Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

10 prípadov, keď by ste nemali používať antibakteriálne utierky

1.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto súkromný archív). Antibakteriálne utierky sú najlepším priateľom upratovačky, ktorá je v časovej tiesni, ale nie pri týchto čistiacich prácach. Neplytvajte utierkami Keďže ľudia na...

1.6.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto súkromný archív).

Antibakteriálne utierky sú najlepším priateľom upratovačky, ktorá je v časovej tiesni, ale nie pri týchto čistiacich prácach.

Neplytvajte utierkami

Keďže ľudia na celom svete venujú upratovaniu oveľa viac pozornosti, kupujú antibakteriálne utierky tak rýchlo, ako ich predajcovia dokážu udržať na sklade. Ľudia ich používajú na utieranie všetkého možného v nádeji, že vďaka nim budú ich domovy o niečo čistejšie a bezpečnejšie. A, samozrejme, chápeme to – určite sa ľahko používajú. Ale hoci sú skvelým nástrojom na čistenie, podľa Riger’s Digest existuje niekoľko prípadov, keď je oveľa lepšie zvoliť niečo iné.

Foto súkromný archív

Detské hračky

Keď antibakteriálnou utierkou utriete povrch, na bielej handre uvidíte potešujúcu šmuhu špiny. Čo však nevidíte, je to, čo zostalo za nimi – chemické látky. „Hlavným dôvodom, prečo si myslím, že by ľudia nemali používať antibakteriálne utierky ako každodenné utieranie, je, že pozorujeme nárast baktérií odolných voči antibiotikám,“ hovorí chemik John Manolas, spolumajiteľ spoločnosti Whyte Gate. „Časť viny za tento jav nesú antibakteriálne mydlá a utierky. Väčšina povrchov bude pravdepodobne rovnako bez baktérií aj po pravidelnom čistení mydlom a vodou alebo inými čistiacimi prostriedkami pre domácnosť,“ hovorí. Manolas tiež zdôrazňuje, že rodičia by nemali používať obrúsky na detské hračky, pretože deti si ich pravdepodobne dajú do úst.

Čo používať namiesto nich: Ocot a vodu. Do galónu vody pridajte pol šálky octu a roztokom utrite hračky. Ak je hračka vodotesná, mali by ste ju v octovom roztoku namočiť aspoň na 15 minút, aby sa zničili všetky baktérie. Hračku dôkladne opláchnite a nechajte ju uschnúť na vzduchu. Je to skvelý netoxický spôsob čistenia hračiek. Jedna poznámka: Ak hračky po vysušení stále páchnu octom, nezabudnite ich znova opláchnuť. Tu sú ďalšie spôsoby použitia octu v domácnosti, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli.

Všetko, čo absorbuje vlhkosť

Aby boli antibakteriálne roztoky účinné, musia často pôsobiť niekoľko minút, aby zničili baktérie. Ak je povrch mäkký – napríklad pena alebo koberec – nezostane dostatočne dlho vlhký, aby bol skutočne účinný. Ak musíte na dosiahnutie výsledku použiť viacero utierok, vlhkosť by mohla povrch poškodiť. Ak chcete vedieť, ako dlho musia byť vaše povrchy mokré, aby boli sterilizované, pozrite sa na fľašu, hovorí Jason Courtney, majiteľ spoločnosti Office Pride v centre Pensacoly. „Každý druh utierky má na zadnej strane ‚kill claim‘, ktorý udáva, čo za určitý čas zabije. V laboratóriu sa utierky testujú na všetko od hepatitídy B cez chrípku až po stafylokoky,“ hovorí. „Ak utierka zabíja baktérie, môže to byť uvedené na obale. Na obale je uvedené aj to, ako dlho musí zostať povrch vlhký, aby zabil zárodok.“

Čo používať namiesto nich: Peroxid vodíka. Existujú najrôznejšie spôsoby čistenia koberca, ktoré ho nepoškodia. Samozrejme, nezabudnite koberec povysávať, ale ak sa zameriavate na konkrétne škvrny, peroxid vodíka je dobrá vychytávka. Pri tomto riešení skombinujte čajovú lyžičku 3-percentného peroxidu vodíka (vyššia koncentrácia by mohla vaše koberce vybieliť) s trochou krému z vínneho kameňa alebo kvapkou negélovej zubnej pasty. (Vždy najprv urobte test na mieste.) Nezabudnite si tiež prečítať všetky praktické spôsoby odstraňovania škvŕn na kobercoch.

Kuchynské pulty

Ak si myslíte, že stačí, ak na kuchynskej linke, na ktorej bolo práve surové kurča, pretriete antibakteriálnu utierku, aby bola vaša rodina v bezpečí, zamyslite sa ešte raz. „Kuchynské linky sú horúcim miestom pre baktérie a zárodky a ich čistenie len pomocou antibakteriálnych utierok nie je ani zďaleka dostatočné,“ hovorí Lily Cameronová, odborníčka na upratovanie a supervízorka v spoločnosti Fantastic Services.

Čo používať namiesto toho: Cameronová hovorí, že keď potrebujete dezinfikovať kuchynskú linku, je lepšie použiť horúcu mydlovú vodu a špongiu. Len sa uistite, že správne čistíte (alebo často vymieňate) špongiu, ktorá je jedným z najbakteriálnejších predmetov v kuchyni.

Kúpeľňové dosky a príslušenstvo

Vo vašej kúpeľni sa denne vyskytuje veľa baktérií a antibakteriálne utierky príliš nepomôžu udržať rast baktérií na uzde. „Aby dezinfekčný prostriedok účinne ničil baktérie, musí zostať na povrchu približne päť až desať minút,“ hovorí Cameronová. „Pri čistení antibakteriálnymi utierkami zostáva povrch suchý určite menej ako päť minút. Nadmerné používanie takýchto utierok môže vašu rodinu vystaviť škodlivým chemikáliám bez prínosu pre ničenie baktérií.“

Čo používať namiesto nich: Dezinfekčný čistiaci prostriedok do kúpeľne. ktorý si poradí s mydlovými usadeninami, tvrdou vodou a všetkým, čo sa v kúpeľni môže vyskytnúť. A pritom je šetrný a nepoškodí vaše povrchy. 

Povrchy z tvrdého dreva

Chemikálie a iné zložky antibakteriálnych utierok môžu časom poškodiť niektoré povrchy vo vašej domácnosti. Patrí sem aj tvrdé drevo, ktoré môže po opakovanom drhnutí stratiť svoj lesk. Poškodiť ich môže aj vlhkosť. „Drevené povrchy musia rýchlo schnúť, ale utierky zanechávajú povrchy relatívne vlhké,“ hovorí Alberto Navarrete, generálny riaditeľ spoločnosti Frisco Maids v Dallase, „takže je to kontraproduktívne.“

„Pri dreve platí, že menej je viac. Drevené podlahy, nábytok a drevené obloženie by sa nemali často čistiť prípravkami, pretože pri častom čistení sa povrchová úprava časom zmatní. Pre bakteriálne utierky to platí dvojnásobne, pretože obsahujú alkohol, ktorý poškodzuje povrchovú úpravu dreva.“

Čo používať namiesto nich: Jednoznačne čistiace protriedky určené na drevo. Mimochodom, tu je rozdiel medzi čistením a dezinfekciou.

Celá kuchyňa

Láka vás vytiahnuť utierku z kanistra a rýchlo prejsť od sporáka cez chladničku, mikrovlnnú rúru až po drez? Zastavte sa. Antibakteriálne utierky nie sú určené na čistenie veľkých plôch. V skutočnosti môžete problém s baktériami ešte zhoršiť, ak použijete jednu na viacero povrchov. „Nikdy nepoužívajte jednu antibakteriálnu utierku na čistenie viac ako jedného povrchu,“ hovorí Cameronová. „Na špinavej utierke zostávajú baktérie a môžu sa preniesť na iné miesto.“

Čo používať namiesto toho: Na jeden povrch použite jednu utierku a potom ju vyhoďte. Možno sa vám to zdá nehospodárne a radšej by ste utierkami šetrili – najmä keď ich je nedostatok – ale používanie tej istej utierky na celú kuchyňu je chyba pri upratovaní, ktorá v skutočnosti ešte viac znečistí vašu domácnosť.

Povrchy s tmelom

Chemikálie a kyseliny v antibakteriálnych utierkach môžu narušiť lesk utesnených povrchov, ako je mramor a žula. Môžu spôsobiť, že povrchy budú vyzerať matne, dokonca poškriabané. (Mimochodom, na tieto povrchy by ste nemali používať ani ocot.)

Čo použiť namiesto toho: Na tieto povrchy hľadajte špeciálne určené prostriedky alebo použite obyčajné mydlo a vodu, ktorá je veľmi účinná ako viacúčelový čistiaci prostriedok.

Lakovaný nábytok

Krásny povrch lakovaných stoličiek a stolov môžete zmatniť použitím týchto utierok s obsahom alkoholu. To isté platí pre všetky drevené výrobky vo vašej domácnosti, ako sú zábradlia schodísk alebo lišty stoličiek, ktoré môžu mať vysokolesklý lakovaný povrch.

Čo použiť namiesto toho: Použite jemné mydlo a teplú vodu. Vážne, nepremýšľajte nad tým. Do litra vody dajte jednu čajovú lyžičku tekutého mydla a použite vlhkú (nie kvapkajúcu) handričku. Ale hlavne, toto sú veci, ktoré by ste vodou čistiť nemali. Použite na to určené prostriedky

Vaše ruky

Ak je dezinfekčný prostriedok dobrý na kľučky dverí a kuchynské povrchy, mal by byť dobrý aj na vaše ruky, však? Nie tak rýchlo, hovorí Cameronová. „Nikdy si nečistite ruky antibakteriálnymi obrúskami pred jedlom alebo počas jedla, pretože obrúsky zanechávajú na pokožke zvyšky. Navyše, nie všetky mikróby a baktérie sa zotrú,“ hovorí. „Alkohol môže pokožku aj podráždiť.“

Čo používať namiesto toho: Dôkladné umývanie rúk nič nenahradí! „Zabráňte šíreniu mikróbov umývaním rúk mydlom a teplou vodou,“ hovorí Cameronová. Podľa Briana Sansoniho, viceprezidenta pre komunikáciu Amerického inštitútu pre čistenie, si tiež musíte dať pozor, aby ste si nezamieňali antibakteriálne utierky určené na ruky s dezinfekčnými antibakteriálnymi utierkami pre domácnosti a kancelárie. „Utierky na ruky sú pohodlným spôsobom, ako si udržať ruky čisté, keď nemáte k dispozícii mydlo a vodu,“ hovorí. 

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nakrájajte cibuľu a zapáľte sviečku. Otravný hmyz opustí vašu záhradu

Ovsené alebo mandľové? Ktoré mlieko je lepšie pre vaše zdravie?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Každý rok sa takéto nechty vracajú ako bumerang. Je ťažké nepodľahnúť pokušeniu

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marigo20). Nechty na rôzne typy mimoriadnych udalostí 2024 sú dôležitou súčasťou obrazu každej ženy. Čomu sa vyhnúť pri výbere…

Nevyhadzujte ich do koša! Každý deň končia v koši a pritom na kvety pôsobia zázračne. Ideálne pre jarnú záhradu

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jurga Jot). Každý z nás ich používa a potom skončia v koši. Nedávno som zistila, že ich stačí pridať…

Unavené z vrások? Vezmite pár Eur a utekajte si ho kúpiť. Tento nenápadný produkt ich vyžehlí ako žehlička

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Milena Khosroshvili). Ako sa zbaviť vrások domácimi metódami? Zabudnite na drahé a často bolestivé zákroky estetickej medicíny. Namiesto toho…

Získajte zelený trávnik bez jediného gramu buriny. Toto je jediný spôsob, ako sa španielski záhradníci zbavujú machu

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Úhľadný a zdravý trávnik je snom mnohých záhradkárov. S krásnym trávnikom môže pozemok výrazne získať na estetickej…

Tieto 3 produkty má fitness trénerka vždy v chladničke. Jedáva ich každý deň. Zasýtia vás na dlhú dobu

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@jennaaaamariee shutterstock/Marian Weyo). Jar je obdobím, kedy sa veľa ľudí rozhodne schudnúť prebytočné kilogramy. Nie každý však vie, čo…

Auto Trendy

Čínske autá vyrobené v Európe? Objavte ambiciózne plány značiek z ríše stredu

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Čínske automobilky sa už začali presadzovať na starom kontinente. Teraz sa však chystajú urobiť ďalší krok. Pozrite sa, ktorí výrobcovia a kde plánujú postaviť svoje…

Toyota Hilux s novou pohonnou jednotkou. Dojazd viac ako 600 km

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota predstavila prototyp ikonického modelu Hilux s moderným vodíkovým pohonom. Táto inovácia bola ocenená a dostane sa do sériovej výroby.

Dilema vodičov. Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto so zaradeným rýchlostným stupňom?

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Pri zastavení vozidla stojí mnoho vodičov pred dilemou: zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať zaradený rýchlostný stupeň? Alebo je pre istotu najlepšie použiť obe možnosti? Každý…

Zníženie emisií oxidu uhličitého o 90 % - sú ciele EÚ realistické?

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Verejná doprava vrátane osobných automobilov sa ukazuje ako hlavný znečisťovateľ ovzdušia. Cieľ Európskej únie znížiť do roku 2050 množstvo oxidu uhličitého o 90 % v…

Električky s airbagmi pre chodcov. Nové riešenie vo verejnej doprave

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Zürišské úrady spolu s výrobcom električiek Alstom testujú veľmi zaujímavé riešenie, ktoré by mohlo zachrániť životy chodcov pri zrážke s mestskou električkou. Prvé testy obrovského…

Elektrika? Áno, ale nie. Maserati si necháva poistku

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - 110 rokov od svojho založenia stojí Maserati pred nemalou výzvou: expandovať na trh s luxusnými elektromobilmi. Premiéra modelu GranCabrio Folgore odhalila viac, ako by sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov