Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy

Pri akej teplote pečiete cheesecake? Držte sa jedného pravidla a bude vláčny ako obláčik

19.3.2023 - Dodržiavate pri pečení tento postup?

Cheesecake je koláč, ktorý miluje takmer každý. Je súčasťou mnohých narodeninových osláv či obedov počas sviatkov. Žiaľ, nie vždy sa môže podariť a po vybratí z rúry padne. Portál Gazeta vysvetľuje, že dôvodom je nesprávne zvolená teplota pečenia.

Pri akej teplote piecť cheesecake?

Aj keď pečenie cheesecaku na prvý pohľad nevyzerá zložito, oplatí sa venovať osobitnú pozornosť teplote, na ktorú rúru vyhrievate. Menovaný portál odporúča zachovať rozsah od 150 do 180 stupňov Celzia. Samozrejme, potrebné je presne dodržať recept na konkrétny druh cheesecaku. Zvyčajne sa odporúča prvých 30 minút pečenia vôbec rúru neotvárať. Až po tomto čase môžete priebežne kontrolovať, v akom stave je koláč.

Ak si myslíte, že pri vyššej teplote sa koláč upečie rýchlejšie, pozor. Nie je to pravda. Teplotu je vhodnejšie udržiavať nižšiu ako vyššiu. Príliš vysoká teplota spôsobí, že koláč po vybratí z rúry padne.

Niektoré gazdinky pečú cheesecake pri nízkej teplote v rozmedzí od 120 do 150 stupňov Celzia. Hoci celý proces trvá asi o 1 hodinu dlhšie, koláč má po príprave jemnú štruktúru.

cheesecake, pečenie
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay

Kedy je cheesecake hotový?

Pri pečení rozhodne nečakajte, kým koláč zhnedne. Či je cheesecake hotový, spoznáte tak, že sa stred bude ešte máličko triasť, okraje bude mať ale pevné a budú sa oddeľovať od formy, radí web Magazín.

Ak si toto všimnete rúru vypnite, dvierka nechajte pootvorené a koláč nechajte vo vnútri pozvoľna úplne vychladnúť. Náhlou zmenou teploty alebo dotykom o kuchynskú linku za tepla riskujete, že vám uprostred dokonale upečeného koláča vznikne prasklina.

Ako dosiahnuť, aby bol vláčnejší?

Niektoré dobré tipy vám poradia, ako na to, aby bol koláč vláčnejší. Aby ste predišli vysušeniu obaľte naplnenú formu alobalom a vložte ju do pekáča s vodou. Hladina by mala siahať približne do polovice formy.

Ak na to nemáte žiadnu vhodnú nádobu, vložte hrniec alebo misku s vodou aspoň pod mriežku. Vďaka vodnému kúpeľu a vlhkosti v rúre totiž bude upečený dezert skvele vláčny.

Redakcia Vášeň v Tebe

Súvisiace články

TOP 4 veci, ktoré si ako prvé všimnú vaši hostia v kuchyni

Viete, ako vyprážať šišky, aby nenasiakli takmer žiadny tuk?

Zdroj úvodnej foto: Pixabay


Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.