Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Pôsobia ako náplasť na črevá a majú silné protizápalové vlastnosti. Ideálne vločky do omelety alebo rezňov

13.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Zlepšujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú v boji proti stresu. Zlepšujú tiež činnosť čriev. Po ovsených vločkách najčastejšie siahame pri príprave raňajok a...

13.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).

Zlepšujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú v boji proti stresu. Zlepšujú tiež činnosť čriev. Po ovsených vločkách najčastejšie siahame pri príprave raňajok a pokojne môžu byť hlavnou zložkou koláčov, zákuskov alebo rezňov. Zistite kreatívne a zaujímavé spôsoby, ako ich pridať do svojho jedálneho lístka.

Ovsené vločky
Ovsené vločky
Foto: súkromný archív

Prečo sa oplatí jesť ovsené vločky?

Ovsené vločky sú jedným z najzdravších zdrojov sacharidov v našej strave. Obsahujú aj malé množstvo bielkovín a tukov. Majú vysoký obsah vlákniny, ktorá prospieva tráviacemu systému a zlepšuje činnosť čriev. Ovsené vločky obsahujú aj vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako je mangán, fosfor a horčík.

Pravidelná konzumácia ovsených vločiek nám môže pomôcť udržať si stabilnú, zdravú hmotnosť a posilniť náš imunitný systém. Zdôrazňuje sa, že užívanie ovsených vločiek môže pomôcť predchádzať cukrovke 2. typu.

Vločky vďaka obsahu horčíka zlepšujú pamäť, koncentráciu a pomáhajú v boji proti stresu. Majú upokojujúci účinok pri zápaloch. Môžu sa používať aj zvonka. Vločky môžu pomôcť hydratovať pokožku a zlepšiť jej stav.

Ovsené vločky
Ovsené vločky na sladko
Foto: súkromný archív

Kedy je najlepšie jesť ovsené vločky?

Ovsené vločky môžete jesť každý deň. Sú súčasťou zdravej stravy a majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Treba však pamätať na ich správnu prípravu. Ak jete vločky na sladko, vyhýbajte sa nezdravým prísadám, ako je cukor, sladené mliečne výrobky alebo čokoládové krémy. Namiesto toho môžete na zlepšenie chuti ovsených vločiek použiť prírodné sladidlá alebo ovocie. Pridanie prírodných ingrediencií môže nielen zlepšiť chuť ovsených vločiek, ale aj pridať výživovú hodnotu.

Ovsenú kašu môžete jesť bez ohľadu na dennú dobu. Pozitívne pôsobia na náš organizmus ráno aj večer. Môžu byť plnohodnotnými raňajkami, popoludňajšou desiatou alebo dokonca večerou.

Čo si môžete pripraviť z ovsených vločiek?

Ovsené vločky sú jednou z najvšestrannejších obilnín. Dajú sa pripraviť na mnoho rôznych, často prekvapivých spôsobov. Mnoho ľudí nemá rado tradičné ovsené vločky. Oplatí sa ich pripraviť aj iným spôsobom. Nevarte si ovsené vločky v hrnci. Skúste si pripraviť ovsenú kašu na noc alebo zapečenú ovsenú kašu.

Ovsené vločky sa môžu pridávať do kokteilov a šejkov. Vďaka tomu bude nápoj sýtejší a bude mať väčšiu hodnotu. Je to dobrý spôsob, ako prepašovať vlákninu a minerálne látky, ak si nepotrpíte na chuť ovsených vločiek.

Ovsené vločky majú neutrálnu chuť, ktorá sa bude hodiť do slaných jedál. Vločky sa dajú zomlieť na múku a možno nimi nahradiť ich pšeničný náprotivok. Skúste si z ovsenej múky pripraviť palacinky, omelety a lievance. Možno ich pridať do vegetariánskych a vegánskych paštét a kotliet.

Ovsené vločky sa používajú aj ako náhrada vajec vo vegánskej kuchyni. Koláč na báze ovsených vločiek nemusí vyžadovať pridanie zoonických produktov. Ovsené vločky sú tiež vynikajúcim základom pre rôzne koláče. Možno z nich vytvoriť chutné a zdravé občerstvenie.

Recept na koláč z ovsených vločiek

Jemne mleté ovsené vločky sú dobrou náhradou pšeničnej múky. To znamená, že z nich môžete pripraviť akýkoľvek koláč. Odporúčame recept na čokoládový ovsený koláč. Budete naň potrebovať:

  • 100 g horkej alebo tmavej čokolády, 
  • 80 g masla, 
  • 60 g cukru, 
  • 4 vajcia, 
  • 140 g ovsenej múky, 
  • 1 lyžička prášku do pečiva, 
  • štipka soli.

Príprava: 

1. Začnite rozpustením masla a čokolády v hrnci. 

2. Zahrievajte ich na miernom ohni a občas premiešajte. 

3. Keď sú ingrediencie tekuté, odstavte ich, aby vychladli.  

4. Vo veľkej miske vymiešajte vajcia s cukrom, kým nie sú svetlé a nadýchané

5. Do zmesi postupne prilievajte vychladnuté maslo a čokoládu.  

6. V samostatnej miske dôkladne premiešajte suché prísady. 

7. Potom ich prepasírujte cez sito do misy s tekutými prísadami. Krátko premiešajte, aby sa prísady spojili. 

8. Nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie. 

9. Na vrch poukladajte sezónne ovocie, napríklad maliny, broskyne alebo čučoriedky.  

10. Koláč pečieme v predhriatej rúre pri 175 °C 30 – 40 minút. 

11. Pomocou suchej tyčinky môžete skontrolovať, či je koláč hotový.

Recept na ovsenú omeletu

Omeleta
Omeleta z ovsených vločiek
Foto: súkromný archív

Ovsená omeleta je hodnotné jedlo, ktoré nikdy nebude nudné. Môžete si ju okoreniť na sladko alebo na slano. Pomocou prísad môže mať zakaždým inú chuť. Na prípravu jedného kusu budete potrebovať:

  • 2 vajcia
  • 2 PL ovsených vločiek
  • 2 PL mlieka,
  • soľ alebo cukor,
  • olej alebo rozpustené maslo na vyprážanie.

Príprava: 

1. Stačí pridať ingrediencie okrem tuku do nádoby alebo misky mixéra. 

2. Rozmixujte ich na hladkú kašu. Vďaka mixéru sa zmes na omeletu prevzdušní a omeleta bude nadýchaná.   

3. Na panvici dobre rozohrejte olej alebo rozpustené maslo. 

4. Potom nalejte zmes a rovnomerne ju rozotrite po panvici. 

5. Prikryté smažte na miernom ohni približne 5-7 minút.

Keď je omeleta hotová, jednoducho do nej pridajte obľúbené prílohy. Môže to byť džem, čerstvé ovocie alebo tvaroh. Ak chcete slaný pokrm, môžete ho podávať so syrom, šunkou a zeleninou.

Recept na rezne z ovsených vločiek

Rezne z ovsených vločiek potešia nielen vegetariánov, ale aj mäsožravcov. Môžu byť doplnkom chutnej večere. Na ich prípravu budete potrebovať:

  • 1,5 šálky ovsených vločiek, 
  • 2 šálky vody alebo vývaru, 
  • cibuľu, 
  • vajce, 
  • strúhanku, 
  • soľ, korenie, 
  • kôpor, petržlenovú vňať, obľúbené korenie, 
  • olej na vyprážanie.

Príprava: 

1. Uvarte ovsené vločky vo vode alebo vývare. Nechajte vychladnúť.  

2. Na polievkovej lyžici oleja osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. 

3. Do vychladnutých ovsených vločiek vo veľkej miske pridajte vajce, cibuľu a korenie. 

4. Prísady premiešajte. Ak je zmes príliš mokrá, pridajte strúhanku, ak je príliš suchá, trochu vody. Mala by mať konzistenciu podobnú mletým mäsovým rezňom.  

5. Zo zmesi vytvarujte rezne a smažte ich na rozpálenom tuku dozlatista.

Prajeme dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Orechovka – recept na bolesti žalúdka. Robím ho už roky. Nebudem tajiť – môj recept je najlepší

Prírodný spaľovač tukov za pár drobných. Pite každé ráno a večer


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Manikérka odporučila najlepší spôsob, ako mať zdravé nechty.  Tieto produkty máte v kuchyni. Nie je to olivový olej

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/TSViPhoto). Zmeny životného štýlu a stravy môžu posilniť vaše nechty. Hydratácia, užívanie biotínu a vyhýbanie sa určitým chemikáliám sú…

Miešané vajíčka budú zamatovo krémové, ak ku koncu miešania pridáte lyžičku tohto výrobku.

13.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/krzys16). Miešané vajíčka na raňajky sú klasikou nad klasikou. Zdanlivo jednoduchá príprava však môže mať niekedy nežiaduci účinok. Ak…

Otvárate uhorky a ony na vás syčia z nádoby? Radšej si dávajte pozor. V jednom prípade ich hneď vyhoďte

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Kinek00). Najčastejšou prílohou k večeri v našich domácnostiach sú uhorky. V kuchárskych knihách sa objavujú od nepamäti a ich…

Tieto potraviny nikdy nezamrazujte. Stratia svoju chuť a všetky zdraviu prospešné vlastnosti

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ahanov Michael). Jednoducho povedané, existujú určité potraviny, ktoré by sa nikdy nemali ukladať do mrazničky. Vzhľadom na ich chemické…

Čo použiť na pigmentové škvrny na tvári? Stačí pridať pár kvapiek tejto šťavy a škvrny zmiznú

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ground Picture). Čo na hyperpigmentáciu tváre? Túto otázku si kladú všetky ženy, ktoré bojujú s tmavými škvrnami, ktoré sa…

Auto Trendy

Ak vodič urobí nezákonný predbiehací manéver, ste povinní ho pustiť pred seba?

14.5.2024 Redakcia Auto trendy - Pri predbiehaní je predbiehaný vodič povinný nezrýchľovať. Ale ak vás vodič predbieha nezákonne, ste stále povinný nechať ho predbehnúť?

Nasaďte si rukavice a nalejte trochu. Špinavé čalúnenie bude ako nové. Mastné škvrny zmiznú ako na dlani

14.5.2024 Redakcia Auto trendy - Ako odstrániť škvrny na čalúnení auta? Ak tradičné a domáce prostriedky nefungujú, existuje ďalšie riešenie. Mastné škvrny od oleja alebo mastnoty zmiznú bez stopy.

Zabavujú autá za prekročenie rýchlosti. Nie je to výsledok, ktorý očakávali

14.5.2024 Redakcia Auto trendy - V Rakúsku už viac ako dva mesiace platí zákon, ktorý umožňuje zabaviť auto za prekročenie povolenej rýchlosti. Doteraz bolo takto pokutovaných len málo vodičov, ale…

Neočakávaný problém s novými autami. Môžu byť karcinogénne

14.5.2024 Redakcia Auto trendy . Nové vozidlá sú vytvorené tak, aby boli výrazne bezpečnejšie ako ich predchodcovia. Ukazuje sa však, že sa to nedarí na všetkých úrovniach. Dôvodom sú zastarané…

Cesta na Mars za 60 dní. NASA sa rozhodla pre revolučný projekt

14.5.2024 Redakcia Auto trendy - V súčasnosti trvá cesta na Mars niekoľko mesiacov, ale NASA hľadá spôsob, ako ju skrátiť. V blízkej budúcnosti môže takýto let trvať len 60 dní.…

Volkswagen rýchlo opúšťa modelový rad GTX. Známe označenia sa vrátia

14.5.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen vytvoril sériu GTX, aby ešte viac odlíšil výkonnejšie verzie svojich elektrických modelov. Už po troch rokoch sa však Nemci rozhodli, že ďalší rad pre…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov