23.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/eugenegurkov).
Nové zemiaky sú pochúťkou začiatku leta. Sezóna slovenských nových zemiakov je v plnom prúde a majú len jednu nevýhodu – ich šúpanie je veľmi zdĺhavé. Našťastie existujú šikovné patenty na šúpanie nových zemiakov, vďaka ktorým po tejto zelenine siahnete s väčšou chuťou!
Nové zemiaky s kôprom sú signálom, že leto je už tu. Koncom mája a začiatkom júna sa v obchodoch so zeleninou objavujú nové slovenské odrody. Od tých z Cypru alebo Talianska, ktoré sú k dispozícii už od januára, sa líšia nielen svojou jemnejšou chuťou. Slovenské nové zemiaky sú jemnejšie, majú tenkú, šupinatú šupku a zvyčajne sú k dispozícii neumyté, pokryté zeminou. Ako ich ošúpete rýchlo a bez toho, aby ste si zašpinili ruky? Tu je niekoľko dobrých spôsobov.
Nové zemiaky – ošúpte drátenkou
Nové zemiaky sú malé a majú veľmi jemnú šupku, takže ich šúpanie nožom je neefektívna činnosť. Mnohí ľudia sa rozhodnú škrabať nové zemiaky nožom – týmto spôsobom sa veľa nestratí, ale je to veľmi ťažkopádna a časovo náročná metóda.
Našťastie existuje šikovný patent – môžete ich zoškrabať drátenkou na riad. Ako sa to robí? Zemiaky vložte do misky so studenou vodou a opláchnite ich od zeminy. Potom ešte ponorené nové zemiaky trite čistou drátenkou na riad, kým sa šupka neodstráni. Nakoniec vylejte špinavú vodu a opláchnite zemiaky, ktoré sú teraz pripravené na varenie.
Nové zemiaky – po uvarení ošúpeme
Nové zemiaky môžete tiež ošúpať nie pred, ale až po uvarení! Tento spôsob je pomerne nepopulárny, ale funguje veľmi dobre a nevyžaduje si škrabanie. Nové zemiaky pred varením dôkladne umyte a potom ich opatrne pozdĺžne nakrájajte.
Po uvarení nových zemiakov v dobre osolenej vode ich sceďte a vložte na chvíľu do studenej vody. Po chvíli ich môžete vyloviť a prstami odstrániť šupku – pôjde ľahko dole. Dávajte však pozor, aby ste sa nepopálili.
Nové zemiaky – šúpanie v Thermomixe
Thermomix je osvedčeným priateľom v mnohých kuchyniach, preto by vás nemalo prekvapiť, že sa v ňom dajú dobre ošúpať aj nové zemiaky. Je to zďaleka najlepší, najrýchlejší a úplne bezproblémový spôsob šúpania.
Nové zemiaky by sa mali najprv očistiť od prebytočnej zeminy. Potom ich vložte do hrnca s mixérom a zalejte vodou tak, aby boli všetky zakryté. Ďalším krokom je nasadiť veko a zapnúť spätnú rýchlosť na výkon 2,5. Čas lúpania sú tri minúty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kúpili ste nové zemiaky? Najlepšie je, ak ich umyjete týmto spôsobom. Babičkin trik funguje vždy
Nápoje, ktoré sa v lete nepijú. Následky môžu byť vážne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.