Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Deti,

Máte doma nejedáka? Dáme vám návod, ako si poradiť!

18.2.2023 - „Tvoj syn je chudý a slabučký oproti ostatným..."

Veľký dar – zdravie – dostáva už malý človiečik pri narodení a úlohou nás rodičov je ďalej ho pestovať a nasmerovať k zdravému životnému štýlu.

My mamky netrpezlivo očakávame, kedy dieťatko dovŕši prelomový 6. mesiac života, kedy už pediatri odporúčajú začať s prvými príkrmami. Detský riad s veselými obrázkami je nachystaný, my tiež, ale dieťatko svoje očká upriamuje všade, len nie na lyžičku.

Nič sa nedeje. Je to len začiatok, veď ono sa to možno rozbehne, utešujeme sa. Od prvej mrkvičky už prešlo pár rokov a ono si ešte vždy nevybudovalo vzťah k jedlu.

Poznáte ten pocit, kedy vám zlosť prechádza telom ako elektrina, pretože sa snažíte, no vaša ratolesť sa pokojne hojdá na stoličke, sotva dá do úst lyžicu polievky a vôbec nereaguje na vaše „vyhrážky“ či neustále ponúkanie jedla? Ja tento stav poznám veľmi dobre a tiež som sa po čase snažila prísť na príčinu celého problému.

„Tvoj syn je chudý a slabučký oproti ostatným,“ alebo „Nedávaj mu také jedlo, daj mu to a ono!“, takýchto rečí a rád som mala plné uši.

Tiež mi nepridávalo, keď sa ostatné mamičky mohli pochváliť, ktorej dieťa zjedlo väčšiu porciu, keď to moje má v brušku od rána jeden banán. Banán! Neviem koľko energie dokáže dieťa načerpať z jedného banánu, ale môjmu synovi dobil baterky na celý deň.

Prečo deti odmietajú jedlo? Čo robiť ak naše dieťa odmieta aj naďalej akúkoľvek stravu už od prvých lyžičiek?

zdravie, jedlo, strava
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Unsplash/HarryGrout

Cukor a zdravie dieťaťa

Ak dieťaťu zachutí viac ovocie ako zelenina ešte v čase prikrmovania, môže sa stať, že zeleninu alebo iné menej výrazné chute bude odmietať. Ovocie je sladké, príjemne chutí, lákavo vonia, zatiaľ čo zelenina je menej vábivá.

Vy chcete, aby dieťa zjedlo aspoň niečo a tak tú výživku pred ním neschováte, v závere –  dieťa je sýte, energie má na rozdávanie a vy hlavu v smútku.

Počas dňa ešte niekoľkokrát naďabí na piškóty, či iné cukrovinky a teplá strava mu vôbec nechýba. Znížte príjem cukru na minimum, aby bruško pocítilo hlad. Dieťa si možno samo zapýta jesť.

Železo

Pediatri varujú, že ak dieťa dlhodobo neprijíma v strave mäso, strukoviny a zeleninu, klesá v krvi potrebné množstvo železa, dôležitého minerálu v našom tele. To má za následok – nechutenstvo.

Keďže dieťa je vo vývoji, potrebuje železo prijímať v optimálnych množstvách. Teda, nevyvážená strava znižuje ešte viac chuť do jedla a dieťa tak prestáva jesť úplne. Je ťažké dopĺňať železo stravou, keď dieťa odmieta jesť, ale po vyšetrení a porade s vaším pediatrom, vám v lekárni odporučia vitamíny vhodné pre dieťa v danom veku. Z vlastnej skúsenosti – sirupy na chuť do jedla majú len krátkodobý účinok.

zdravie, jedlo, strava
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay

Nedostatočne vyvinuté žuvacie svaly

To, že dieťa nemá všetky zúbky, neznamená, že si nedokáže poradiť s drobnými kúskami mäsa. Neovláda to hneď, ale buďte trpezlivá. Uvarené mäso nasekajte na malé kúsočky, aby sa dieťatko nedusilo, zamiešajte ho do príkrmu.

Jedlo som deťom nikdy nemixovala a naučili sa ho postupne rozžuť. Žuvacie svaly majú bábätká nedostatočne vyvinuté, žuvaním ich dieťa stimuluje. Je to dôležité nie len preto, aby dokázalo zjesť tuhú stravu, ale aj pre ďalší vývin reči.

Keď si dieťa privykne na mixovanú stravu, kde stačí len prehĺtať, môže sa stať, že bude „lenivé“ žuť tuhú stravu a bude ju odmietať. Nie je to pravidlo, ale jedna z možností. My sme nemali problém stravu požuť, ale prehltnúť.

Nedôsledný režim v stravovaní

Tak ako dieťa vie, kedy sa ide na nočník alebo kedy sa pije mlieko, potrebuje vedieť, kedy sa raňajkuje, kedy obeduje. Dieťa musí mať režim aj v stolovaní. Je samozrejmé, že keď pred obedom ešte len dojedá svoje raňajky, obed už ide bokom.

Tiež je vhodné stolovať spolu s dieťaťom. Deti radi napodobňujú ostatných členov a stravovanie nie je výnimkou. Mnohokrát si dieťa zapýta presne to, čo má v rukách ocko alebo mamka, nezaujíma ho, čo má pred sebou na tanieri.

Naučte ho, že jedlo sa podáva na stole, nie v autíčku, ani na gauči. Odporúčam vyskúšať menšie porcie a častejšie. Dieťa nenútiť do jedla nasilu, aby nedostalo voči nemu averziu, niekedy len možno nie je hladné.

Intolerancia alebo alergia – ťažkosti s trávením

Keď som spozorovala u môjho syna čoraz častejšie dáviaci reflex, ku ktorému sa pridali bolesti bruška a častá objemná stolica, hneď som si začala študovať aspoň základné informácie, ktoré by ma naviedli správnym smerom, ako mu pomôcť.

Zlé trávenie má za následok poruchu imunity. Viac bol doma ako v škôlke medzi kamarátmi, až dokiaľ sme nezistili, že problém mu robí kravské mlieko a laktóza. Keď v brušku chýbajú enzýmy na trávenie laktózy a kravskej bielkoviny, vtedy je tráviaci systém narušený. To spôsobuje dieťaťu nepríjemné pocity, bolesti po jedle a následne nechutenstvo.

Riešením je bezlaktózová diéta, samozrejme v rámci možností bez kravského mlieka, až pokiaľ dôjde k regenerácii trávenia. Apetít sa môjmu synovi zlepšil, aj keď jeho vyberavosť v jedle sa už asi nikdy „nevylieči“.

Podstatné je si svoje dieťa sledovať a nájsť príčinu, prečo odmieta jesť, neriešiť len dôsledok.  Aj dospelí máme obdobia, kedy nám chutí viac a inokedy sa jedlu radšej vyhýbame.

Ak je dieťa zdravé, chuť do jedla sa mu po krátkej pauze vráti prirodzene. Keď odmieta jesť dlhodobo a niečo sa vám nezdá s trávením v poriadku, nikdy nerobte pokusy na deťoch samy, bez konzultácie s lekárom.

Monika Mikolajová

Súvisiace články

„Mami, ocko, čítajte mi!“ Poznáte súvislosť medzi čítaním a číslom 290 000?

Nie je hračka ako hračka

Zdroj úvodnej foto: Pexels/Andrea Piacquadio


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je matkou 11 detí. Raňajky robí od 5.00 h. Prezradila, koľko míňa. „Vyzerá to ako hromadná výroba“

21.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@doughertydozen). Alicia Dougherty je matkou 11 detí. Žena sa rozhodla ukázať, ako pripravuje raňajky pre svoju veľkú skupinu. Jej…

Meghan Markle chce zo svojho 5-ročného syna urobiť gentlemana. Vymyslela svoje zlaté výchovné pravidlo

19.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@Access Hollywood snímka obrazovky Netflix "Harry & Meghan"). Meghan Markle a princ Harry sú rodičmi dvoch detí: chlapca a…

Tieto známe tváre mali dieťa v zrelom veku

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (instagram.com/adrianakarembeusklenarikova instagram.com/monicabenova). Tieto známe tváre priviedli na svet bábätko vo veľmi zrelom veku. Dokonca niektoré z nich boli prvorodičkami. Málokedy vidieť…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Influencerka sa pokúsila zabiť svoju rodinu počas zatmenia Slnka? Tragédiu prežila len jej dcéra

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gabor Tinz twitter.com/MysticxLipstick). V Spojených štátoch amerických došlo k nepredstaviteľnej tragédii. Polícia má podozrenie, že astrologická influencerka zavraždila jej…

Auto Trendy

Mierny náraz a káva vyliata na čalúnenie? Žiadny problém. Zmiešam s vodou, pretriem a škvrna zmizne

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Ako odstrániť zaschnuté škvrny od kávy a čaju a čo škvrny na čalúnení? Ukázalo sa, že tieto problémy môžete vyriešiť jednoduchým trikom. Stačí siahnuť po…

Elon Musk chce prepustiť 14 000 ľudí a výplata 56 miliárd dolárov

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Elon Musk sa nevzdáva boja o svoju súdne napadnutú výplatu vo výške 56 miliárd dolárov. A robí tak v čase, keď Tesla znižuje stavy a…

Nový Opel Grandland 2024 prichádza s väčšími rozmermi a technológiami

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Opel Grandland prešiel v druhej generácii výraznou modernizáciou. Získal nový vzhľad, kompletne prepracovaný interiér a po prvýkrát sa ponúka aj s elektrickým pohonom vďaka prechodu…

Elektromobily stoja na parkoviskách a práši sa na ne. Skončil sa ich čas?

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Sú elektromobily budúcnosťou? Možno pochybovať o tom, že na predmestiach čínskych miest sú skutočné cintoríny týchto vozidiel. Ukazuje sa, že mnohé modely nemajú ani päť…

Nové autá sa masívne kazia? Servisné kampane

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Európska komisia zverejnila najnovšiu správu o systéme včasného varovania EÚ pred nebezpečnými výrobkami "Safety Gate". V dokumente sa uvádza, že minulý rok krajiny zapojené do…

Máte už dosť pískajúcich stieračov?

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Každý sa už niekedy stretol s nepríjemným pískaním stieračov, najmä počas zamračeného a daždivého dňa. Dodržaním niekoľkých jednoduchých krokov však môžete tento problém vyriešiť a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov