonom všetkých kolies s výkonom 300 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy - Renault predstavil nový Rafale E-Tech 4×4 s výkonom 300 koní. Nová verzia dokáže na jedno nabitie prejsť v čisto elektrickom režime až 100 km.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov