Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Deti,

Odplienkovanie – beh na dlhú trať … alebo stačí nájsť tú správnu cestu

7.2.2023 - ... každé dieťa reaguje na podnety inak ...

Na torte si vaše dieťatko s iskierkami v očiach sfúklo dve sviečky. Všetci sa tešia, tlieskajú, aké je šikovné! Len vy si lámete hlavu, prečo práve to vaše dieťa, ktoré napreduje v iných činnostiach, ešte vždy nemá nového kamaráta – nočník.

Elenka od susedov už na plienky aj zabudla, zatiaľ čo váš syn si kľudne sedí v mláke na gauči a pozerá obľúbenú rozprávku. Nepridávajú vám ani porovnávania od babičiek typu: “Za našich čias…“

Ste stále nervóznejšia a čakáte, kedy už konečne aj vy môžete vytrúbiť do sveta, že ste plienkam dali zbohom.

Nádych, výdych.

Nie ste jediná, verte mi!

Sú to prirodzené pocity, ktoré nami lomcujú, keď niečo nejde podľa tabuliek a obzvlášť, keď sa to týka našich detí.

Nikto vám nedá zaručený návod, ako odplienkovať svoje dieťa za pár dní, ale pomôcť vám môže pár osvedčených rád, ktoré vám celý proces uľahčia. Nie sú to rady odborníka, ale mamy, ktorá sa snažila viacerými cestami dostať z kolotoča plienok.

Prvá rada pri prechode na nočník: Neporovnávajte!

Na začiatok úplne stačí, keď prestanete svoje dieťa porovnávať s jeho rovesníkmi. Celú svoju energiu namiesto toho vložte do náročných dní, kedy dieťatko nenásilne zoznámite s nočníkom alebo rovno potrebou do záchoda.

Myslite pozitívne v prospech vášho dieťaťa, negatívnym myšlienkam nedajte priestor.

Pomôžte si pomôckami

Sme v dobe, keď na naše dietky myslia aj výrobcovia pomôcok a zadovážiť si môžete aj nočník so zvukovými či svetelnými efektami. To vám nezaručí, že dieťa urobí do nočníka to čo má, ale za pokus to stojí. Minimálne upúta jeho pozornosť.

Podložky na záchod sa považujú za veľmi vhodné najmä, keď dieťatko chce napodobňovať rodičov alebo starších súrodencov. Využite to!

Z vlastnej skúsenosti viem, že koľkokrát ocko nechal dvere do kúpeľne otvorené, toľkokrát náš syn prišiel za ním pozorovať, čo to ten ocko robí. Vždy mu ponúkol možnosť záchod si vyskúšať.

odplienkovanie, deti, nočník
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Unsplash/Corryne Wooten

Dodržiavajte pravidelnosť

Na začiatku vytvorte dieťatku režim, ktorý sa týka sedenia na nočníku. Môj prvý syn sa veľmi rýchlo naladil na túto vlnu. Hneď po zobudení ráno si automaticky sadal na nočník. Na rovnaké miesto, kde ho každé ráno čakal kôš s jeho obľúbenými knihami a hračkami.

Postupne sa čas strávený na nočníku predlžoval. Od odmietania nočníka sme dospeli až do cieľa, kedy sa sám z neho postavil a ukázal mi prekvapenie 😊 Pochválila som ho.

Druhýkrát sa to isté opakovalo po obednom spánku. Teda, na nočník si sadal vždy po spánku.

Detské hlávky sú veľmi múdre a tak, ako vedia, že pred spaním sa pije mliečko, tak sa rýchlo vedia naučiť, že po spánku sa ide na nočník.

Buďte trpezlivá

Zbytočne netlačte na pílu. Nech dieťa z vás necíti nepokoj a podráždenosť, pretože to stále nefunguje a ono nespolupracuje. Verte si, že ho chcete nasmerovať správnym smerom najlepšie ako viete.

Nenechajte sa rýchlo odradiť. Zmena je pre obe strany náročná, ale spolu to zvládnete.

Keď ste už pokročili a dieťa si sadá bez problémov na nočník, prišiel čas vymeniť plienku za spodné prádlo. Dva týždne boli len o mokrých teplákoch, ktoré sme dookola sušili, prali a obliekali znova.

Je to únavný proces, ale keď je už  mentálne pripravené nenosiť plienky, začne mu mokro medzi nôžkami vadiť. Je treba po každej „nehode“ vysvetliť, že toto sa nerobí. Ideálne je využiť letné obdobie, kedy váš chlapček alebo dievčatko môže behať po dvore len v spodnom prádle a vy nemusíte dookola meniť mokré tepláčiky.

Ak pozorujete po čase, že to nejde a dieťa sa kľudne mokré hrá ďalej, odporúčam s odplienkovaním počkať pár týždňov a potom to opäť skúsiť znova.

Pýtajte sa

Aj keď si budete pripadať ako papagáj, dookola sa dieťaťa pýtajte, či nepotrebuje na toaletu. U mojich detí to fungovalo. Počas hry sa príliš sústredia na hračky a často sa pozabudnú. Ale vy ste tá, ktorá im nočník pripomenie 😊.

Potom príde obdobie, kedy sa dieťa zobudí so suchou plienkou, a vtedy už „poistka“ nie je potrebná ani na spánok.

Ak ste sa dočítali až sem, tak pamätajte…

Aj keď je vaša stratégia rovnaká, to či máte dve alebo päť detí nehrá žiadnu rolu. Každé zareaguje na vaše podnety inak. Preto sa musíte vy zladiť so svojím dieťatkom, všímať si ho, venovať mu energiu a čas, pokiaľ to spolu nedotiahnete do úspešného konca.

Nemajte strach, na svoju stužkovú pôjde určite bez plienok!

Monika Mikolajová

Súvisiace články

Je materstvo pre spoločnosť obťažujúce? Lucie Bíla odhalila, prečo si niekedy myslí, že nebola dobrá mama

Dojčíte? Dajte si do podprsenky lienku

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/ReadyElements


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je matkou 11 detí. Raňajky robí od 5.00 h. Prezradila, koľko míňa. „Vyzerá to ako hromadná výroba“

21.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@doughertydozen). Alicia Dougherty je matkou 11 detí. Žena sa rozhodla ukázať, ako pripravuje raňajky pre svoju veľkú skupinu. Jej…

Meghan Markle chce zo svojho 5-ročného syna urobiť gentlemana. Vymyslela svoje zlaté výchovné pravidlo

19.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@Access Hollywood snímka obrazovky Netflix "Harry & Meghan"). Meghan Markle a princ Harry sú rodičmi dvoch detí: chlapca a…

Tieto známe tváre mali dieťa v zrelom veku

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (instagram.com/adrianakarembeusklenarikova instagram.com/monicabenova). Tieto známe tváre priviedli na svet bábätko vo veľmi zrelom veku. Dokonca niektoré z nich boli prvorodičkami. Málokedy vidieť…

Má 55 rokov a je tehotná s 24-ročným mužom. Hovoria: „Náš malý zázrak prichádza“

13.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jimvelasquezoficial/). Alina Lozano Acosta je herečka a spisovateľka z Kolumbie. Preslávila sa mnohými televíznymi úlohami, hlavne v kolumbijských telenovelách.…

Influencerka sa pokúsila zabiť svoju rodinu počas zatmenia Slnka? Tragédiu prežila len jej dcéra

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gabor Tinz twitter.com/MysticxLipstick). V Spojených štátoch amerických došlo k nepredstaviteľnej tragédii. Polícia má podozrenie, že astrologická influencerka zavraždila jej…

Auto Trendy

Máte radi diesel? Nebudete o tom môcť hovoriť nahlas. Táto krajina sa chystá zaviesť nový zákon

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Súčasný návrh zákona C-372 o propagácii fosílnych palív stanovuje vysoké pokuty a prísne tresty odňatia slobody za pozitívne vyjadrenia o fosílnych palivách. Každému kanadskému občanovi…

Môže motocyklista dostať pokutu za meranie úsekovej rýchlosti?

23.4.2024 Redakcia Auto trendy - Úsekový merač je nebezpečnou zbraňou proti vodičom, ktorí prekračujú rýchlosť. Ale funguje táto zbraň aj na motocyklistov? To je otázka, ktorá sa na internete objavuje…

Zlepšite svoju jazdu - využívajte možnosti na cestách!

22.4.2024 Redakcia Auto trendy - Vodiči nie vždy využívajú možnosti, ktoré sú na cestách k dispozícii. Môžu však skrátiť čas strávený v dopravných zápchach a zvýšiť bezpečnosť. Čomu sa oplatí…

Nie je to spoločnosť BYD, ktorá bude ako prvá vyrábať svoje vozidlá v Európe. Nečakane rýchlo to urobil iný čínsky gigant

22.4.2024 Redakcia Auto trendy - V súvislosti s vyhliadkou na zavedenie ciel na ázijské automobily sa nielen čínsky gigant BYD rozhodol umiestniť svoju továreň v Európe.

Je vôbec možné jazdiť na takejto motorke? Oruga Unitrack je z Lotyšska a budete si ju môcť kúpiť

22.4.2024 Redakcia Auto trendy - Je to údajne motorka, ale namiesto kolies má pásy. Samozrejme, je vybavený motorom, ale je to elektromotor. Kontroverzný dizajn sa začne predávať už čoskoro. Kde…

Európa sa obracia chrbtom k elektromobilom. Čo zlyhalo?

22.4.2024 Redakcia Auto trendy - Predaj elektromobilov klesá, predaj hybridov stúpa. Toto je stručný prehľad európskeho trhu s novými automobilmi v marci 2024.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov