Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Rodina a priatelia,

Rodičovský dôchodok: Akú sumu vďaka vám dostanú vaši rodičia? Pozrite si tabuľku

1.2.2023 - Kto nemôže prispieť na rodičovský dôchodok?

Dňa 1. januára 2023 vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý umožňuje dôchodcom vyplácať nový rodičovský dôchodok, ktorý prvotne v médiách rezonoval pod názvom rodičovský bonus.

Takže Sociálna poisťovňa bude dôchodcom okrem riadneho starobného dôchodku vyplácať aj spomínaný rodičovský dôchodok. Časť z nich si teda prilepší. Kto to bude a v akej výške bude rodičovský dôchodok?

„Suma rodičovského dôchodku rodiča – dôchodcu, bude určená ako 1,5 % z priemerného mesačného vymeriavacieho základu (hrubej mzdy) každého jeho dieťaťa, ktoré bolo v roku 2021 dôchodkovo poistené v Sociálnej poisťovni,“ vysvetľuje na sociálnej sieti Jozef Mihál, ktorý dáva ľuďom rôzne daňové a odvodové tipy.

V aktuálnom roku sa suma vyplatí naraz za celý rok 2023 v niektorý mesiac v priebehu roka v samostatnej platbe. Od roku 2024 by to malo byť už na pravidelnej mesačnej báze, vysvetlil v ranných novinách TvJOJ hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Dôvodom je skutočnosť, že ľudia majú do konca februára možnosť podať vyhlásenie, že nechcú, aby sa z ich vymeriavacieho základu prispievalo na rodičovský dôchodok. Dôvody môžu mať na to rôzne a nemusia ich uvádzať.

Praktický príklad

Mihál vyplácanie rodičovského dôchodku vysvetlil aj na príklade. Ak malo dieťa počas roka 2021 v zamestnaní hrubú mzdu počas 10 mesiacov 900 eur mesačne, jeden mesiac bolo na PN a mzdu nemalo a jeden mesiac malo mzdu 3000 eur, celkovo za rok 2021 zarobilo v hrubom 12 000 eur.  

V priemere to bolo 1000 eur mesačne a rodičovský dôchodok oboch rodičov, ak žijú a sú na dôchodku, bude po 15 eur mesačne.

Rodičovský dôchodok v určenej sume dostanú rodičia za každé svoje dieťa, ktoré splnilo vyššie uvedené podmienky.

rodičovský dôchodok, Jozef Mihál, deti
Tabuľka, ktorú zverejnil Jozef Mihál.
Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála

Akou sumou prispejú deti na rodičovský dôchodok?

Mihál zverejnil aj praktickú tabuľku, z ktorej vyplýva, že rodičovský dôchodok dostane aj rodič matky na materskej či rodičovskej dovolenke, keďže je poistencom štátu. Konkrétne vo výške 9,90 eur.

Ak má dieťa príjem vo výške minimálnej mzdy, dôchodok bude 9,40 eur. Pri SZČO s minimálnym vymeriavacím základom 546 eur bude suma 8,20 eur.

Ak je priemerná mzda 800 eur, pôjde o sumu 12 eur. Pri mzde 1000 eur je to 15 eur.

Ak niektoré z detí zarába priemerne 1200 eur, Sociálna poisťovňa pošle otcovi aj matke po 18 eur.

Pri výške 1400 eur pôjde o sumu 21 eur. Maximálne možné vyplatená suma v tomto roku je 21,80 eur, a to pri mzde 1447 eur a viac.

Kto nemôže neprispieť?

Nárok na rodičovský dôchodok nemajú rodičia policajtov, vojakov, záchranárov, colníkov a členov Horskej služby.

Avšak aj tu sa chystá určitá zmena, ktorú pripravujú poslanci Jozef Lukáč a Miloš Švrček. Musí ju však schváliť parlament.

Zuzana Franková

Súvisiace články

Dcéra Aleny Heribanovej radí, ako dosiahnuť čo najvyššiu materskú – 13 190 eur. Nie je to obchádzanie systému?

Malé deti, malé starosti, veľké deti, veľké starosti? Je starostlivosť o tínedžerov ťažšia ako o malé deti?

Zdroj úvodnej foto: Unsplash/Kampus Production


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vidíte takýto vešiak na toalete? Radšej hneď opustite kabínku. Je to pasca

30.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/jarmoluk facebook.com/sarthak.meditech). Keď vstúpite do verejnej toalety, často je na dverách vešiak. Teoreticky slúži na zavesenie bundy alebo tašky.…

Budú pracovať o hodinu menej. Európska krajina robí zmeny

30.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandros Michailidis). Vláda v Čiernej Hore zavedie sedemhodinový pracovný čas, uviedla ministerka práce a sociálnych vecí Čiernej Hory Naida…

Štyri návyky, ktoré zastavia starnutie po päťdesiatke. Začnite s tým ešte dnes

27.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A). Recept na večnú mladosť neexistuje. Existujú však návyky, ktoré môžu pomôcť spomaliť starnutie po 50-tke.…

Je o 86 cm vyššia ako on. „Chytil som prsteň a stratil vedomie,“ hovorí. Sú spolu už 18 rokov

26.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jessicaburnsmcdonnell). Larry a Jessica sa spoznali v škole a mali spoločnú skupinu priateľov. Neskôr im povedali, že sa k…

Krájala artičok, keď jej zrazu v rukách vybuchol ako petarda. „Nemôžeme veriť ani zelenine“

26.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Taras Grebinets). Varenie môže byť naozaj nebezpečné. Na vlastnej koži to zažila jedna obyvateľka severného Talianska. Už sa chystala…

Auto Trendy

Formula E získa pohon všetkých štyroch kolies. Do rýchlosti 100 km/h nemá šancu ani F1

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Formula E nie je veľmi populárna, ale nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento seriál mal zrútiť. Naopak, neustále rastie a práve predstavila vozidlo Gen3Evo,…

Facelift crossoverov Cupra Leon a Formentor: agresívnejší dizajn a vyšší výkon

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Cupra oficiálne predstavila aktualizácie modelov Leon a Formentor. Oba modely profitujú z agresívnejšieho dizajnu a teraz ponúkajú vyšší výkon.

Uzatvárame dôležité tunely. Ťažkosti pre vodičov

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - NDS sa rozhodla na niekoľko dní uzavrieť tunely na diaľnici D3. To môže znamenať problémy aj pre vodičov, ktorí sa chystajú stráviť májové sviatky cestovaním…

Renault by mohol spolupracovať so spoločnosťou Xiaomi na nových automobilových technológiách

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Renault by mohol spolupracovať s čínskymi výrobcami na vývoji nových technológií pre elektromobily. Medzi nimi je aj spoločnosť Xiaomi.

Nehoda auta bez vodiča. Žiadni vinníci

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Auto v priekope, bez vodiča a so spolujazdcom - tak by sa dal v skratke opísať obraz, ktorý našli žitomírski policajti, ktorí prišli na miesto…

Tragédia na diaľnici A1 odvrátená na poslednú chvíľu. Vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty

3.5.2024 Redakcia Auto trendy - Na diaľnici A1 sa v poslednej chvíli podarilo zabrániť tragédii, keď bol vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov