30.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maxim Khytra).
Pripraviť dokonalé vajíčko je úloha, ktorú skúsení kuchári zvládnu dokonale. Nepotrebujete však roky praxe v kuchyni, aby ste prekvapili svojich blízkych takýmto doplnkom k raňajkám. Aké triky by ste mali použiť pred varením a ako dlho by ste mali uchovávať dokonale pošírované vajíčka mollet vo vode? Prinášame niekoľko tipov.
Čím sa odlišujú vajíčka mollet?
Fanúšikovia varených vajec majú často problém s výberom správnej metódy prípravy tejto pochúťky. Na jednej strane sa snažia o dokonale tekutý žĺtok, na druhej strane sa vajce uvarené natvrdo výborne hodí k sendvičom a šalátom. Ideálnou možnosťou medzi nimi je vajce mollet, t. j. polotvrdé vajce. Bielok je dokonalé pevný, ale žĺtok sa na tanieri krásne roztečie.
Má tento spôsob varenia nejaké výhody? Ukázalo sa, že áno. Práve vajíčka mollet sú hlavným zdrojom ľahko vstrebateľných bielkovín. Táto zložka je hlavným zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane: fosforu, draslíka, vápnika, horčíka, vitamínov skupiny B, ako aj vitamínov A, D, E a K. Keď ich konzumujeme, dodávame telu aj cenné omega-3 mastné kyseliny. Podľa odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sme mali zjesť aspoň 10 vajec týždenne.
Ako dokonale pripraviť vajíčko mollet?
Kľúčom k dosiahnutiu dokonalého vajíčka mollet je presná kombinácia niekoľkých faktorov. Skúsení kuchári odporúčajú vybrať ich z chladničky približne 30 minút pred varením. To im umožní dosiahnuť izbovú teplotu a varenie bude trvať oveľa kratšie. Ďalším trikom, ktorý pomôže získať dokonale tekutý žĺtok vo vajíčku mollet, je opatrné a jemné prepichnutie škrupiny hrubou krajčírskou ihlou. Najlepšie je to urobiť na širšej strane, aby ste sa zbavili vzduchu, ktorý sa tam zachytáva a bráni rovnomernému vareniu.
Ako dlho by mala trvať príprava dokonalého vajíčka mollet? Je známe, že od momentu, keď voda zovrie, trvá to približne 5 minút. V praxi sa to však líši. Vajíčko čerstvo vytiahnuté z chladničky potrebuje na uvarenie približne o 2 až 3 minúty viac. Dôležitá je aj veľkosť a hmotnosť, ktoré určujú celkový čas strávený vo vode. Dobrým zvykom je vložiť uvarené vajcia do ľadovej vody, čím sa rýchlo zníži teplota produktu a zabráni sa ďalšiemu zrazeniu žĺtka.
Vajíčko mollet – s čím podávať?
Veľkou výhodou polotvrdých varených vajec je, že sa hodia k mnohým jedlám a pochutinám. Upozorňujeme, že pred podávaním by sa mali olúpať. Ako také sa hodia k mnohým omáčkam, napr. na báze chrenu alebo kôpru. Gurmáni ich radi kombinujú s holandskou omáčkou, čerstvou špargľou, kaviárom, špenátom a chrumkavým toastom. Ich použitie závisí len od našej kulinárskej kreativity.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nalejte na tanier a položte na stôl. Múch sa zbavíte v okamihu.
Kto by sa mal vyhýbať fazuli? Zistite, či patríte do tejto skupiny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.