Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Recept mi dala priateľka cukrárka. Keď pridáte túto ingredienciu, jesenné buchty budú šialene mäkké

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka). Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa...

12.10.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka).

Mäkké a jemné pečivo s aromatickou a sladkou plnkou je pre mnohých ľudí symbolom jesene. Môžu sa podávať s teplým nápojom, dobre sa hodí kakao. Aby boli kysnuté koláčiky mimoriadne jemné, oplatí sa do nich pridať túto jednu ingredienciu. Vďaka nej budú ešte chutnejšie.

Foto: shutterstock/Juliya_Ka

Svetoznáme škoricové rožky pochádzajú zo Škandinávie a ich pôvodný názov je Kanelbulle. Prvýkrát ich začali vyrábať vo Švédsku v 20. rokoch 20. storočia, keď bolo po skončení prvej svetovej vojny k dispozícii viac surovín. Väčšiu popularitu si však získali až v 50. rokoch 20. storočia. Recept na túto sladkú pochúťku sa do Európy dostal pomerne neskoro, až v roku 2006 v rámci projektu Cafe Europa.

Sladké buchty sa dočkali aj vlastného sviatku. Vo Fínsku a Švédsku pripadá Deň škoricových buchiet na 4. októbra. V mnohých krajinách sa považujú za symbol jesene, pretože sa v nich spájajú korenisté chute a teplé kysnuté cesto. Ak chcete dosiahnuť výsledok, ktorý uspokojí každého, pridajte do cesta roztopené maslo. Práve to dodá celému výrobku mäkkosť.

Recept na škoricové buchtičky

Ingrediencie na kysnuté cesto

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 250 ml teplého mlieka,
  • 125 g rozpusteného masla.
  • celé vajce,
  • 2 žĺtky,
  • 60 g cukru,
  • 10 g sušeného droždia alebo 40 g čerstvého droždia,
  • štipka soli.

Ingrediencie na škoricovú plnku

  • 70 g rozpusteného masla,
  • 150 g jemného cukru,
  • 4 lyžičky škorice,
  • 2 lyžičky kardamónu,
  • 2 lyžičky vanilkového cukru.

Ingrediencie na polevu

  • šálka práškového cukru,
  • citrónovej šťavy.

Kysnuté cesto – krok za krokom

  1. Múku preosiatu cez sito nasypte do misy a pridajte sušené droždie alebo kvások z čerstvého droždia. Prilejete tiež šálku vlažného mlieka, rozšľaháte vajce, vlejete žĺtky a pridáte cukor. Nakoniec prilejte rozpustené maslo a pridajte štipku soli.
  2. Suroviny vymiesite ručne alebo pomocou kuchynského robota na hladké cesto. Preneste ho do misy, prikryte čistou utierkou a odložte, aby sa zdvojnásobil jeho objem. Cesto by malo narásť do 1,5 hodiny.
  3. Teraz je čas pripraviť škoricovú náplň. Maslo vložte do hrnca a rozpusťte ho na miernom ohni. Všetky suché prísady pridáte do misy a pridáte tuk, všetko spolu premiešate.
  4. Keď cesto vykysne, vyklopíte ho na pomúčenú dosku, zľahka ho premiešate a rozdelíte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte na obdĺžnik.
  5. Obdĺžniky rovnomerne potriete škoricovou náplňou. Celok opatrne zrolujte do rolády a ostrým nožom nakrájajte na kúsky hrubé asi 3 cm. Je veľmi dôležité, aby bol nôž naozaj ostrý, tak sa vám cesto nerozbije.
  6. Nakrájané cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi buchtami dodržiavajte určitý odstup, aby sa pri pečení príliš neprekrývali. Pripravené cesto opäť prikryte utierkou a nechajte ho približne 30 minút odpočívať. Buchty by mali zdvojnásobiť svoj objem.
  7. Rúru predhrejte na 180 °C a vykysnuté buchty vložte do rúry na približne 15 – 20 minút. Vyberte ich, keď sú hnedé.
  8. Medzitým si pripravte polevu. Jednoducho preosejte práškový cukor do misky a pridajte citrónovú šťavu. Túto zmes vyšľahajte na hladkú hmotu a potom ňou polejte upečené škoricové buchty.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Spojte dve jesenné chute v sladkom dezerte. Než sa nazdáte, nezostane ani omrvinka

Tekvicové lievance. Budú ľahké a jemné, ale nezabudnite na korenie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Auto Trendy

Harley-Davidson šokuje svet: Legendárna značka pripravuje elektrický skúter!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Po meste sa ticho preháňa skúter s DNA legendárnej značky Harley-Davidson. Znie to ako zlý vtip alebo nočná mora pre fanúšikov burácajúcich…

BYD mení taktiku: Elektrické autá ustúpia hybridom – Číňania prekvapujú Európu!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Čínsky automobilový gigant, ktorý vlani predbehol Teslu v predaji elektromobilov, ohlasuje prekvapivý obrat v stratégii. Do konca roka prinesie na európsky trh dva nové plug-in…

Divočina uprostred Európy: Miesto, kde sa turistika stáva umením

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa čas zastavil a príroda vládne v celej svojej kráse. Miesto, kde sa mohutné vodopády rútia cez strmé kaňony, kde sa…

Európsky prelom vo vesmíre: Súkromná kapsula Phoenix 1 úspešne dobyla vesmír!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká firma prekonala očakávania a dokázala, že Európa má vo vesmírnom priemysle svoje miesto. Ich revolučná kapsula Phoenix 1 úspešne absolvovala misiu a otvorila dvere…

Šéf Toyoty: „Športové auto musí voňať benzínom!" Elektrické modely ho nechytili za srdce

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Akio Toyoda, legendárny šéf japonskej automobilky, zostáva verný benzínovým motorom a hlučným výfukom. Elektromobilita ho ako vášnivého jazdca zatiaľ nepresvedčila, hoci jej budúcnosť v značke…

Ferrari 296 Speciale: Rýchlosť, ktorá berie dych, a dizajn z iného sveta

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ferrari opäť posúva hranice možného. Model 296 Speciale, najnovší prírastok do exkluzívnej rodiny Speciale, prináša takmer 900 koní, revolučný dizajn a technológie inšpirované Formulou 1.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov