Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Životný štýl,

Aj psy potrebujú ventilovať úzkosť rovnako ako ľudia. Viete rozpoznať, kedy váš psík trpí úzkosťou z odlúčenia?

14.11.2022 - Viete, ako môžete pomôcť svojmu psíkovi, ak trpí úzkosťou?

Obraz psíka stojaceho pri dverách, ktorý víta svojho majiteľa, je už dlho symbolom puta medzi človekom a domácim miláčikom. Toto spojenie však nadobudlo nový význam po pandémii, keď sa ľudia začali vracať na pracovisko.

Psy sa na konci dňa nielen tešili, že vidia svojich majiteľov, ale sa im aj uľavilo. Podľa nedávnej štúdie od spoločnosti CBD Green Element sa úzkosť zo separácie psov medzi rokmi 2020 a 2022 zvýšila o viac ako 700 percent, informuje portál BestLife.

Ale ako viete, či práve toto spôsobilo, že sa vášmu domácemu miláčikovi za vami cnie? Koniec koncov, existuje mnoho dôvodov, prečo sa pes môže cítiť vystresovaný a nemôže s vami priamo komunikovať, vysvetľujú odborníci.

Úzkosť a inštinkt svorky

Všetky psy sa rodia s množstvom inštinktov prežitia, ktoré možno klasifikovať ako „respondentské správanie“, čo znamená, že to majú vrodené a nie je to naučené správanie,“ vysvetľuje Alexandra Bassett, CPDT-KA, vedúca trénerka a špecialistka na správanie v Dog Savvy Los Angeles.

Jednou z takýchto nedobrovoľných reakcií sú inštinkty svorky. „Keďže prežitie v divočine diktuje zostať spolu za každú cenu, inštinkty svorky nútia psa, aby na vás dával pozor a sledoval vás, kamkoľvek idete – to je dôvod, prečo nás naši psíci sledujú.“ Bassett tiež poznamenala, že sa to nazýva aj „pes na suchý zips.“

Samozrejme, keď vôbec nie ste nablízku, môže to tento inštinkt ešte zhoršiť.

Čínsky chocholatý pes
Čínsky chocholatý pes.
Zdroj: Pixabay/popovicmjeljica

Psy majú biochemické reakcie

Pojem „úzkosť“ sa často používa vo voľnom význame, ale psy s úzkosťou z odlúčenia skutočne bojujú, na rozdiel od iných domácich miláčikov, ktorí môžu iba uprednostňovať, aby ste boli doma.

„Rovnako ako človek, ktorý má silný záchvat paniky, aj pes s úzkosťou z odlúčenia má ťažkosti s upokojením, keď nastúpi stresová reakcia,“ vysvetlila Bassett. Neschopnosť vášho psa vyrovnať sa a samoupokojiť je preto čiastočne biochemická.

Keď toto váš pes začne cítiť, jeho limbický systém sa môže aktivovať. Toto je „primárna“ strana mozgu, ktorá zodpovedá za reguláciu emócií.

„Akonáhle je limbický systém aktívny, zvyšujúca sa úroveň frustrácie môže viesť k tomu, že zvýšené hladiny kortizolu zaplavia krvný obeh vášho psa, čo mu sťaží upokojenie. To zase môže spustiť reakciu na boj alebo útek a uvoľnenie adrenalínu, čo ešte viac nabije vášho psa energiou a eskaluje jeho trápenie,“ vysvetlila Basset.

Návod, ako zistiť, či vášho psíka postihla úzkosť

Hoci separačná úzkosť sa môže prejavovať mnohými spôsobmi, najbežnejším ukazovateľom, na ktorý odborníci poukazujú, je deštruktívne správanie. „Môže to zahŕňať zničený nábytok, rozbité žalúzie, rozhryzené dvere a podlahové dosky a dokonca aj roztrhaný koberec,“ vysvetlil Josh Snead, generálny riaditeľ Rainwalk Pet Insurance.

Je dôležité uvedomiť si, že takto sa pes nespráva preto, aby vás potrestal. „Zatiaľ čo si ľudia majú zvyk hrýzť si nechty alebo si dať drink na uvoľnenie napätia, psy majú tendenciu žuť, nadmerne olizovať a veľa chodiť, keď sú nervózni,“ vysvetľuje MSPCA–Angell.

Ďalšie znaky úzkosti

Snáď najzrejmejším znakom je „nadmerné štekanie, kňučanie alebo zavýjanie, keď opúšťate váš domov,“ vysvetlila Melissa M. Brock, certifikovaná veterinárna lekárka a autorka z Pango Pets.

Ale ak to v krátkom čase neustúpi, môže to byť vážnejšie. Dodáva, že psy môžu tiež začať „vyprázdňovať sa alebo močiť vo vnútri, aj keď sú doma vycvičení“ alebo „sa pokúšať uniknúť z domu alebo dvora.“ Psy tiež vycítia, kedy sa chystáte odísť.

Zvieracie inštinkty nie sú vtip, takže môžete pozorovať úzkostné správanie svojho psa ešte predtým, ako vyjdete z domu. Brock poznamenáva, že sa môžu začať správať nepokojne alebo nadmerne chodiť, keď si uvedomia, že sa chystáte odísť.

Bassett vysvetlil, že treba hľadať náznaky reči tela, ako je zvraštené obočie, uši prišpendlené dozadu alebo stiahnutý chvost. „Môžu vás taktiež neustále sledovať očami, alebo za vami všade chodiť, keď prechádzate rutinou odchodu – napríklad keď sa obliekate, beriete tašku alebo bundu alebo si zoberiete kľúče,“ dodáva.

úzkosť, pes, weimarský stavač
Weimarský stavač.
Zdroj: Pixabay/ElvisClth

Návod, ako pomôcť vášmu psovi

Ak nepracujete z domu, budete musieť pomôcť vášmu psíkovi zvládnuť úzkosť z odlúčenia. Dobrým prvým krokom je skutočne vidieť, ako sa jeho stres prejavuje.

„Ak si nie ste istý, ako sa váš pes správa, keď ste preč z domu, zvážte nákup bezpečnostnej kamery, baby monitoru alebo kamery pre domáce zvieratá, aby ste videli, ako sa správajú vo vašej neprítomnosti,“ radí Brock.

V tomto prípade Bassett radí, aby ste sledovali vášho psa do 30-45 minút po vašom odchode. Oneskorená reakcia môže nastať, keď si pes nie je istý, či ste práve odišli na chvíľu  alebo na dlhšie.

Ak môžete zostať doma, postupne učte psíka na samotu. „Nacvičte si, že svojho psa necháte na krátky čas samého, napríklad pôjdete po poštu alebo pôjdete do garáže. Začnite tým, že odídete len na pár sekúnd a postupne zvyšujte čas, kedy ste preč,“ odporúča Brock.

„Psy nespracúvajú čas rovnako ako ľudia, takže minúta pre nich môže byť to isté ako hodina pre nás. To vám umožňuje opakovane znecitlivieť vášho psa na proces vášho odchodu.“ Navrhuje tiež uskutočniť rovnakú rutinu, ako keby ste odchádzali na celý deň, napríklad zoberte si kľúče a kabelku.

Nehrajte sa hneď, keď sa vrátite

Počas takéhoto tréningového cvičenia Daniel Caughill, spoluzakladateľ The Dog Tale, neodporúča hrať sa so svojím psom hneď, ako sa vrátite. „Keď sa vrátite, môžete svojho domáceho maznáčika pozdraviť, ale snažte sa ho príliš nerozrušiť… ak to urobíte, môže to jeho úzkosť ešte zhoršiť, pretože očakáva váš príchod. Po chvíli povedzte svojmu miláčikovi, aby si sadol, a keď poslúchne a upokojí sa, pochváľte ho slovne aj fyzicky.“

Alebo sa môžete pokúsiť dať svojmu psovi „veľkú odmenu“, keď sa vrátite, hovorí Brock. „Môže to byť ich obľúbená žuvacia hračka alebo puzzle hračka plnená psími pochúťkami alebo arašidovým maslom. Váš pes si pomaly začne spájať, že ho necháte na pokoji s odmenou.“

Courtnye Jackson, veterinárka a zakladateľka The Pets Digest, tiež navrhuje zapnúť televíziu predtým, ako odídete (ľudské hlasy môžu psíkov upokojiť). Druhou možnosťou je vziať psíka na prechádzku alebo sa s ním predtým hrať (aby boli viac unavení a chceli spať).

Bedlingtonský teriér, plemena proti alergii
Bedlingtonský teriér.
Zdroj: Pixabay/nolongerhere

Klietka je tiež možnosť

Crate training je ďalšou metódou, ktorú odporúčajú viacerí odborníci. „Existuje všeobecná mylná predstava, že je to kruté, ale „veľa psov sa cíti bezpečne vo vnútri debničiek, pretože to pripomína prostredie podobné brlohu,“ vysvetlil Brock.

Vysvetlil tiež, že ak chcete psíka umiestniť v debničke je potrebné začať s krátkymi časovými úsekmi a potom ich predĺžovať. „Kŕmte svojho psa vo vnútri prepravky a povzbudzujte ho, aby v nej v noci spal. Používajte maškrty, aby bola prepravka pre vášho psa pozitívny zážitok a prostredie.“

Môžete tiež začať s debničkou, potom premiestniť svojho psa do určenej miestnosti, kde toho nemôže veľa zničiť, až sa nakoniec posuniete na úroveň, že bude môcť byť sám v celom dome. 

Aj veterinár je vždy k dispozícii

Samozrejme, vždy priveďte svojho psa k veterinárovi, ak máte pocit, že jeho úzkosť nezvládate, alebo ak mu niektoré z jeho správania v dôsledku prekonania úzkosti škodí.

„Váš veterinár vás veľakrát odkáže na behaviorálneho veterinára, kde môžete ďalej vyhodnotiť konanie psa,“ vysvetlil Jackson.

Posledným riešením pre mnohých veterinárov je nasadiť psovi lieky proti úzkosti.

Súvisiace články:

Alergik s túžbou po psíkovi? Tieto plemená sú najlepšou voľbou

Na prvý pohľad neviditeľné dôvody. Prečo by pes nemal spať vo vašej posteli?

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/PicsbyFran


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto 3 produkty má fitness trénerka vždy v chladničke. Jedáva ich každý deň. Zasýtia vás na dlhú dobu

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@jennaaaamariee shutterstock/Marian Weyo). Jar je obdobím, kedy sa veľa ľudí rozhodne schudnúť prebytočné kilogramy. Nie každý však vie, čo…

Nezamestnala sa v obchode a išla sa opýtať prečo. „Kvôli démonickým tetovaniam“

23.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@ashxobrien). Zdalo by sa, že v 21. storočí sme sa vzdialili od škatuľkovania ľudí podľa toho, ako vyzerajú. Ukazuje…

Narodeniny oslávila v reštaurácii, ale za nič neplatila. Hostia dostali účet

22.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studio Romantic). Mala by osoba, ktorá oslavuje narodeninovú oslavu na mieste konania, znášať všetky náklady na podujatie? Po tom,…

Prestala si holiť podpazušie. „Cítila som sa obmedzená,“ hovorí. Myslí si, že jej chĺpky „majú energiu“.

21.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/austin_and_mya). Mya Loftusová je 26-ročná žena z Virgínie, ktorá vyhlásila, že sa už nemieni riadiť kánonmi krásy, ktoré sú…

Je matkou 11 detí. Raňajky robí od 5.00 h. Prezradila, koľko míňa. „Vyzerá to ako hromadná výroba“

21.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@doughertydozen). Alicia Dougherty je matkou 11 detí. Žena sa rozhodla ukázať, ako pripravuje raňajky pre svoju veľkú skupinu. Jej…

Auto Trendy

Čínske autá vyrobené v Európe? Objavte ambiciózne plány značiek z ríše stredu

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Čínske automobilky sa už začali presadzovať na starom kontinente. Teraz sa však chystajú urobiť ďalší krok. Pozrite sa, ktorí výrobcovia a kde plánujú postaviť svoje…

Toyota Hilux s novou pohonnou jednotkou. Dojazd viac ako 600 km

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota predstavila prototyp ikonického modelu Hilux s moderným vodíkovým pohonom. Táto inovácia bola ocenená a dostane sa do sériovej výroby.

Dilema vodičov. Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto so zaradeným rýchlostným stupňom?

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Pri zastavení vozidla stojí mnoho vodičov pred dilemou: zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať zaradený rýchlostný stupeň? Alebo je pre istotu najlepšie použiť obe možnosti? Každý…

Zníženie emisií oxidu uhličitého o 90 % - sú ciele EÚ realistické?

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Verejná doprava vrátane osobných automobilov sa ukazuje ako hlavný znečisťovateľ ovzdušia. Cieľ Európskej únie znížiť do roku 2050 množstvo oxidu uhličitého o 90 % v…

Električky s airbagmi pre chodcov. Nové riešenie vo verejnej doprave

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Zürišské úrady spolu s výrobcom električiek Alstom testujú veľmi zaujímavé riešenie, ktoré by mohlo zachrániť životy chodcov pri zrážke s mestskou električkou. Prvé testy obrovského…

Elektrika? Áno, ale nie. Maserati si necháva poistku

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - 110 rokov od svojho založenia stojí Maserati pred nemalou výzvou: expandovať na trh s luxusnými elektromobilmi. Premiéra modelu GranCabrio Folgore odhalila viac, ako by sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov