Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy,

Štyri dôvody, prečo si kúpiť zrnkovú kávu a pomlieť si ju sami

9.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/caffelazur). Chuť kávy neovplyvňuje len spôsob jej prípravy alebo prísady, ako je spenené mlieko alebo sladký sirup. Podstatou sú … kávové zrná. Boli by...

9.7.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/caffelazur).

Chuť kávy neovplyvňuje len spôsob jej prípravy alebo prísady, ako je spenené mlieko alebo sladký sirup. Podstatou sú … kávové zrná. Boli by ste prekvapení, ako veľmi na nich záleží!

káva
Mletie kávy
Foto: instagram.com/caffelazur

Zrná sú nerovnomerné. Mnohí ľudia poznajú rozdiel medzi kávou Arabica (považovanou za ušľachtilú odrodu) a Robusta (horkejšia, obsahuje viac kofeínu a zvyčajne je lacnejšia). To je však len začiatok. Chuťové vlastnosti a vôňa kávových zŕn závisia aj od miesta ich pestovania. Už krajina pôvodu nám môže povedať, aké tóny budú v uvarenom nápoji badateľné: brazílske zrná zvyčajne poskytujú sladkú príchuť: orechovú a čokoládovú, zatiaľ čo káva z Kene poteší sviežimi ovocnými tónmi, ako sú čierne ríbezle a čerešne. Podľa Onetu chuť a aróma kávy sú výrazne závislé aj od procesu praženia kávových zŕn. Čím tmavšia, silnejšie pražená káva, tým viac je v nej pomerne ťažkých tónov horkej čokolády. Svetlé praženie naopak ponúka svieže, citrusové tóny.

káva
Zrnková alebo mletá káva. Čo si vybrať?
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay/shixugang

Zrnková alebo mletá káva – čo si vybrať?

Musíte však začať od začiatku: najdôležitejšie je, aby káva bola v zrnách! Prečo?

1. Keď sa káva melie, v priebehu niekoľkých minút stráca až 75 % svojich chuťových a aromatických vlastností. Žiadne vákuové balenie to nemôže zmeniť. Práve mletie tesne pred varením prináša to najlepšie z kávy, čím sa zabezpečí plná chuť a aróma – so všetkými bohatými tónmi čokolády alebo ovocia.

2. Rôzne metódy varenia si vyžadujú rôznu hrúbku mletia. Káva pre kávovar na espresso by mala byť jemná (t. j. pripomínajúca stolovú soľ), zatiaľ čo káva určená na varenie v dripperi alebo chemexe musí byť oveľa hrubšia. Naopak, pre kávovary sa hodí stredne hrubé mletie (to je okrem iného spôsobené veľkosťou otvorov kovového sitka). Vo všeobecnosti platí, že čím rýchlejší je proces zvolenej metódy prípravy kávy, tým jemnejšie by mala byť káva mletá. Príliš jemné mletie kávových zŕn spôsobí, že nápoj bude trpký a horký, zatiaľ čo príliš hrubé mletie povedie k tomu, že káva bude vodnatá. Zatiaľ je zvyčajne k dispozícii na predaj jedna štandardizovaná hrúbka mletých zŕn.

3. Veľmi dôležité je, čím kávu meliete. Na tento účel radšej nepoužívajte nožové mlynčeky: takéto nože zrná namiesto mletia krájajú. Výsledkom sú nerovnomerné čiastočky a veľa kávového prachu. To značne sťažuje extrakciu kávy, čo ju pripravuje o požadovanú hĺbku chuti. Navyše, elektrický motor v nožovom mlynčeku vydáva teplo, čo vedie k oxidácii prirodzenej arómy kávy. Namiesto toho môžeme cítiť … pražený plast. Oveľa lepším riešením je použitie kónických mlynčekov. Najlepšie je vybrať si modely, ktoré majú nastaviteľnú hrúbku mletia. Tým, že si kávu meliete sami, máte istotu, za akých podmienok sa zrná melú!
4. Vlastné mletie kávy vám umožní cítiť sa ako profesionál. Je to tiež skvelé cvičenie pre tých, ktorí radi experimentujú s rôznymi metódami varenia. Môžete empiricky vyskúšať, ako sa mení chuť kávy s hrúbkou mletia, a vybrať si parametre, ktoré najlepšie vyhovujú vašim chutiam. Mletie vlastnej kávy bude základom pre ďalšie experimentovanie a lepšie pochopenie chuti kávy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kulmy a natáčky už sú minulosťou. Stačí cedník. “Naozaj to funguje”

Pite namiesto rannej kávy a kilá pôjdu dole. Zabudnete na boky a pneumatiky


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Recept priamo z Turecka. Je to pravdepodobne najchutnejší letný šalát.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alp Aksoy). Sladkokyslý, jemne pikantný, ideálne vlhký, chrumkavý, navyše veľmi zdravý a osviežujúci. Taký je práve turecký šalát gavurdagi,…

Je čas na dovolenku od klasiky. „Confetti nails“ sú hitom leta 2025. Sú ešte hypnotickejšie ako francúzska manikúra.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/sergey kolesnikov). Nechty na leto v roku 2025 spája eleganciu s trochou šialenstva. Nejde o jednu farbu. Ide totiž…

Babičkin nápoj pre krásne vlasy, pleť a nechty. V ČSR ho pila pravidelne každá žena

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF). Tento nápoj je spôsobom, ako zlepšiť vzhľad vlasov, pokožky a nechtov. Tieto jednobunkové huby sú výborným zdrojom…

Čierna fazuľa a cícer podporujú boj proti chorobám. Srdce z toho bude mať úžitok

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1). Odborníci na stravu a zdravie tvrdia, že šálka čiernej fazule alebo cíceru denne môže zrýchliť váš metabolizmus a…

Najlepší syr, aký som kedy jedla. Jednoducho si ho pripravíte doma. Hodí sa na sendviče aj do cheesecaku.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leila.hijazi). Labneh je syr, ktorý pochádza z Libanonu, ale konzumuje sa aj v iných krajinách Blízkeho východu a tiež…

Auto Trendy

Historická diskriminácia ľavákov a jej vplyv na modernú automobilovú bezpečnosť

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Historicky boli ľaváci diskriminovaní - v stredovekej Európe bolo ľaváctvo považované za znamenie diabla, v 18. a 19. storočí boli deti za používanie ľavej ruky fyzicky…

Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici: 80 vozidiel a Slovenská strela na jednom mieste

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Múzeum nákladných automobilov Tatra sa nachádza v Kopřivnici na juhozápadnom okraji areálu automobilky Tatra v priestoroch bývalej zliarne. Je zamerané na nákladné, vojenské a špeciálne automobily…

Muži vs. ženy: Kto je agresívnejší za volantom?

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čo znamená byť zdvorilý na ceste? Po prvé byť vodičom predvídateľným, nie chaotickým a plným emócií. Po druhé dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Ale tým to…

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov