Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie,

Budíte sa v noci prepotená? Prinášame 5 dôvodov, ktoré vás prekvapia

13.10.2022 - Spánok môže v značnej miere zlepšiť vašu náladu, zvýšiť energiu a produktivitu. Čo je však dôvodom, keď sa v noci budíte prepotené?

Kvalitný spánok je dôležitý pre vaše zdravie.

Spánok totiž môže v značnej miere zlepšiť vašu náladu, zvýšiť energiu a produktivitu, pozitívne ovplyvniť váš metabolizmus a dokonca vplývať na schopnosť odolávať chorobám.

Avšak, dosiahnuť vytúžených 8 hodín spánku je ťažké, ak sa uprostred noci budíte úplne spotená.

Každá z vás, ktorá zažila nočné potenie, pozná túto rutinu: Zaspávanie. Následne o niekoľko hodín neskôr sa zobudíte spotená. Neochotne vstávate z postele a prezliekate sa do čistého pyžama. O výmene posteľnej plachty uprostred noci ani nehovorím.

Čo je príčinou nočného potenia aj počas chladných dní? Dôvodov je niekoľko, uvádza portál Cnet.

1. Vaša posteľná bielizeň ako dôvod pre nočné potenie

Problémom môže byť vaše miesto na spanie ako celok. Vaša plachta, podložky na matrac, vankúše, paplón a samotný matrac môžu spôsobiť, že sa v noci potíte.

Pomôcť môžu chladiace plachty alebo plachty na reguláciu teploty – najlepším scenárom bude, že vyriešite svoje nočné potenie, najhorším scenárom, že si kúpite niečo nové, čo sa vám páči, ale váš problém to nevyrieši.

2. Hormonálne zmeny

Keď vaše hladiny hormónov divoko kolíšu alebo len prechádzajú obdobím zmien, môžete sa v noci potiť. U žien je najčastejším dôvodom menopauza.

Jedným z nepríjemných príznakov menopauzy je totiž nočné potenie a je to z veľkej časti spôsobené klesajúcou hladinou estrogénu v ženskom tele. Tehotenstvo a menštruačné cykly môžu tiež ovplyvniť vašu telesnú teplotu počas noci.

U mužov môže byť dôvodom nočného potenia nízka hladina testosterónu.

potenie, spánok, menopauza
Keď vaše hladiny hormónov divoko kolíšu alebo len prechádzajú obdobím zmien, môžete sa v noci potiť.
Zdroj: Pixabay/pen_ash

3. Lieky a váš zdravotný stav

Niektoré lieky na predpis môžu spôsobiť, že sa v noci potíte. Ak aktuálne užívate nejaké lieky na predpis, opýtajte sa svojho lekára, či patrí nočné potenie medzi vedľajšie účinky.

Dôvodom nočného potenia môžu byť aj rôzne ochorenia. Patria tu autoimunitné poruchy, spánkové apnoe či hypertyreóza – nadmerná činnosť štítnej žľazy. Dôvodom nočného potenia sú aj vírusové infekcie.

4. Hyperhidróza – nadmerné potenie

Keďže hovoríme o potení, hyperhidróza – nadmerné potenie – si zaslúži špeciálne upozornenie.

Ak sa nadmerne potíte nielen počas dňa, ale aj v noci, zájdite za svojím lekárom, aby zistil, či dôvodom nie je práve uvedené ochorenie.

potenie, alkohol, spánok
Nočné potenie môže spôsobiť aj pitie alkoholu pred spaním, pretože alkoholické nápoje ovplyvňujú fungovanie vášho nervového systému a telesnú teplotu.
Zdroj: Pixabay/KlausHausmann

5. Stres a alkohol. A strava?

Ak aktuálne prežívate značne stresové obdobie, môže sa to prejaviť rôznymi fyzickými príznakmi vrátane nočného potenia.

Nočné potenie spôsobené stresom môže byť sprevádzané desivými nočnými morami alebo stresovými snami, zrýchleným dýchaním, zvýšenou srdcovou frekvenciou a problémami so zaspávaním v dôsledku obáv alebo úzkosti.

Nočné potenie môže spôsobiť aj pitie alkoholu pred spaním, pretože alkoholické nápoje ovplyvňujú fungovanie vášho nervového systému a telesnú teplotu.

Aktuálne majú odborníci len málo dôkazov, ktoré naznačujú, že samotné jedlo môže spôsobiť nočné potenie.

Predpokladá sa však, že určité druhy jedla, najmä korenené jedlá a jedlá s vysokým obsahom tuku, môžu už existujúce nočné potenie zhoršiť.

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/StockSnap


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto 3 produkty má fitness trénerka vždy v chladničke. Jedáva ich každý deň. Zasýtia vás na dlhú dobu

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: tiktok.com/@jennaaaamariee shutterstock/Marian Weyo). Jar je obdobím, kedy sa veľa ľudí rozhodne schudnúť prebytočné kilogramy. Nie každý však vie, čo…

Ťažko chorý športovec bol pripravený vykonať eutanáziu, no postup ZRUŠIL. Presvedčila ho dôležitá správa od manželky

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/ijembuca/ instagram.com/guruhonza/). Český atlét Jan Kavalír trpí nevyliečiteľnou chorobou ALS. Z tohto dôvodu chcel vo Švajčiarsku podstúpiť eutanáziu, no…

Tu sú dôvody, prečo ju chrúmať každý deň. Budete prekvapení, čo ponúka vášmu srdcu a črevám

25.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/showcake). Kapusta je v slovenskom kulinárskom umení mimoriadne dôležitou zeleninou. Je to nielen všestranný produkt, ale aj lacný a…

Pracuje v márnici. Prezradil, ktorá časť tela je pri pitve odstránená z každého človeka

25.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ESB Professional). Téma smrti stále vyvoláva strach a nepohodlie. Ľudia, ktorí denne pracujú v pohrebníctve, čoraz častejšie zverejňujú vzdelávací…

Začnite piť tento namiesto bežného čaju. Tuk zmizne ako blázon

24.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Miss Ty). Čierny čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Ukazuje sa, že okrem povzbudzujúceho účinku môže pomôcť…

Auto Trendy

Čínske autá vyrobené v Európe? Objavte ambiciózne plány značiek z ríše stredu

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Čínske automobilky sa už začali presadzovať na starom kontinente. Teraz sa však chystajú urobiť ďalší krok. Pozrite sa, ktorí výrobcovia a kde plánujú postaviť svoje…

Toyota Hilux s novou pohonnou jednotkou. Dojazd viac ako 600 km

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Toyota predstavila prototyp ikonického modelu Hilux s moderným vodíkovým pohonom. Táto inovácia bola ocenená a dostane sa do sériovej výroby.

Dilema vodičov. Zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať auto so zaradeným rýchlostným stupňom?

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Pri zastavení vozidla stojí mnoho vodičov pred dilemou: zatiahnuť ručnú brzdu alebo nechať zaradený rýchlostný stupeň? Alebo je pre istotu najlepšie použiť obe možnosti? Každý…

Zníženie emisií oxidu uhličitého o 90 % - sú ciele EÚ realistické?

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - Verejná doprava vrátane osobných automobilov sa ukazuje ako hlavný znečisťovateľ ovzdušia. Cieľ Európskej únie znížiť do roku 2050 množstvo oxidu uhličitého o 90 % v…

Električky s airbagmi pre chodcov. Nové riešenie vo verejnej doprave

26.4.2024 Redakcia Auto trendy - Zürišské úrady spolu s výrobcom električiek Alstom testujú veľmi zaujímavé riešenie, ktoré by mohlo zachrániť životy chodcov pri zrážke s mestskou električkou. Prvé testy obrovského…

Elektrika? Áno, ale nie. Maserati si necháva poistku

25.4.2024 Redakcia Auto trendy - 110 rokov od svojho založenia stojí Maserati pred nemalou výzvou: expandovať na trh s luxusnými elektromobilmi. Premiéra modelu GranCabrio Folgore odhalila viac, ako by sa…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov