30.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dionisvera).
Sezóna černíc je v plnom prúde, preto sa oplatí zaujímať sa o úžasné vlastnosti týchto plodov. Pravidelná konzumácia týchto plodov pomôže normalizovať hladinu cukru, spomaliť starnutie alebo zlepšiť krvný obeh, a to nie je všetko. Čo sú to vlastne černice a prečo by ste ich mali jesť?
Prečo by ste mali jesť černice – vitamíny, zdravotné vlastnosti
Černice sú známe aj ako ostružiny. Plody majú výraznú tmavú, až čiernu farbu. Zvyčajne majú okrúhly alebo mierne podlhovastý tvar. Ich chuť je skôr sladká, ale niektoré odrody môžu byť kyslejšie.
Plody aj listy ostružín majú zdraviu prospešné vlastnosti. Konzumáciou plodov dodáme telu:
- vitamín C;
- vitamín A;
- vitamín K;
- vitamín B6;
- draslík;
- železo;
- vápnika;
- fosfor;
- horčík;
- sodík.
Vďaka tomuto zloženiu majú ostružiny antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Sú ideálne na liečbu prechladnutia a dokážu podporiť organizmus počas tohto obdobia. Majú tiež pozitívny vplyv na imunitu.
Ostružiny majú antioxidačné vlastnosti. Chránia telo pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. Spomaľujú proces starnutia a vznik vrások. Ich konzumácia zabráni vzniku Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby alebo demencie. Ostružiny a ich vysoký obsah antioxidantov tiež znižujú riziko vzniku rakoviny.
Ostružiny majú vlastnosti, ktoré zlepšujú kardiovaskulárny systém. Vysoké množstvo draslíka a horčíka prispieva k správnemu fungovaniu srdca a obehového systému. Konzumácia týchto plodov tiež znižuje hladinu stresu a zlepšuje myšlienkové procesy.
Konzumácia ostružín tiež podporuje kosti a zuby. Vápnik, fosfor a vitamín K sa podieľajú na budovaní týchto tkanív. Tým sa znižuje riziko zlomenín alebo zubného kazu.
Ostružiny majú vlastnosti, ktoré zmierňujú príznaky menopauzy. Je to vďaka vysokému množstvu fytoestrogénov. Zložky pomôžu aj pri predmenštruačnom syndróme. Zabránia návalom horúčavy a výkyvom nálad.
Ostružiny a cukrovka, GI
Ostružiny majú glykemický index 25, teda pomerne nízky. Z tohto dôvodu môžu tieto plody konzumovať aj ľudia s cukrovkou. Ba čo viac, dokonca sa im to odporúča.
Ostružiny obsahujú vlákninu, ktorá spomaľuje vstrebávanie sacharidov. Ich konzumácia preto pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Konzumácia ostružín má podobný účinok ako lieky na cukrovku. Podľa štúdie vedcov z Illinoiskej univerzity má toto ovocie inhibovať enzýmy metabolizmu sacharidov. Tým sa zabraňuje prudkému nárastu hladiny cukru v krvi.
Ostružiny a chudnutie
Ostružiny obsahujú iba 43 kilokalórií v 100 g. Vďaka tomu majú nízky obsah kalórií, takže sú ideálne pri redukčnej diéte. Môžu sa konzumovať ako príloha k sladkým jedlám alebo dezertom, alebo samostatne ako zdravá desiata medzi jedlami.
Výhodou konzumácie ostružín počas chudnutia je aj to, že poskytujú telu veľké množstvo vlákniny. Tá urýchľuje proces trávenia a pomáha pri chudnutí. Táto zložka tiež prispieva k dlhšiemu pocitu sýtosti, čo zabráni maškrteniu.
Kto by nemal jesť černice?
Ostružiny by nemali jesť ľudia, ktorí sú na ne alergickí. Môžu sa u nich objaviť bolesti brucha, bolesti hlavy, hnačka, nevoľnosť alebo vyrážky. Niektorí alergickí ľudia však nepociťujú žiadne negatívne účinky konzumácie tohto ovocia.
Ostružiny by nemali jesť ani ľudia, ktorí sa vyhýbajú vláknine v strave. Ovocie tiež negatívne ovplyvňuje zdravie ľudí, ktorí majú problémy s hnačkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Majú viac vitamínov ako niektoré druhy zeleniny. Jedzte ich pre svoje srdce a imunitu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.