Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Poklady z prírodnej lekárničky v boji proti kašľu a nachladnutiu

28.2.2023 - Využívate rady starých rodičov?

Môj starý otec vravieval: „Cesnak a cibuľa sú najlepšie lieky na všetky choroby. A ešte aj dobrá pálená domáca!“ A veruže mal pravdu.

Počas návštevy nám čas pri čaji a vtipných historkách, namiesto voňavého difúzera šteklila nos cesnaková aróma. Tá sa valila zo všadiaľ, kde som uprela zrak. Cesnak na pečenom chlebíku, v polievke, v nátierke, len tak sa hlávka parádila na kuchynskej linke, cesnak bol jednoducho všade.

Stará mama mala z neho tak prefiltrované dutiny, že už sa len pousmiala a jeho vôňu, či zápach vôbec necítila.

Ale pozor!

Všetkého veľa škodí…

Cesnak náš každodenný

Cesnak môže byť na vine, že po dobrom obede zaspíte skôr ako si stihnete vypiť svoju kávu. Medzi rituály starého otca na dôchodku patril aj kvalitný hodinový šlofík po sýtom obede a raňajkách s cesnakom. Teraz už viem, prečo táto jeho aktivita bola priam nutná.

Moji starkí si cesnak pestovali doma a vždy si dali záležať na jeho kvalite. Sadili ho v jeseni, ošetrovali ho, od prvých púčikov okopávali, aby sa v zimnom období ušlo všetkým do „prírodnej lekárničky.“

Pre dospelých mám skvelý tip na raňajky v čase, keď bojujete s vírusmi – hrianka s maslom a nakrájaným cesnakom na plátky, jemne posypaná soľou. Síce sa môže stať, že káva bude mať zvláštnu jemne slanú chuť od padajúcich sĺz a budete mať pocit, že ste stratili všetky chuťové poháriky na jazyku, ale účinok je zaručený.

V detstve sme jedli strúčiky cesnaku pečené na kachliach. Pamätám si jemne pikantnú sladkastú chuť, ktorú nadobudne cesnak po upečení. Dnes deti takého „chuťovky“ neobľubujú, a tak hľadáme iné schodné cestičky, ako ho zaradiť do jedálnička našim najmenším. Z tejto kvalitnej suroviny môžete uvariť chutnú polievku alebo prelisovaný ho pridať do nátierok na chlebík.

Ak je nachladnutie príliš intenzívne, môže prejsť až do zápalu stredného ucha. Keď som bola malá, mama mi na noc dávala kúsoček cesnaku zabalený do vaty. Mal vytiahnuť zápal a bolesť.

Niekedy sa choroba nezaobíde ani bez boľavého pupáčika na perách – herpesu. Z cesnaku si môžete odkrojiť vždy čerstvý plátok a potierať niekoľkokrát denne postihnuté miesto. Jeho antibakteriálne účinky vás prekvapia.

cesnak, cibuľa, nádcha
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay/ Shutterbug75

Od cesnaku k cibuli

V čase nachladenia a chrípky uvarte deťom cibuľový čaj s tymiánom a majoránkou. Ochuťte ho medom a kvapkou citróna, a deti ani nespoznajú, že je to iný čaj ako zvyčajne.

Cibuľa obsahuje látky, ktoré uvoľnia od kašľu, tymián podporuje vykašliavanie hlienov. U nás sa tento nápoj pije ako medíkový čajík. Tymián a majorán nie sú medzi bylinkami žiadnou neznámou, nájdu si svoje miesto v každej bylinkovej záhradke. Vaším jedlám dodajú nový kulinársky rozmer a v zime uľavia od kašľu či upchatého nosa. Naše mamky si určite budú pamätať, ako z cibule robievali cibuľový sirup, kde sa šťava z cibule zmieša s medom alebo cukrom. Pre deti s citlivejším nosom a žalúdkom odporúčam ostať pri čaji.

Nádchovník

Rastlinka, ktorú by mal mať doma každý, nie len ako ozdobu na parapete, ale ako účinný prírodný liek. Je nenáročná, pýši sa množstvom lístkov, ktoré vynikajú svojou sviežou vôňou, stačí, keď si lístok jemne pošúchate medzi prstami.

Jednoducho si ho viete rozmnožiť odrezkom alebo lístkom, ktorý namočíte do vody pokiaľ nepustí korienky. Z nádchovníkasi môžete vychutnať čaj alebo tiež uvariť sirup, ktorým si ho osladíte, alebo len poštekliť lístkom po nose.

Pre odvážlivcov, môžete v mažiariku vytlačiť šťavu z lístkov a vatovou tyčinkou si potrieť nos zvnútra.

Vývar je klasika

V čase chorôb odporúčam uvariť silný vývar z domácej kuraciny na striedačku s cesnakovou polievkou. Keď deti skolí choroba, často odmietajú jesť, a preto vždy stavte na klasiku, ktorú neodmietnu a polievkou si doplnia hneď aj tekutiny v tele.

Vitamín C

Deťom môžete ponúknuť aj ovocné či zeleninové šťavy pre zvýšený príjem vitamínu C, aj keď jablkám či mrkve zo záhrady uskladneným v pivničke sa nič nevyrovná, veď aj nenásytným húseničkám sa v nich drieme sladko.

Tiež odporúčam 100 % rakytníkovú šťavu, ak nemáte doma bobuľky rakytníka. Rakytník je už odpradávna kvalitným zdrojom vitamínov. Má výrazne kyslú chuť, ale dostupné sú aj bobuľky zaliate v mede, aby ich deti s chuťou zjedli. Ja čakám, kedy sa môj kríček bude pýšiť prvým oranžovým plodom.

vitamín D, zdravie
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay

Vitamín D

Prednedávnom som pristihla starších ľudí, ako im bolo veselo, keď si spomínali na časy, kedy v rade pred školou dostávali na lyžičku rybí olej. Áno, už dávno ľudia vedeli, akú má silu pre našu imunitu.

Keďže od mora máme poriadne ďaleko a od morských rýb ešte ďalej, vitamín D je dostupný v rybom oleji, ktorý si môžete kúpiť v lekárni. Vďaka špeciálnym postupom vonia po cukríkoch alebo citróne, deti sa po ňom budú oblizovať.

Jazvečia masť

Porozmýšľajte, či vo vašom okolí nebýva nejaký poľovník.

Pýtate sa prečo?

Lebo on bude mať doma jazvečiu alebo ľudovo „borsučiu“ masť!

Masť sa natiera na priedušky a priložíme ju teplým obkladom, napríklad aj uvarenými ľanovými semiačkami v mlieku, ktoré sú tiež liekom pri ochoreniach dýchacích ciest.Semiačka dáme do látkovej plienky alebo gázy a teplé priložíme na oblasť priedušiek. Masť sa môže užívať aj vnútorne ako pomocník v boji proti zápalom pľúc, priedušiek.

Po našich starých rodičoch sa zachovalo obrovské množstvo – rád nad zlato. Je to pokladnica ľudom overených právd, ktorí čerpali z darov prírody, aby dokázali svoje telo dostať do rovnováhy.

Prajem vám, aby ste aj vy mali v hlave uloženú takú svoju pokladnicu, ktorú si otvoríte, keď vám alebo vašim blízkym bude najhoršie a odovzdáte ju ďalej.

Monika Mikolajová

Súvisiace články

Aby si deti užili škôlku či školu… STOP nachladnutiu a soplíkom!

Rodičia pozor! Pri lieku pre vaše deti dochádza k podstatnej zmene

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/Gardini

Aktualizované 28.2.2023 10:32


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto tri témy psychopat najčastejšie rozoberá v rozhovoroch

26.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dundanim). Psychopat je osoba s antisociálnou poruchou osobnosti. Charakterizuje ju sadizmus, narcizmus, egoizmus a sklon k manipulácii. A hoci…

Expresná zmes na upokojenie bodnutia osou. Namiesto paniky si ňou umyjem pokožku

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Kozorog). Bolesť, nepríjemné pocity a rastúce začervenanie kože sú len niektoré z účinkov bodnutia osou. Ak sa stanete…

Tieto 3 produkty má fitness trénerka vždy v chladničke. Jedáva ich každý deň. Zasýtia vás na dlhú dobu

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@jennaaaamariee shutterstock/Marian Weyo). Jar je obdobím, kedy sa veľa ľudí rozhodne schudnúť prebytočné kilogramy. Nie každý však vie, čo…

Ťažko chorý športovec bol pripravený vykonať eutanáziu, no postup ZRUŠIL. Presvedčila ho dôležitá správa od manželky

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/ijembuca/ instagram.com/guruhonza/). Český atlét Jan Kavalír trpí nevyliečiteľnou chorobou ALS. Z tohto dôvodu chcel vo Švajčiarsku podstúpiť eutanáziu, no…

Tu sú dôvody, prečo ju chrúmať každý deň. Budete prekvapení, čo ponúka vášmu srdcu a črevám

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/showcake). Kapusta je v slovenskom kulinárskom umení mimoriadne dôležitou zeleninou. Je to nielen všestranný produkt, ale aj lacný a…

Auto Trendy

Prísnejšie pravidlá kontroly v Nemecku. Diesel bez DPF neprechádza a s filtrom…. nie vždy

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Od júla 2023 sa v Nemecku pri povinných kontrolách testujú skutočné emisie pevných častíc, a nie tzv. dymivosť ako doteraz. Majitelia mnohých takmer nových áut,…

Viete, na čo slúži tlačidlo AS vo vašom aute? Vysvetlíme vám to

26.4.2024 Redakcia Auto trendy . Tlačidlo AS nájdete takmer na každom autorádiu. Vysvetlíme vám, čo sa za týmto označením skrýva a ako môžete používať túto funkciu, ktorá je užitočná pre…

Kedy nie je na nemeckej diaľnici obmedzená rýchlosť?

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Sú veci, ktoré takmer všetci vodiči považujú za samozrejmosť, hoci s pravdou majú len málo spoločného. Slovenský vodiči cestujúci po nemeckých diaľniciach riskujú vysokú pokutu,…

Ako často meníte olej v motore? Je to o najazdených kilometroch alebo o čase?

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Výmena motorového oleja je jedným z najdôležitejších údržbových zásahov pre zdravie a životnosť motora. Frekvencia výmeny oleja je medzi motoristami často predmetom diskusií. Záleží na…

Táto letecká spoločnosť bola vytvorená pre psov. Ale môžu so sebou vziať aj ľudí

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nová éra cestovania so psami - bez klietok, s hračkami, pamlskami a upokojujúcimi feromónmi a na pohodlných pohovkách. Spoločnosť Bark Air v máji spustí svoje…

Lucid Air Sapphire je najrýchlejší sériový sedan na svete.

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Lucid Air Sapphire dosiahol rýchlosť 96 km/h len za 1,77 sekundy. Tým sa stal najrýchlejším sériovo vyrábaným sedanom na svete.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov