Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Čo cíti pes, keď je objatý? Odpoveď vás možno prekvapí

6.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/@ senivpetro). „Hug your dog to your heart“ ako sa spieva v jednej rovnomennej piesni. Ale majú psy skutočne radi objatie? Pre ľudí je to...

6.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:freepik.com/@ senivpetro).

„Hug your dog to your heart“ ako sa spieva v jednej rovnomennej piesni. Ale majú psy skutočne radi objatie? Pre ľudí je to prejav lásky, blízkosti a náklonnosti. Pes však môže mať úplne iné pocity, keď ho objímeme a pritiahneme si ho k telu. Kedy mu to robí radosť a kedy… nemusí?

Foto:freepik.com/@ senivpetro

Má váš pes rád objatie? Ukážte svojmu psovi lásku

Máte niekedy chuť vziať svojho psa na kolená a v záchvate lásky ho pevne objať? Mnohí majitelia psov majú takéto túžby a nie je na tom nič zlé, pretože to len dokazuje, ako veľmi ich máme radi.

Dôležité však je, či vo svojom šialenom návale lásky rešpektujete aj potreby a hranice, ktoré si pes stanovil.

Je dôležité vychádzať z toho, že každý pes je iný, rovnako ako každý človek. Má svoje vlastné preferencie, svoje vlastné obavy, frustrácie a potreby. Má tiež svoju individuálnu a jedinečnú povahu.
Preto bude mať každý pes iné potreby, pokiaľ ide o blízkosť so svojím majiteľom.

Majú psy vôbec radi objatie? Ak by ste chceli dať veľmi všeobecnú odpoveď, mohli by ste povedať nie, ale táto téma je oveľa zložitejšia.

Väčšina psov vníma akt objatia ako obmedzovanie svojej slobody a takúto situáciu môže zle pochopiť, nesprávne si ju vysvetliť ako nepriateľské úmysly.

Foto:youtube.com/@NorthYukiHusky

Čo cíti pes, keď ho objímeme? Lásku alebo paniku?

Keď stlačíme telo psa tak, že ho k sebe pritisneme, môžeme sa stretnúť s rôznymi reakciami. Ak si už dovolíme túto blízkosť, malo by to byť skôr k psovi, ktorý je náš, ktorého dobre poznáme.

Nikdy by sme si nemali dovoliť takúto dôvernosť s domácim miláčikom, ktorého sme práve spoznali alebo ktorého poznáme len zbežne.

Taký pes, s ktorým sme si nevybudovali trvalý vzťah, sa môže cítiť:

  • silnú nepohodu,
  • úzkosť,
  • dokonca paniku alebo frustráciu

Nenechajme sa oklamať jeho nehybným postojom. To absolútne nie je povolenie na takúto nežnosť.

Ak pes stuhne v pohybe, je napätý, jeho svaly nie sú uvoľnené a navyše zíva a žmúri, môžeme počas objatia očakávať možné uhryznutie.

Toto sú signály, ktoré vysiela pes, ktorému je nepríjemná situácia, ako je objímanie alebo pokus o bozkávanie hlavy.

Niekedy možno na videách zverejnených na sociálnych sieťach vidieť, ako pes prejavuje frustráciu z toho, že ho niekto objíma alebo mu jednoducho priblíži tvár.

Smiech a pobavenie často vyvolávajú malé psy, ktoré sa v objatí svojho majiteľa hádžu a vrčia, pretože sa k nim správajú ako k malým hračkám, ktoré vôbec nedávajú najavo svoju nepohodu zúfalým spôsobom.

Známe sú však prípady, keď pri objímaní či bozkávaní pes majiteľa pohrýzol. Obeťami sú nielen deti, ktoré nikto nenaučil, ako správne prejavovať psovi lásku, ale aj neuvedomelí dospelí.

V roku 2020 bol vysoko medializovaný prípad poľskej herečky Aleksandry Prykowskej, ktorú pes pohrýzol do tváre krátko po tom, ako si ho adoptovala. Na príspevkoch na sociálnych sieťach ju bolo vidieť, ako sa opakovane približuje tvárou k štvornohému psovi, ktorého nedávno spoznala.

Po incidente bol pes nakoniec odovzdaný do útulku.

Jedno je však isté – ľudia, ktorí si osvojujú psy, by mali využívať bezpečnosť a princíp obmedzenej dôvery, aby sa takéto incidenty v počiatočných fázach budovania vzťahu nevyskytovali.

Kedy spoznáte, že sa váš pes rád mazná? Láska má mnoho tvárí

pes, oblizovať, majiteľ
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Honest Paws

Sú však psy, ktoré sa radi mazlia. Zvyčajne je to spôsobené práve povahou psa a dlhodobo vybudovaným vzťahom s majiteľom.

Ak pes príde sám od seba a ponúkne vám intimitu, ste na dobrej ceste. Pes, ktorý sa mazná, nedýcha, nezíva ani si neolizuje nos.

Má tiež uvoľnené svaly a je rád, že sa môže sám prilepiť bez toho, aby ho niekto násilne priťahoval k vášmu telu.

Pes vám môže ponúknuť aj iný spôsob zblíženia – nemusíte ho objímať, ale napríklad pohladíte jeho chrbát alebo bok tela a on si s radosťou položí hlavu do vašich kolien.

Čo nerobiť, len sa maznať? Toto je správanie, ktoré psy najčastejšie nemajú radi

Nielenže by sme sa nemali rozhodovať pre maznanie so psom, s ktorým nemáme vybudovaný vzťah.
Psy, ktoré nás dobre nepoznajú, zvyčajne nemajú radi, keď ich hladíme alebo hladíme po hlave. Keď sa k hlave cudzieho psa priblížime pohybom „cez hlavu“, často sa nám môže stať, že pes hlavu odkloní od našej ruky.

Je to jasný signál, aby ste to nerobili. To isté platí pre bozkávanie a nakláňanie sa k psovi. Pre tieto zvieratá je to často prekročenie hraníc a jasný signál k útoku.

Keď sa o nás pes zaujíma a sám prejavuje túžbu po kontakte, je lepšie sa prikrčiť a pohladiť ho, hoci len po boku tela alebo pod ňufákom.

Pes nie je maskot. Nie je tu len preto, aby uspokojoval naše potreby

Bišon Frisé, alergie
Rasa Bišon Frisé. Zdroj: Instagram/bichon__frise_love

Ak vlastníme psa alebo ho chceme hladkať či maznať len preto, aby sme uspokojili svoje vlastné potreby, bez toho, aby sme venovali pozornosť potrebám psa, musíme počítať s následkami, ktorými môže byť agresia.

Často používaný výrok, že pes nie je hračka, stále na mnohých ľudí nezapôsobí. Dráždenie psov, ich držanie, štuchanie, ktorým dávame najavo hnev a frustráciu, je stále rekordne rozšírenou normou.

Pravdou je, že pes je cítiaca, mysliaca bytosť, ktorá jednoducho nemusí chcieť žiadny kontakt s nami. Tým, že to nerešpektujeme, nerešpektujeme hranice stanovené inými bytosťami.

Na to, aby s nami pes chcel tráviť svoj čas a ponúknuť nám blízkosť, si s ním musíme vybudovať puto, vzťah. Nie je to plyšový medvedík, ktorého môžeme vytiahnuť z poličky a pomaznať sa s ním, kedykoľvek pocítime potrebu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Toto sú najdrahšie plemená psov. Koľko stoja? Za tieto peniaze pôjdete na dovolenku all inclusive

Video policajta, ktorý pomáha uviaznutému psovi, si získalo srdcia ľudí. Zanechá úsmev na tvári aj vám


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Za štyri mesiace schudla 15 kg. Ako sa jej to podarilo? Uvádza tri zlaté pravidlá

24.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/misskittymoana/). Kitty Moana schudla za posledné mesiace až 15 kilogramov. Výrazne si vylepšila nielen postavu, ale aj pohodu. To…

21-ročnú influencerku brutálne zavraždili. Jej spolužiak priznal vinu

21.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/cata.gutierrez/). Catalina Gutierrez je mŕtva. Na zadnom sedadle auta našli telo influencerky z Argentíny. K vražde 21-ročnej ženy sa…

Keď našla lásku, bola v šiestom mesiaci tehotenstva. „Neprotestoval, keď mu hovorili otec.“

18.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Fotot: instagram.com/alyssajane01). Pozoruhodný príbeh Alyssy a Maxa dokazuje, že pravú lásku nezastaví žiadna prekážka. Žena, ktorá je cez deň mamou,…

Ako sa obliecť na pohreb v lete? Tri základné pravidlá

16.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rawpixel.com). Hlavnými zásadami pohrebného oblečenia sú striedmosť, jednoduchosť a skromnosť. Keď však teploty za oknom prudko stúpajú, čierna farba…

V posteli to robíme vo veľkom. „Hurkle-durkle“ je absolútny hit. „Mal by si to robiť aj ty.“

16.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Max kegfire). Máte problém vstávať s budíkom, rannú kávu si vypijete až o 11.00 a radi začínate deň sladkým…

Auto Trendy

Toto vozidlo má motor z vozidla F1. Potrebuje špeciálnu starostlivosť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mercedes-AMG One je najrýchlejšie sériové vozidlo na Nürburgringu. Je poháňané motorom priamo z vozidla F1, čo so sebou prináša množstvo nepríjemností, a to aj počas…

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v spoločnosti Horse Powertrain, ktorú kontrolujú spoločnosti…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé miesto a zaznamenala nový predajný rekord…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy . Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol, pretože bol práve vyradený z ponuky.…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v tejto otázke zmení, ak sa vráti…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy - Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z atraktívnejších kompaktnejších možností je určite Toyota…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov