Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Niekedy je dokonalosť v jednoduchosti. Tento recept na tekvicovú polievku je toho dokonalým príkladom

23.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Shapiro). Tekvicová polievka je synonymom konca leta a začiatku jesene. Je farebná, sýta a plná vitamínov. Jej príprava je triviálna, ale nič neprekoná...

23.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Shapiro).

Tekvicová polievka je synonymom konca leta a začiatku jesene. Je farebná, sýta a plná vitamínov. Jej príprava je triviálna, ale nič neprekoná jej jedinečnú chuť. Zeleninový základ však nie je všetko – dôležitá je aj trocha pikantnosti a správna kombinácia korenín.

tekvicová polievka
Tekvicový krém
Foto: shutterstock/Svetlana Shapiro

Existuje veľa receptov na tekvicový krém, ale naša verzia je skutočným skvostom, ktorý určite poteší aj tie najnáročnejšie chuťové bunky. Charakteristická jesenná zelenina však nie je všetko. Dominujú v nej aj originálne prísady, nádych pikantnosti a predovšetkým krásne servírovanie, ktoré môže konkurovať jedlám z najlepších reštaurácií.

Tekvicová polievka, dokonalá večera na konci leta

Tekvicový krém je povinný recept, ktorý kraľuje domácemu menu najmä na konci leta a na začiatku jesene. Táto hrejivá, sýta a chutná polievka sa dočkala mnohých verzií, ale tá s chrumkavými haluškami, cícerom, olejom a trochou cesnaku je neprekonateľná. Tu sa všetko krásne spája – nie je tu nuda, klasickú bagetu nahradil zemiakový akcent a samotný základ nie je len pečená tekvica zmiešaná s vývarom. 

Náš návrh na tekvicovú polievku výrazne vyniká svojou chuťou, podávaním a šialenými vôňami, ktoré spolu tvoria krásne duo. Základom krému je pečená tekvica s paradajkami, koreňom zázvoru a šalotkou. Pečené halušky, cícer a kel dodávajú polievke zaujímavý nádych, zatiaľ čo farebné a aromatické korenie vyzdvihuje to najlepšie z produktov pridaných do polievky.

Prémiová verzia tekvicového krému – polievku podávajte s haluškami, cícerom a chrumkavým kelom

Suroviny na krémovú polievku:

  • 1 kg tekvice, 
  • 500 ml vývaru,
  • 400 ml sladkej smotany,
  • 4 paradajky,
  • 2 šalotky,
  • 3 cm zázvoru, 
  • 5 strúčikov cesnaku, 
  • kúsok čili,
  • lyžica sójovej omáčky, 
  • 2 lyžice olivového oleja, 
  • soľ,
  • korenie. 

Prílohy:

  • 200 g halušiek (gnocchi),
  • 3 stonky kelu alebo hrsť čerstvého špenátu,
  • 120 g cíceru, 
  • 1/3 čajovej lyžičky údenej papriky, 
  • šťava z polovice citróna, 
  • 400 ml sladkej smotany, 
  • soľ,
  • korenie,
  • lyžica olivového oleja.

Spôsob prípravy:

  1. Dôkladne vydrhnite tekvicu, umyte ju a nakrájajte na 2 cm kúsky. Uložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s rozpolenými paradajkami, cibuľou, cesnakom a zázvorom nakrájaným na plátky. Všetko zalejte olivovým olejom, ochuťte čili, soľou a korením. Pečte 25 minút pri teplote 220 °C.
  2. Po uplynutí tohto času vložte všetku zeleninu do nádoby mixéra alebo do veľkého hrnca, prilejte teplý vývar a rozmixujte na hladký krém. Nakoniec pridajte smotanu, sójovú omáčku a polievku opäť rozmixujte. 
  3. Teraz je čas na prílohy. Na panvici na troche olivového oleja opečieme halušky. Keď sú zemiakové halušky opečené, pridáme cícer, údenú papriku, soľ, korenie. Nakoniec na vrch prihoďte kel alebo špenát. 
  4. Po niekoľkých minútach môžete prejsť k servírovaniu polievky. 
  5. Do misiek nalejte smotanu, navrch esteticky položte halušky, kel a niekoľko kvapiek citróna. Polievka je hotová, vychutnajte si ju!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako pripraviť večeru z letnej zeleniny? Pri príprave tohto jedla bude kľúčové jedno korenie

Nehádžte zeleninu do vývaru takýmto spôsobom. Použite niekoľko trikov a bude to olizovanie prstov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Auto Trendy

Šéf Toyoty: „Športové auto musí voňať benzínom!" Elektrické modely ho nechytili za srdce

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Akio Toyoda, legendárny šéf japonskej automobilky, zostáva verný benzínovým motorom a hlučným výfukom. Elektromobilita ho ako vášnivého jazdca zatiaľ nepresvedčila, hoci jej budúcnosť v značke…

Ferrari 296 Speciale: Rýchlosť, ktorá berie dych, a dizajn z iného sveta

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Ferrari opäť posúva hranice možného. Model 296 Speciale, najnovší prírastok do exkluzívnej rodiny Speciale, prináša takmer 900 koní, revolučný dizajn a technológie inšpirované Formulou 1.…

Američania v šoku: Rebelanti z Jemenu utopili stíhačku za 67 miliónov dolárov!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Americké námorníctvo zažíva ťažké chvíle v Červenom mori, kde pri manévri na únik pred útokmi jemenských povstalcov Húsí prišlo o drahý bojový stroj. Stíhačka F/A-18E…

Obľúbené SUV v novom šate a terénnou verziou

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené rodinné SUV Honda CR-V prichádza s dlho očakávanou inováciou. Bezdrôtové pripojenie telefónu už nebude výsadou len drahších modelov. Čo všetko nová verzia ponúka a…

Najvšestrannejší model Dacie má vo svojej ponuke aj naftový motor.

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najpraktickejší model rumunskej značky skrýva tajomstvo, o ktorom mnohí slovenskí motoristi ani netušia. Dacia Jogger s dieselovým motorom existuje, no dostať sa k nemu bude…

Koncern musí stiahnuť 600 tisíc áut pre nebezpečnú chybu motora!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Majitelia luxusných SUV a pick-upov General Motors sa musia pripraviť na neplánovanú návštevu servisu. Legendárne modely s motorom V8 majú vážnu poruchu, ktorá už spôsobila…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov