Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Manželstvo,

Husákove manželky: Prvá ho podviedla, druhá zomrela pri leteckom nešťastí

18.11.2022 - Aké boli ženy v živote československého prezidenta?

Dnes, 18. novembra, ale v roku 1991, vo veku 78 rokov zomrel posledný komunistický prezident Gustáv Husák. Svoj relatívne krátky politický „dôchodok“ strávil Husák v rodinnej vile v Bratislave. Dožill ho však sám.

Hoci bol Gustáv Husák dvakrát ženatý, prišiel o obe ženy. S jednou sa rozviedol, druhá zomrela pri leteckej havárií. Kto boli ženy v živote československého prezidenta?

Herečka a prvá žena slovenskej divadelnej réžie Magda Lokvencová

Prvou ženou prezidenta Husáka bola herečka a divadelná režisérka Magda Lokvencová. Bola považovaná za krásnu a úspešnú ženu.

„Magda bola krásna, sympatická, príjemná a charizmatická žena. Rada sa rozprávala s ľuďmi a keď vošla do miestnosti, všetko v nej ožilo. Mnohí sa pýtali, ako ju dokázal Husák očariť. Zamlada to však bol fyzicky veľmi pekný muž,“ vysvetlil pre portál Život historik Tomáš Černák.

S Husákom sa Lokvencová zoznámila už počas štúdia. Ona študovala na banskobystrickom gymnáziu, on tam prednášal ako vysokoškolský študent práva.

Následne sa vzali. Keď bol Husák počas vykonštruovaných komunistických procesov zatknutý a uväznený, odmietala sa rozviesť, hoci bola kvôli Husákovi perzekvovaná.

Nevydržala však čakať, upozorňuje portál iDnes. Keď Husáka v roku 1960 po deviatich rokoch za mrežami pustili, zistil, že jeho žena má milostný vzťah s hercom Ctiborom Filčíkom.

Vzťah medzi Gustávom a Magdou sa skončil rozvodom, aj keď spolu mali dvoch synov. Zdravotne vyčerpaná herečka zomrela v roku 1966 vo svojich necelých 50-tich rokoch na následky mozgovej príhody.

Viera Čáslavská

Druhou Husákovou ženou bola Viera (rodená Čáslavská), vyštudovaná právnička, ktorá sa počas okupácie aktívne zapojila do Slovenského národného povstania a po vojne pracovala ako novinárka.

Bola to inteligentná, kultivovaná, vzdelaná žena. Hovorila výborne francúzsky, nemecky a anglicky.

Aj ona mala za sebou neúspešné manželstvo, aj keď s Husákom začala chodiť ešte v čase, keď bola formálne vydatá.

Ich zväzok je do dnešných dní opradený mnohými mýtmi typu, že išlo o fingovaný zväzok, alebo že Husáka dotlačila k ženbe komunistická strana, dokonca naliehavé hlasy vraj prichádzali aj z „bratského“ Sovietskeho zväzu. Údajne na neho tlačil aj samotný Brežnev. Historik Tomáš Černák všetky tieto fámy vyvracia.

S ich manželstvom sa spájajú aj ďalšie dohady. Údajne ako manželia ani nežili. Malo to byť skôr veľké priateľstvo. Husák zrejme nedokázal zabudnúť na prvú manželku, režisérku Magdu Lokvencovú, uvádza portál Pluska.

Letecká havária

Husák však prišiel aj o druhú manželku. V októbri 1977 bola Viera v Bardejovských kúpeľoch. Ako silno krátkozraká zrejme prehliadla schodík, spadla a zlomila si ruku.

Keďže bola prezidentovou manželkou rozhodli sa ju previezť vrtuľníkom do Bratislavy. A to sa jej stalo osudným.

Keď sa blížili k cieľu, padla hustá hmla. Ľudia na letisku dodnes tvrdia, že takú nikdy predtým ani potom nezažili. Posádka odmietla pristáť v Piešťanoch.

Onedlho sa vrtuľník v 60-kilometrovej rýchlosti zrútil do kukuričného poľa pri bratislavskom letisku.

Záchranárom však znemožňovala orientáciu hmla a tma. Zároveň nevedeli, kde presne vrtuľník spadol. Našli ho až po 50 minútach. Dvaja piloti, mechanik aj Viera Husáková boli mŕtvi.

„Keby Viera nebola manželka vysokého politického predstaviteľa, neleteli by s ňou z kúpeľov z Bardejova pre zlomenú ruku až do Bratislavy, ale ako obyčajného smrteľníka by ju operovali v Košiciach,“ upozornil historik.

Podľa historika a spisovateľa Michala Macháčka táto tragická udalosť Husáka výrazne poznamenala a zmenila. Z energického muža, ktorý sa púšťal do politických bitiek, sa stal apatický, rezignujúci človek, konzervátor súčasného stavu.

„Ľudia, ktorí mu boli nablízku, hovorili, že už to bol iný Husák ako predtým,“ vysvetlil Macháček.

Vyspovedal sa Gustáv Husák pred smrťou?

Aj s udalosťami pred smrťou samotného Husáka sa spájajú rôzne domnienky.

Gustáv Husák sa aj po revolúcii v roku 1989 o politické dianie stále čulo zaujímal. Odmietal však verejne vystupovať a poskytovať rozhovory novinárom.

Podľa historika Michala Macháčka prijímal len niektoré návštevy, napríklad lídra postkomunistickej Strany demokratickej levice (SDĽ) Petra Weissa, ktorý bol slovenským veľvyslancom v Česku, informuje portál SeznamSprávy.

Pred jeho smrťou sa však odohrala značne diskutovaná udalosť záverečnej fázy Husákovho života. Tento zatvrdnutý komunista údajne v nemocnici prijal sviatosti Katolíckej cirkvi – spoveď, sväté prijímanie a pomazanie chorých.

Husáka sa rozhodol na večnú cestu vypraviť arcibiskup Ján Sokol, ktorý sa za pacientom vybral z vlastného rozhodnutia. Sokol uviedol, že Husák so zaopatrením súhlasil. „Mohol urobiť aj to, čo urobil prezident Beneš, keď za ním prišiel spovedník – otočiť hlavou. Doktor Husák ale nič také neurobil,“ vysvetlil Sokol.

Husákovi synovia však popierali, že by sa ich otec chcel na sklonku života obrátiť k Bohu.

Súvisiace články:

Bono Vox otvorene o 40-ročnom manželstve s Ali Hewson. Čo prezradil?

Gabriela Marcinková porozprávala o harmonickom manželstve s “Lynchom”. Jedna vec je však najväčším utrpením

Zdroj úvodnej foto: Instagram/rtvs_official


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Svoju tehotnú manželku chce opustiť hneď po pôrode. „Manželstvo ma priviedlo na pokraj“

26.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BAZA Production). Príspevok jedného z používateľov populárneho fóra Reddit vyvolal veľa emócií. Nečudo, veď autor zverejneného príspevku priznal, že…

Ťažko chorý športovec bol pripravený vykonať eutanáziu, no postup ZRUŠIL. Presvedčila ho dôležitá správa od manželky

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/ijembuca/ instagram.com/guruhonza/). Český atlét Jan Kavalír trpí nevyliečiteľnou chorobou ALS. Z tohto dôvodu chcel vo Švajčiarsku podstúpiť eutanáziu, no…

Cítite hnev častejšie ako motýliky v bruchu, pretože neodložil ponožky? Týchto 9 signálov znamená, že je čas sa rozísť

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/David Pereiras). Niektorí z vás to poznajú z vlastnej skúsenosti. Niekedy sa môže stať, že aj ten najdlhší a…

Je matkou 11 detí. Raňajky robí od 5.00 h. Prezradila, koľko míňa. „Vyzerá to ako hromadná výroba“

21.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@doughertydozen). Alicia Dougherty je matkou 11 detí. Žena sa rozhodla ukázať, ako pripravuje raňajky pre svoju veľkú skupinu. Jej…

Išla na rande s rozvedeným. Takto sa k nej správal na ich prvom rande. „Nikdy viac“

20.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jana_hocking/). V dnešnej dobe sa často stretávame s ľuďmi na rôznych typoch internetových fór. Sociálne siete sú niekedy miestom,…

Auto Trendy

Prísnejšie pravidlá kontroly v Nemecku. Diesel bez DPF neprechádza a s filtrom…. nie vždy

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Od júla 2023 sa v Nemecku pri povinných kontrolách testujú skutočné emisie pevných častíc, a nie tzv. dymivosť ako doteraz. Majitelia mnohých takmer nových áut,…

Viete, na čo slúži tlačidlo AS vo vašom aute? Vysvetlíme vám to

26.4.2024 Redakcia Auto trendy . Tlačidlo AS nájdete takmer na každom autorádiu. Vysvetlíme vám, čo sa za týmto označením skrýva a ako môžete používať túto funkciu, ktorá je užitočná pre…

Kedy nie je na nemeckej diaľnici obmedzená rýchlosť?

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Sú veci, ktoré takmer všetci vodiči považujú za samozrejmosť, hoci s pravdou majú len málo spoločného. Slovenský vodiči cestujúci po nemeckých diaľniciach riskujú vysokú pokutu,…

Ako často meníte olej v motore? Je to o najazdených kilometroch alebo o čase?

27.4.2024 Redakcia Auto trendy - Výmena motorového oleja je jedným z najdôležitejších údržbových zásahov pre zdravie a životnosť motora. Frekvencia výmeny oleja je medzi motoristami často predmetom diskusií. Záleží na…

Táto letecká spoločnosť bola vytvorená pre psov. Ale môžu so sebou vziať aj ľudí

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Nová éra cestovania so psami - bez klietok, s hračkami, pamlskami a upokojujúcimi feromónmi a na pohodlných pohovkách. Spoločnosť Bark Air v máji spustí svoje…

Lucid Air Sapphire je najrýchlejší sériový sedan na svete.

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Lucid Air Sapphire dosiahol rýchlosť 96 km/h len za 1,77 sekundy. Tým sa stal najrýchlejším sériovo vyrábaným sedanom na svete.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov