Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Ovsené alebo mandľové? Ktoré mlieko je lepšie pre vaše zdravie?

29.5.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/Couleur). Sú to dve najobľúbenejšie nemliečne mlieka, ale ktoré z nich zvíťazilo v súboji? Reader’s Digest priniesol zaujímavú debatu o ovsenom a mandľovom mlieku....

29.5.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay.com/Couleur).

Sú to dve najobľúbenejšie nemliečne mlieka, ale ktoré z nich zvíťazilo v súboji? Reader’s Digest priniesol zaujímavú debatu o ovsenom a mandľovom mlieku.

Zdá sa, že počet možností nemliečnych mliek v obchodoch s potravinami sa denne znásobuje. Ale pohľad na kartóny v regáli môže byť mätúci. Ako zvážite ovsené mlieko vs. mandľové mlieko vs. sójové mlieko vs. ľanové mlieko… alebo akúkoľvek kombináciu dvoch či viacerých? Ak odchádzate z uličky s rastlinným mliekom s pocitom zahltenia, nie ste sami.

Prinášame vám rady odborníkov na rastlinné potraviny a výživu, aby nám pomohli zorientovať sa v potravinách a určiť, ktoré nemliečne mlieko je najlepšie. To a ešte viac sa dozviete nižšie, vrátane toho, či je ovsené alebo mandľové mlieko udržateľnejšia potravina, ktoré bude lepšie chutiť v studenej káve, čaji alebo bublinkovom čaji, ktoré je najzdravšie a či má mandľové mlieko nejaké nevýhody.

Čo je ovsené mlieko?

Foto: Pixabay.com/bangaloredigitalmarket

Ovosné mlieko sa začalo objavovať v kaviarňach po celých Spojených štátoch v roku 2017, hovorí Christina Dorr Drake, zakladateľka spoločnosti Willa’s Oat Milk. „Do roku 2018 sa potom rýchlo stalo obľúbeným mliekom na mestských trhoch, pretože má neutrálny chuťový profil, neobsahuje alergény a je udržateľnejšie ako orechové mlieka,“ dodáva. Do roku 2021 sa ovsené mlieko dostalo na druhé miesto medzi nemliečnymi mliekami, hneď za mandľové mlieko.

Ak si chcete vyrobiť ovsené mlieko doma, jednoducho zmiešajte ovos a vodu a potom dužinu preceďte. Komerčne vyrábané ovsené mlieko, ktoré sa v podstate vyrába rovnakým spôsobom, ale v oveľa väčšom rozsahu, môže obsahovať pridané vitamíny, minerály, arómy, oleje alebo cukry, v závislosti od druhu, ktorý si kúpite.

Aké sú výhody ovseného mlieka?

„Ovsené mlieko je svojou štruktúrou a krémovitosťou veľmi podobné mliečnemu mlieku, ale je rozhodne sladšie,“ hovorí šéfkuchárka a odborníčka na výživu Emily Pecková, ktorá pripravuje zdravé vegánske jedlá. „Ovsené mlieko má vyšší obsah kalórií a sacharidov, ale na druhej strane má viac vlákniny a bielkovín ako mandľové mlieko. Je to skvelá voľba pre ľudí s alergiou na orechy. Rada ho používam do kávy a na pečenie.“

Ovsené mlieko je skutočne najobľúbenejším rastlinným mliekom do kávových nápojov, ako sú latte a macchiatos. A vďaka svojej jemnej chuti a krémovej štruktúre je ideálne na výrobu mlieka a sušienok.

Podobne ako väčšina nemliečnych mliek predávaných vo vzduchotesných obaloch, aj ovsené mlieko, ktoré je vhodné na skladovanie, vydrží v špajzi, kým ho neotvoríte. Ovsené mlieko, ktoré je uložené v chladiacej časti obchodu s potravinami, by sa malo uchovávať v chladničke – rovnako ako skladovateľné ovsené mlieko po jeho otvorení. A oboje by sa malo skončiť do 10 dní od otvorenia.

Výživa ovseného mlieka

Podľa údajov FoodData Central amerického ministerstva poľnohospodárstva obsahuje šálka nesladeného ovseného mlieka:

Kalórie: 112.8

Tuk: 6,5 gramov

Sacharidy: 12 gramov

Bielkoviny: 1,9 gramu

Vápnik: 347,8 miligramov

Udržateľnosť ovseného mlieka

Ovsené mlieko – a vlastne všetky rastlinné mlieka – sú menej škodlivé pre životné prostredie ako výroba mliečnych výrobkov. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody produkujú dojnice a ich hnoj skleníkové plyny, ktoré prispievajú k zmene klímy. Nesprávne zaobchádzanie s hnojom a hnojivami môže poškodiť vodné zdroje a nadmerné poľnohospodárstvo a nadprodukcia krmiva môže znehodnotiť ekologicky dôležité oblasti, ako sú prérie, mokrade a lesy.

Na druhej strane ovos, a najmä ekologický ovos, je oveľa udržateľnejší. „Ovos je krycia plodina a organický ovos je obzvlášť dobrý pre zdravie pôdy a sekvestráciu uhlíka,“ vysvetľuje Dorr Drake. To znamená, že namiesto toho, aby sa do atmosféry uvoľňovalo viac oxidu uhličitého, rastliny ovsa ho v skutočnosti zachytávajú.

Keďže sa ovsené mlieko môže vyrábať z celého ovsa, môže sa tým znížiť aj potravinový odpad (hoci nie každá spoločnosť vyrábajúca ovsené mlieko používa celý ovos).

Aké sú nevýhody ovseného mlieka?

Aj keď je to rozumná voľba pre ľudí, ktorí neznášajú mliečne výrobky, pri pití ovseného mlieka v porovnaní s mandľovým mliekom a mliečnym mliekom existujú výživové nevýhody. „Z výživového hľadiska ponúka odstredené mlieko dvakrát viac bielkovín ako mandľové a ovsené mlieko,“ hovorí Allison Tannisová, registrovaná odborníčka na holistickú výživu v Pritikin Longevity Center a autorka kníh o výžive. „Podľa publikovaných vedeckých štúdií obsahuje mliečne mlieko aj viac mikroživín ako rastlinné mlieka. Niektoré z týchto živín sa pridávajú do mandľových a ovsených mliek, ale obohatenie sa môže líšiť od značky k značke.“

S mliečnym mliekom získate poriadnu dávku vitamínov A, B2, B12 a C, plus biotín, kyselinu pantoténovú, vápnik, fosfor a jód. Žiadne z týchto látok nie sú samozrejmosťou pri nemliečnych mliekach.

Ďalšia nevýhoda: Ovosné mlieko je vo všeobecnosti trikrát až štyrikrát drahšie ako mliečne mlieko a až dvakrát drahšie ako mandľové mlieko, aj keď v druhom prípade to závisí od značky.

Čo je mandľové mlieko?

Foto: pixabay.com/Couleur

„Okolo roku 2018 sa mandľové mlieko stalo rastlinným mliekom číslo 1,“ hovorí Dorr Drake. Odvtedy sa tam udržalo.

Podľa prieskumu z polovice roka 2021 bol predaj mandľového mlieka viac ako dvojnásobne vyšší ako predaj ďalšej kategórie rastlinných mliek, ktorá bola charakterizovaná ako ostatné náhrady mlieka vrátane ovseného mlieka. Napriek tomu sa spoločnosť Dorr Drake domnieva, že popularita mandľového mlieka je na ústupe, a to najmä z dôvodu obáv o udržateľnosť.

Ak by ste si chceli vyrobiť mandľové mlieko doma, urobili by ste to rovnakým spôsobom ako pri ovsenom mlieku – rozmixovali by ste mandle s vodou a potom by ste zmes preceďovali. Podobne ako ovsené mlieko, aj mnohé komerčne vyrábané mandľové mlieka obsahujú ďalšie vitamíny a minerály, ako aj cukor, zahusťovadlá, arómy alebo konzervačné látky.

Aké sú výhody mandľového mlieka?

Na rozdiel od džemu a želé alebo sódy a minerálky, ktoré chutia veľmi podobne, ale sú mierne odlišné, budete môcť cítiť a ochutnať rozdiel medzi ovseným a mandľovým mliekom.

Mandľové mlieko má oveľa redšiu konzistenciu, hovorí Peck. Či je to pre alebo proti, závisí od toho, ako plánujete mandľové mlieko používať. Konzistencia z neho robí menej ako ideálnu prísadu do kávy alebo základ pre horúcu čokoládu, ale je skvelé na pitie po pohároch alebo na zalievanie misky s cereáliami, ako to robí Peck.

Podobne ako ovsené mlieko, aj mandľové mlieko je bežne dostupné v chladiacej časti alebo v praktických skladovateľných obaloch, čo vám umožní kúpiť ho vo veľkom a otvoriť ho podľa potreby. A v chladničke vydrží spravidla dlhšie ako obyčajné mlieka.

Výživové hodnoty mandľového mlieka

Z hľadiska výživy patrí medzi výhody mandľového mlieka skutočnosť, že neobsahuje nasýtené tuky a zvyčajne je obohatené o prospešné živiny, ako je vápnik a vitamín D.

Tu sú výživové údaje pre šálku nesladeného mandľového mlieka podľa USDA’s FoodData Central:

Kalórie: 44.7

Tuk: 3,7 gramu

Sacharidy: 1,6 gramu

Bielkoviny: 1,6 gramu

Vápnik: 371,3 miligramov

„Mandľové mlieko obsahuje viac vitamínu E a má menej kalórií a sacharidov ako ovsené mlieko, ale často obsahuje viac vody ako skutočné mandle,“ dodáva Peck. To z neho robí A-plus partnera pre cereálie, ale aj dôvod, prečo je mandľové mlieko menej vhodné pre krémové kávové nápoje.

Udržateľnosť mandľového mlieka

Podľa štúdie z roku 2019 si pestovanie len jednej kalifornskej mandle vyžaduje 3,2 galóna vody. A to v štáte, ktorý sa v posledných rokoch potýkal s vážnymi suchami, čo spochybňuje udržateľnosť mandľového mlieka. A potom je tu skutočnosť, že samotné mandľové mlieko obsahuje veľké množstvo vody. Celkovo je mandľové mlieko menej udržateľnou voľbou ako ovsené mlieko.

Okrem problémov s ochranou vody znepokojujúci výskum tiež ukazuje, že pesticídy používané pri pestovaní mandlí v USA vážne poškodzujú populácie včiel, čo môže mať vplyv na celý ekosystém.

Aké sú nevýhody mandľového mlieka?

Najväčšou nevýhodou mandľového mlieka je, že je relatívne neudržateľné, najmä v porovnaní s ovseným mliekom. „Obľúbenosť ovseného mlieka vyplýva z toho, že je zdravšie pre planétu, pretože na jeho výrobu je potrebné menej vody ako na výrobu mandľového alebo mliečneho mlieka,“ hovorí Tannis.

Ak však porovnávate len nutričné nevýhody ovseného mlieka a mandľového mlieka, považujte to za remízu. Obe nemliečne mlieka obsahujú menej bielkovín a menej živín ako mliečne mlieka.

Ovsené mlieko vs. mandľové mlieko: Čo je zdravšie?

Podľa Pecka sú ovsené aj mandľové mlieko zdravé rastlinné mlieka. Tannis súhlasí. „Obe majú nízky obsah nasýtených tukov a sú obohatené vápnikom, vitamínom D, vitamínom B12 a ďalšími živinami, čím sa ich nutričný profil približuje k mliečnemu mlieku.“

Kľúčovým rozlišovacím znakom sú prídavné látky, ktorých chcete mať čo najmenej. To sa však líši v závislosti od značky a typu mlieka, preto venujte pozornosť označovaniu výživových hodnôt. A nezabudnite skontrolovať zoznam zložiek, či vaše mandľové alebo ovsené mlieko neobsahuje pridané cukry.

Tannis dodáva, že nutričné profily ovseného a mandľového mlieka sa budú líšiť v závislosti od obsahu vody v mlieku, ktorý sa tiež môže značne líšiť. Domáce ovsené mlieko bude používať iné množstvo vody ako domáce mandľové mlieko. Obe sa líšia od ovseného mlieka kúpeného v obchode, ktoré sa líši od mandľového mlieka kúpeného v obchode.

A čím viac vody, tým menej kvalitných ovsených vločiek alebo mandlí v mlieku. Keďže mandľové mlieko obsahuje v priemere viac vody ako ovsené mlieko, mohli by ste argumentovať, že ovsené mlieko je zdravšie jednoducho preto, že obsahuje viac ovsa – a s ním spojených zdravých živín – ako mandľové mlieko, ktoré obsahuje mandle.

Ovsené mlieko vs. mandľové mlieko vs. mliečne mlieko

Z hľadiska výživy je podľa Tannisa mliečne mlieko lepším dúškom. Podľa nej je to najlepšia možnosť za predpokladu, že ho dokážete tolerovať. Ak nie, a ak sú pre vás dôležité bielkoviny, odporúča sójové mlieko. (Samozrejme, sú ľudia, ktorí sú alergickí aj na sóju.) „Je to najbližšie k živinám v mlieku v nemliečnom variante,“ hovorí.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

24-hodinový sexuálny maratón s nepríjemným finále. 50-ročnému mužovi hrozí amputácia penisu

Pre mnohé slovenské ženy je to nepríjemný problém. Riešením je jednoduchý domáci trik


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto tri témy psychopat najčastejšie rozoberá v rozhovoroch

26.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dundanim). Psychopat je osoba s antisociálnou poruchou osobnosti. Charakterizuje ju sadizmus, narcizmus, egoizmus a sklon k manipulácii. A hoci…

Expresná zmes na upokojenie bodnutia osou. Namiesto paniky si ňou umyjem pokožku

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Kozorog). Bolesť, nepríjemné pocity a rastúce začervenanie kože sú len niektoré z účinkov bodnutia osou. Ak sa stanete…

Tieto 3 produkty má fitness trénerka vždy v chladničke. Jedáva ich každý deň. Zasýtia vás na dlhú dobu

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@jennaaaamariee shutterstock/Marian Weyo). Jar je obdobím, kedy sa veľa ľudí rozhodne schudnúť prebytočné kilogramy. Nie každý však vie, čo…

Ťažko chorý športovec bol pripravený vykonať eutanáziu, no postup ZRUŠIL. Presvedčila ho dôležitá správa od manželky

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/ijembuca/ instagram.com/guruhonza/). Český atlét Jan Kavalír trpí nevyliečiteľnou chorobou ALS. Z tohto dôvodu chcel vo Švajčiarsku podstúpiť eutanáziu, no…

Tu sú dôvody, prečo ju chrúmať každý deň. Budete prekvapení, čo ponúka vášmu srdcu a črevám

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/showcake). Kapusta je v slovenskom kulinárskom umení mimoriadne dôležitou zeleninou. Je to nielen všestranný produkt, ale aj lacný a…

Auto Trendy

Kvôli tejto práci nemusíte ani vstávať. Za 60 dní ležania v posteli môžete získať viac ako 77 000 libier

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Ako sa dá získať práca v NASA? Táto úloha nie je jednoduchá, ale nedostatočné vzdelanie alebo skúsenosti ešte neznamenajú, že musíme zabudnúť na vesmírne dobrodružstvo.…

Plán elektrifikácie Európy sa nám rúca pred očami. Existuje mnoho dôvodov

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Trh s elektromobilmi sa z mesiaca na mesiac zmenšuje. V európskych prístavoch sa hromadia tisíce nepredaných batériových vozidiel a výrobcovia obmedzujú výrobu v továrňach. Analytici…

Prísnejšie pravidlá kontroly v Nemecku. Diesel bez DPF neprechádza a s filtrom…. nie vždy

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Od júla 2023 sa v Nemecku pri povinných kontrolách testujú skutočné emisie pevných častíc, a nie tzv. dymivosť ako doteraz. Majitelia mnohých takmer nových áut,…

Viete, na čo slúži tlačidlo AS vo vašom aute? Vysvetlíme vám to

26.4.2024 Redakcia Auto trendy . Tlačidlo AS nájdete takmer na každom autorádiu. Vysvetlíme vám, čo sa za týmto označením skrýva a ako môžete používať túto funkciu, ktorá je užitočná pre…

Kedy nie je na nemeckej diaľnici obmedzená rýchlosť?

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Sú veci, ktoré takmer všetci vodiči považujú za samozrejmosť, hoci s pravdou majú len málo spoločného. Slovenský vodiči cestujúci po nemeckých diaľniciach riskujú vysokú pokutu,…

Ako často meníte olej v motore? Je to o najazdených kilometroch alebo o čase?

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Výmena motorového oleja je jedným z najdôležitejších údržbových zásahov pre zdravie a životnosť motora. Frekvencia výmeny oleja je medzi motoristami často predmetom diskusií. Záleží na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov