9.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Veronika Idiyat).
Strúhaná červená repa alebo cvikla je vynikajúcim doplnkom každej tradičnej večere. Táto lacná a ľahko dostupná zelenina je na Slovensku cenená pre svoju skvelú chuť a zdraviu prospešné vlastnosti. Tu je návod, ako pripraviť dokonalú červenú repu na večeru aj do pohára!
Prečo jesť červenú repu?
Červená repa je chutná a výživná zelenina, ktorú sa oplatí zaradiť do každodenného jedálnička. Je bohatým zdrojom mnohých vitamínov (B1, C, A), minerálov a antioxidantov, vďaka čomu jej pravidelná konzumácia posilňuje imunitu človeka, priaznivo pôsobí na tráviaci systém a predchádza mnohým ochoreniam vrátane rakoviny.
Okrem toho červená repa:
- znižuje krvný tlak,
- stimuluje tvorbu červených krviniek,
- znižuje hladinu zlého cholesterolu,
- pomáha odstraňovať toxíny z tela,
- odkysľuje telo,
- odstraňuje pálenie záhy,
- chráni bunky pred voľnými radikálmi.
Červená repa má nízky obsah kalórií a vláknina, ktorú obsahuje, znižuje chuť do jedla, takže táto zelenina je výborným pomocníkom pri chudnutí. Okrem toho má v kuchyni všestranné využitie a existuje naozaj veľa spôsobov, ako červenú repu pripraviť.
Recept na dokonalú červenú repu na večeru
Príprava červenej repy na večeru je veľmi jednoduchá. Na prípravu štyroch porcií potrebujeme približne:
- 1 kg červenej repy
- 1 jablko
- 1 cibuľa
- 3 lyžice smotany
- 1 lyžica pšeničnej múky
- 1-2 lyžice masla soľ, korenie
Červenú repu uvarte v šupke do mäkka, potom ju ochlaďte, ošúpte a nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte ju na masle do hneda. Pridáme lyžicu múky a premiešame. Do panvice pridajte nastrúhanú červenú repu a tiež nastrúhané jablko. Smažte niekoľko minút, pridajte soľ, cukor a tri lyžice smotany.
Červená repa v pohári na zimu. Jednoduchý recept
Červená repa do pohára sa pripravuje trochu iným spôsobom. Jeden kg červenej repy potom vystačí približne na litrovú nádobu, takže ak chcete pripraviť veľké množstvo červenej repy na zimu, musíte uvariť dostatočné množstvo červenej repy.
Na prípravu repy na zimu potrebujeme:
- 1 kg repy,
- 40 g cukru,
- 40 ml 10 % liehového octu,
- 1 čajová lyžička kamennej soli
Červenú repu uvarte do mäkka, potom ju ochlaďte a ošúpte. Červenú repu nahrubo nastrúhajte, pridajte cukor a soľ. Všetko zalejte liehovým octom a dôkladne premiešajte. Potom je repa pripravená na plnenie do pohárov. Pred uskladnením v pivnici by sa mala najprv pasterizovať, rovnako ako všetky ostatné konzervy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tri osvedčené recepty na uhorky v marináde. Posledný je špeciálny
Najchutnejšie cuketové zaváraniny. Urobíte ich ľahko
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.