Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zdravie, Životný štýl,

Zlodeji vitamínov. Zoznam najhorších výživových kombinácií

18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio). Zelenina a ovocie by mali byť hlavnou súčasťou nášho jedálnička. Ukazuje sa, že v niektorých prípadoch ani to nemusí stačiť. Je dobré...

18.11.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AS Foodstudio).

Zelenina a ovocie by mali byť hlavnou súčasťou nášho jedálnička. Ukazuje sa, že v niektorých prípadoch ani to nemusí stačiť. Je dobré si uvedomiť, ktoré druhy zeleniny by sa nemali navzájom kombinovať. Mimoriadne dôležitá je aj správna príprava. Zistite, ako ich variť, aby ste sa uistili, že pri tom nestratíte cenné vitamíny a živiny.

Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Zelenina a ovocie sú zdrojom vitamínov a cenných minerálov. Aby sme však pri varení nestratili väčšinu z nich, musíme mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí. Zistite, ako ničíme vitamíny a ako sa pred tým môžeme chrániť.

Čo ničí vitamíny?

Výskum ukázal, že neexistuje jediný správny spôsob prípravy zeleniny. Vplyvom tepelnej úpravy niektoré látky strácajú svoje vlastnosti a iné ich získavajú. Štúdia uskutočnená v Nemecku ukázala, že ľudia, ktorí jedia prevažne surovú zeleninu, prijímajú veľké množstvo betakaroténu, ale ich príjem lykopénu je podpriemerný.

Z toho vyplýva, že pri príprave ovocia a zeleniny neexistuje žiadne všeobecné pravidlo. Rôzne zlúčeniny sa strácajú za rôznych podmienok. Z tohto dôvodu je vhodné si uvedomiť, že zeleninu a ovocie by sme mali prijímať v rôznych formách pri každom jedle.

Aké vitamíny sa strácajú počas varenia?

Varenie negatívne ovplyvňuje vitamíny rozpustné vo vode. Pri tomto procese trpia najmä vitamín C a vitamíny skupiny B a polyfenoly. Dobrým príkladom je konzervovaný hrášok a mrkva. Táto zelenina obsahuje až o 85-95 % menej vitamínu C ako jej surová forma. Dobre to ilustruje aj príklad špenátu. Ten pri tepelnej úprave stráca až 75 percent svojho obsahu vitamínu C.

V prípade zeleniny obsahujúcej lykopén, ako sú paradajky, má však teplota priaznivý účinok. Umožňuje lykopénu uniknúť a naše telo ho dokáže absorbovať vo väčšom množstve. Preto nájdete viac tejto cennej látky v kečupe ako v surovej paradajke.

Vitamíny a látky rozpustné v tukoch sú odolné voči vareniu. Patria sem vitamíny A, D, E a K, ako aj karotenoidy. V prípade cukety alebo brokolice sa varenie môže tiež ukázať ako priaznivejšia forma spracovania.

Ako pečenie ovplyvňuje obsah vitamínov?

Pri pečení trpia zlúčeniny, ktoré sa pri vysokých teplotách rozkladajú. Patrí medzi ne vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B, ako aj draslík a kyselina listová. Napriek tomu je úbytok týchto látok počas pečenia relatívne malý.

Pri pečení sa riaďte zásadou, že čím dlhší je proces, tým viac živín sa stratí.

Ničia metódy spracovania zeleniny vitamíny?

Najhorším spôsobom spracovania zeleniny je vyprážanie. Zelenina nielenže stráca svoje vlastnosti, ale absorbuje aj tuk, ktorý výrazne zvyšuje jej kalorickú hodnotu a sťažuje jej trávenie. Okrem toho použitie nevhodného oleja s vysokým bodom zadymenia môže mať za následok, že pokrmy budú obsahovať nezdravé zlúčeniny, ktoré sú produktom vyprážania.

Výhodným spôsobom prípravy zeleniny je varenie v pare. V priemere sa týmto procesom nestratí viac ako 15 % vitamínov.

Ukázalo sa, že mikrovlnná rúra má len malý vplyv na stratu výživových látok v potravinách. Podľa štúdie z roku 2007 zelenina, ktorá sa v nej pripravuje, stráca len do 10 % svojej výživovej hodnoty.

Ako vplýva mrazenie na ovocie a zeleninu?

Málokto si uvedomuje, že mrazenie môže negatívne ovplyvniť aj živiny obsiahnuté v ovocí a zelenine. Najcitlivejšie sú naň antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy. Čím dlhšie skladujeme produkty v mrazničke, tým menšiu výživovú hodnotu majú. Po šesťmesačnom skladovaní mrazených potravín sa stráca až 50 % obsahu vitamínu C.

Zlodeji vitamínov alebo najhoršie kombinácie potravín

Kombinácia rôznych potravín nám v niektorých prípadoch nemôže priniesť zamýšľané výhody. Často sa stáva, že zle skombinovaná zelenina môže telu sťažiť vstrebávanie látok, ktoré obsahuje. Okrem toho môžu kombinácie niektorých živín spôsobiť tráviace problémy a iné gastrointestinálne ťažkosti.

Tu je zoznam najčastejších nepriaznivých kombinácií potravín:

  • ružičkový kel, karfiol, brokolica, kel, kapusta a morské ryby
  • čerstvé paradajky a uhorky
  • biely syr a paradajky
  • rastlinné oleje a tučné ryby (sleď, makrela, losos, sardinky)
  • mäso a zemiaky
  • červené mäso a víno

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Smrdí a nechutí, ale funguje! Ako sa robí cibuľový sirup? Osvedčený patent od starých mám

Tri prípravky na nedostatky. Rýchle doplnenie zásob v tele


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Takýto olej zvyšuje riziko Alzheimerovej choroby a rakoviny. Radšej sa ho zbavte

2.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Olej, ktorý zoxidoval a rozložil sa, je horký alebo kyslý, má nepríjemný zápach, tmavšiu farbu a hustú…

Do zemiakov nepridávajte. Preťažíte črevá a zvýšite kalorický obsah pokrmu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OllgaZhog). Hoci sú zemiaky ľahko stráviteľné, bohaté na živiny a majú relatívne nízky obsah kalórií, ich výživová hodnota môže…

Tento nálev pôsobí na črevá lepšie ako ľanové semienko. Vypite ho a vaše brucho rýchlo zmizne

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MirSiwy). Semienka psyllia vyzerajú veľmi nenápadne, ale sú plné zdraviu prospešných látok. Môžu sa používať vnútorne aj zvonka a…

Tieto účesy opticky odčítajú 10 rokov. Ideálna voľba pre dámy 60+. Vhodné aj na svadbu

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Parilov). Správny účes dodáva lesk a zároveň uberá roky. Preto nie je prekvapením, že toľko žien vyhľadáva účesy, ktoré…

Šťava z bratranca exotickej čerešne podporuje funkciu pečene. Má tiež pozitívny vplyv na srdce

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Emerson Glauber). Nazýva sa „zdravé ovocie“, ale nie je také obľúbené ako napríklad čierne ríbezle alebo maliny. Vo forme…

Auto Trendy

Obľúbené SUV v novom šate a terénnou verziou

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené rodinné SUV Honda CR-V prichádza s dlho očakávanou inováciou. Bezdrôtové pripojenie telefónu už nebude výsadou len drahších modelov. Čo všetko nová verzia ponúka a…

Najvšestrannejší model Dacie má vo svojej ponuke aj naftový motor.

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najpraktickejší model rumunskej značky skrýva tajomstvo, o ktorom mnohí slovenskí motoristi ani netušia. Dacia Jogger s dieselovým motorom existuje, no dostať sa k nemu bude…

Koncern musí stiahnuť 600 tisíc áut pre nebezpečnú chybu motora!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Majitelia luxusných SUV a pick-upov General Motors sa musia pripraviť na neplánovanú návštevu servisu. Legendárne modely s motorom V8 majú vážnu poruchu, ktorá už spôsobila…

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov