Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Deti,

Nie je hračka ako hračka

14.2.2023 - Ako zatočiť s milovanými aj nenávidenými hračkami?

„Ach, tie hračky! Sú všade! Rozčuľujú ma, všade mám doma neporiadok, aj keď sa s nimi deti sotva zahrajú…“ Tieto slová znejú z mojich úst niekoľkokrát počas dňa. Som si viac než istá, že to poznáte.

Niekedy mám pocit, akoby ranná misia mojich detí bola – rozhádzať hračky do každej izby, nezabudnúť ani mame pod nohy, sadnúť si k televízoru a fňukať, lebo sa nudia. Je ich doma toľko, že večer nehľadám obľúbenú hračku pre moje dieťa, ale hľadám moje dieťa v hŕbe nepotrebných farebných zábaviek.

Prídem k susedke a tá ma víta frustrovaná. Je popoludnie a ona si nestihla od rána ani len vypiť šálku teplej kávy, pretože okrem iného dookola upratuje hračky, ktoré vydržia na polici sotva pár minút a opäť sa o nich potkýna.

Veď predsa, každá mamka chce mať doma čisto a poriadok, tak sa zahrá na upratovačku hračiek a pekne deťom dennodenne hračky vytriedi a odloží na svoje miesto. Kým deti prinútime, aby si samé dali hračky do poriadku, pribudne nám niekoľko šedín. A to nechceme.

Zhodli sme sa, že hračky nám spôsobujú vrásky na čele. Nielenže nás oberajú o pár rokov nášho života, ale kradnú nám drahocenné chvíle, ktoré môžeme stráviť s deťmi inak. Krajšie a efektívnejšie.

Ale … opäť hračky

Môj syn vychádza hrdinsky od zubára a ja čo urobím ako prvé?

No predsa utekám do najbližšieho obchodu, schmatnem krásne farebné autíčko a s láskou mu ho dám, aby sa za krátku chvíľku stratilo v detskej izbe na vrakovisku, lebo už nemá jedno koleso.

Chvíľku radosti vystrieda sklamanie. Pýtam sa samej seba: Potrebuje moje dieťa odmenu za každým? Potrebuje hmotnú odmenu? Nestačia povzbudivé slová? Veď v živote to takto reálne nefunguje. Skutočná odmena stráca svoj význam.

Cítim sa ako malé dieťa na kolotoči, z ktorého sa bojím zoskočiť a tak čakám, kedy sa zastaví sám. Už keď sa krúti pomaly a ja chcem zostúpiť, bum! Prídu Vianoce alebo narodeniny, či meniny a ja sa opäť točím dookola.

Tiež vami lomcujú podobné pocity? Hľadáte spôsob ako si poradiť s hračkami tak, aby ste deťom neublížili?

Musíte si uvedomiť, že vy ste ten manažér, ktorý má svoje deti „pod palcom“. Vy rozhodujete, koľko času denne strávite upratovaním alebo s deťmi na sánkovačke.

Autorka knihy Minimalistický domov a blogerka Andrea Richardson sa vo svojej knihe okrem iného venuje aj téme hračky, ktorú opisuje ako najpopulárnejšiu medzi čitateľkami. Richardson radí ako zatočiť s milovanými aj nenávidenými hračkami.

deti, rodina, upratovanie
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pexels/Polesie Toys

Dobrá hračka je pasívna hračka

Pasívne hračky podporujú detskú kreativitu a myslenie. Sú to hračky bez melódií, pohybu, gombíkov na stláčanie. Patria medzi nich kocky, spoločenské hry, lego atď.

Keď sa dieťa chce zahrať, musí zapojiť svoju hlavičku, aby sa s hračkou niečo dialo.

Zredukovať množstvo hračiek

Minimalizmus v hračkách predlžuje čas, kedy sa deti hrajú samé.

Hračkový detox

Vyberte deťom štyri až šesť obľúbených hračiek a zvyšok uložte do krabice na povalu alebo jednoducho tak, aby ich deti nemali na očiach. Deťom vysvetlite, že hračky išli na týždenný oddychový pobyt.

Stanovte si  svojeprečo“

Predtým, ako začnete hračky triediť, si stanovte svoje „prečo“ a dookola si ho pripomínajte.

Prečo chcem, aby moje deti mali menej hračiek? Unavuje ma neustále ich upratovať? Chcem, aby sa moje deti hrali kreatívnejšie a krajšie? Chcem, aby sa vedeli zahrať aj bez hračiek?

Pri vypratávaní hračiek musíte byť nemilosrdná!

„Keď má dieťa štyridsať medvedíkov, nech si vyberie troch najobľúbenejších, a to bez ohľadu na to, že tridsaťsedem je krásnych a inak im nič nie je,“ radí Richardson.

Autorka ďalej odporúča, aby ste malým detičkám vytriedili hračky vy podľa vlastného uváženia, ale deti v predškolskom veku už môžete zapojiť do celého procesu.

Niekedy má dieťa obľúbenú hračku, ktorá je poškodená a vy by ste ju najradšej vyhodili. Ale majte na pamäti, že je to hračka, ktorá je dôležitá pre vaše dieťa, nie pre vás.

hračky, deti, rodina
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Pixabay/Carola68

90 % hračiek putovalo na povalu

Ja som momentálne v štádiu, kedy sa snažím pozorovať moje deti a ich hru po tom, čo im ocko 90 % hračiek odložil na povalu.

Môj syn bol ochotný 15 minút hľadať bielu loptičku, s ktorou sa chceli hrať, lebo inú nemal. Po hre si ju odložil na jedno miesto. Nebolo mu jedno, či sa odkotúľa pod posteľ alebo nie, lebo nemal ďalšie štyri lopty, iba tú jednu. Keď sa chcel znova hrať, musel vedieť, kam ju odložil.

Deti prichádzajú za nami a v rukách majú spoločenské hry. Inokedy, sme sa pokúšali hrať s nimi hru, ale množstvo hračiek v obývačke ich rozptyľovalo a nikdy sme ju nedohrali dokonca. Odbehli k legu alebo autíčkam a hra sa v tom momente skončila. Teraz si ju dokážu zopakovať aj štyri krát za sebou.

Najbližšie sa chystám odložiť plastelínu, s ktorou sa deti ešte nevedia hrať. Zvyšky plastelíny nám zdobia kuchynský stôl, podlahu, steny aj manželove ponožky. 😊

Nedovoľte, aby deti ničili všetko okolo seba pre chvíľkovú radosť. Vhodná hračka je dôležitá pre detský svet, ale v kope sa deti stratia a vtedy už hračka neplní svoju funkciu.

Radšej jednu, ktorá dieťa obohatí a rozvíja, ako tisíc zbytočných.

Monika Mikolajová

Súvisiace články

Odplienkovanie – beh na dlhú trať … alebo stačí nájsť tú správnu cestu

Viktor Vincze prezradil, ako sa im príchodom bábätka zmenil život. Ale „každý papá a kaká sám“

Zdroj úvodnej foto: Pexels/ Pavel Danilyuk

Aktualizované 14.2.2023 7:50


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Meghan Markle chce zo svojho 5-ročného syna urobiť gentlemana. Vymyslela svoje zlaté výchovné pravidlo

19.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@Access Hollywood snímka obrazovky Netflix "Harry & Meghan"). Meghan Markle a princ Harry sú rodičmi dvoch detí: chlapca a…

Tieto známe tváre mali dieťa v zrelom veku

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (instagram.com/adrianakarembeusklenarikova instagram.com/monicabenova). Tieto známe tváre priviedli na svet bábätko vo veľmi zrelom veku. Dokonca niektoré z nich boli prvorodičkami. Málokedy vidieť…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Influencerka sa pokúsila zabiť svoju rodinu počas zatmenia Slnka? Tragédiu prežila len jej dcéra

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gabor Tinz twitter.com/MysticxLipstick). V Spojených štátoch amerických došlo k nepredstaviteľnej tragédii. Polícia má podozrenie, že astrologická influencerka zavraždila jej…

Chcete svojmu dieťaťu kúpiť smart hodinky? Nezabudnite skontrolovať, či majú tieto funkcie

11.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OneWellStudio). Smart hodinky môžu byť pre dieťa fantastickým darčekom, ktorý vám zároveň pomôže lepšie sa postarať o bezpečnosť vášho…

Auto Trendy

Konferenčný stolík za cenu nového auta. Luxusný nábytok od výrobcov automobilov. Salone del Mobile Milano uvádza na trh

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Myslíte si, že najuznávanejší automobiloví dizajnéri vytvárajú len krásne karosérie a kabíny pre novú generáciu automobilov? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Vo chvíľach, keď…

Čínsky falošný chrobák. Volkswagen sa snaží predaj zablokovať. Neúspešne

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Číňania dobre vedia, ako rozrušiť Nemcov. Spor o čínsky falzifikát Volkswagenu Beetle trvá už niekoľko rokov. Čínska spoločnosť sa nevzdáva tak ľahko a vedie súdny…

Kúpa auta na spaľovací motor namiesto elektromobilu vo Francúzsku? Zaplatíte pokutu

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nielen priemerný Leclerc, Leferve alebo Legrand by mal časom prejsť zo svojho súčasného spaľovacieho vozidla na elektrické. Francúzske úrady si berú na mušku spoločnosti, ktoré…

Je to mechanik roka? Pozrite sa, čo robil na verejnom parkovisku

19.4.2024 Redakcia Auto trendy . Vyhlásenie o generálnej oprave motora pri ceste bolo doteraz humornou spomienkou na minulosť. Bolo to tak! Pretože mechanik roka sa práve ocitol pri generálnej oprave…

Hyundai zverejnil snímky modernizovaného modelu i20 N Rally1. Niečo krásne

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai na internete odhalil, ako bude vyzerať premenovaný i20 N Rally1 na chorvátskom kole majstrovstiev sveta v rally (WRC). Ako sme už písali, továrenský tím…

Volkswagen spolupracuje so spoločnosťou Xpeng na vývoji cenovo dostupných elektromobilov

19.4.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen chce zvýšiť svoj predaj v Číne. Preto spolupracuje so spoločnosťou Xpeng na vývoji cenovo dostupných elektromobilov. Volkswagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov