Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Aké sú riziká nevyberania bobkových listov po varení? Skontrolujte

23.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitry Kalinovsky). Vavrín, známy ako bobkový list, je rastlina pôvodom zo Stredomoria. Vzhľadovo je pomerne nenápadná, ale získala si obľubu aj v tých najvzdialenejších...

23.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitry Kalinovsky).

Vavrín, známy ako bobkový list, je rastlina pôvodom zo Stredomoria. Vzhľadovo je pomerne nenápadná, ale získala si obľubu aj v tých najvzdialenejších kútoch sveta. Ako by sa s ním malo zaobchádzať v kuchyni, aby ste čo najlepšie využili jeho potenciál a zároveň nepoškodili svoje zdravie? Prečo nie je ponechanie bobkového listu v pokrme najlepším riešením? Poradíme vám.

Foto: shutterstock/Dmitry Kalinovsky

Prečo by sa mal bobkový list z pokrmu odstrániť?

Gurmáni kapusty, duseného mäsa a iných jedál, v ktorých je bobkový list povinnou zložkou, už pravdepodobne viackrát vytiahli z misky polámané kúsky tohto korenia. Zvyčajne tomu nevenujeme pozornosť a reflexívne odložíme nájdený prídavok na okraj misy alebo taniera. Niektorí ľudia tvrdia, že éterické oleje obsiahnuté v bobkovom liste môžu byť pre človeka škodlivé. Nie je to však pravda.

Hoci štúdie preukázali, že látky obsiahnuté v korení škodia niektorým patogénom, bakteriálnym kmeňom a hubám, u ľudí nespôsobujú žiadne nepríjemné následky. Nič nebráni ich používaniu pri varení. Teoreticky sa môžu konzumovať celé, ale ich štruktúra je prekážkou. Aj po dlhšej tepelnej úprave zostávajú tuhé a ich ostré hrany nezmäknú. To znamená, že môžu poraniť vnútornú stranu úst a hrdla. Ak nechcete riskovať nepríjemnosti, je lepšie ich po skončení varenia z hrnca vybrať.

Ako používate korenie pri varení?

Bobkový list je korenie, ktoré sa objavuje v mnohých receptoch. Ich vlastnosti využíva nielen tradičná kuchyňa, ale ocenia ich aj moderné recepty. Ak sa po skončení varenia nechcete hrať na lovcov, jednoducho listy zviažte alebo ich uzavrite do malého gázového vrecúška. Takto si môžete byť istí, že v pokrme nezostane ani najmenší úlomok tvrdého bobkového listu.

Začínajúci kuchári, ktorí chcú naplno využiť potenciál bobkových listov bez toho, aby ich museli z pokrmov odstraňovať, sa rozhodnú ich rozdrviť. Drvenie korenia v mažiari nie je dobrý nápad. Týmto spôsobom sa stanú v pokrme prakticky neviditeľnými, takže stratíte možnosť ich vyloviť. Namiesto toho, aby ste si vychutnali chuť pripravovanej pochúťky, riskujete, že sa zadusíte. Najbezpečnejšie je vhadzovať ich na začiatku varenia a vybrať ich pred tým, ako chutný obsah hrnca položíte na tanier.

Potenciál bobkového listu pri varení

Použitie bobkového listu nie je novým objavom, pretože sa používa už celé stáročia. Bobkový list sa používa predovšetkým na zvýraznenie chuti. Už jeden kúsok môže jedlu dodať mierne pikantný nádych. Kuchári však odporúčajú, aby sa tento prídavok nenechával v pokrme príliš dlho. Časté a opakované zohrievanie zmení bobkový list na horký a nechutný pokrm.

Sušené listy sa pridávajú najmä do polievok. Ich sortiment je pomerne široký, pretože zahŕňa kapustnicu, kyslé polievky, hrachovú, fazuľovú polievku a dokonca aj vývar. Nemôžu chýbať pri úprave mäsa, marinovaní húb a zeleniny. Povinne sa niekoľko z nich pridáva do domácej paštéty, kapusty, hubových omáčok, pečienky a guláša. Bobkové listy tiež zvýrazňujú chuť rýb a morských plodov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Soľ od oka? Nič z toho. Držte sa pravidla „lyžice“ a vaša kyslá kapusta bude neskutočne chutná

Namiesto toho, aby ste ho pridali do polievky, vložte bobkový list do múky. Zistíte, že to stojí za to


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Európanky sa odpútavajú od nudného hybridu. Dubajské nechty sú novým rozmerom luxusu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studio Lucky). Ktoré jarné nechty majú zaručene „wow“ efekt? Salóny práve ovládol luxusný trend inšpirovaný Blízkym východom. Stačí sa…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Alternatíva k preplneným letoviskám. Grécky ostrov láka zlatými plážami a azúrovou vodou

01.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/saiko3p). Toto je miesto, ktoré uchvacuje krásou svojej prírodnej krajiny. Malý ostrov je známy svojou krištáľovo čistou vodou, piesočnatými…

Tajomstvo hustého a zeleného trávnika: Bez dosievania a zbytočnej námahy

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/1000 Words). Hustý, sýtozelený trávnik už nemusí byť len snom profesionálnych záhradníkov. S jednoduchými trikmi a správnou starostlivosťou ho…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov