Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Manželstvo,

Aké klamstvo môže byť niekedy horšie ako nevera?

13.1.2023 - Manželstvo je záväzok.

Manželstvo je záväzok. Je preto potrebné, aby si ľudia, ktorí uzatvárajú manželstvo, uvedomovali vážnosť sľubu, ktorý dávajú svojej polovičke. Súčasťou záväzkov v manželstve je aj úprimnosť. A práve úprimnosť sa spája aj s financiami. Odborníci totiž upozorňujú, že finančná nevera či akékoľvek klamstvá o peniazoch, môžu byť rovnako bolestivé, ako nevera v bežnom chápaní. A v niektorých prípadoch aj horšie.

Čo je finančná nevera? Je to akékoľvek klamstvo o peniazoch, ich zatajovanie či ukladanie a hromadenie bez toho, aby to váš manžel či manželka vedeli.

„Ak sa práve nachádzate v stave, keď ste zistili partnerovu finančnú neveru, nie ste rozhodne výnimkou. Počas svojej praxe sme zistili, že mnoho párov zápasí s finančnými problémami a tajomstvami,“ vysvetlili Scott a Bethany Palmer pre portál YourTango.

Ich ďalšie zistenia však prinášajú nádej. „Ale tiež vieme, že aj takáto zrada vo vzťahu sa dá napraviť a stratená dôvera znovu získať. Vyžaduje to ale prácu a odhodlanie oboch strán,“ dodali.

Pretože rozvod je drahý. A rozhnevané manželstvo je nešťastné, existuje lepší spôsob. Ak vaše manželstvo narušila finančná nevera odborníci odporúčajú 5 spôsobov, ako vzťah napraviť.

Zasiahla vzťah nevera? Priznať a odpustiť

Ak ste vy ten alebo tá, ktorý/-á sa dopustil finančnej nevery, v prvom rade sa priznajte.

Ak na druhej strane máte podozrenie, že vaša polovička sa dopúšťa nevery, skúste sa naladiť pozitívne a úprimne sa opýtajte na nezrovnalosti.

Ak sa prizná, nevyhrážajte sa, vypočujte a odpustite. Aj keď niekedy bude odpustenie vyžadovať dlhší čas, dajte najavo, že ste ochotný na tom pracovať. Rázne však vyjadrite, že si želáte, aby to dneškom skončilo.

Odborníci tiež upozorňujú, že niekedy budete musieť odpustiť viackrát. Správanie vašej polovičky sa totiž nemusí zmeniť zo dňa na deň. Aj keď neplánujú skrývať svoje míňanie alebo šetrenie, môže to byť zvyk a urobia rovnakú chybu znova.

„Slabí nikdy nedokážu odpustiť. Odpustenie je vlastnosťou silných,“ hovoril Mahátma Gándhí. Ukážte svoju silu. Buďte úprimný a zhovievavý.

Zaveďte nové rutiny

Vaše doterajšie finančné fungovanie v manželstve nemôže pokračovať ako doteraz. Neočakávajte totiž odlišné výsledky, ak sa obaja správate rovnako ako predtým.

Zmeňte svoj spôsob narábania s financiami. Môžete sa dohodnúť, že nákup nad určitú sumu budete spolu diskutovať.

Ak jeden z vás uvidí niečo, napríklad nad 200 eur – sumu si môžete určiť v závislosti od príjmu rodiny – pošle polovičke fotografiu, aby sa vyjadril.

Ako upozorňuje dvojica odborníkov, tento postup nie je o prístupe: „Mami, smiem?“ Je to o zastavení sa a popremýšľaní o svojich túžbach a potrebách. O vzájomnej komunikácii a tiež nehromadení ďalších predmetov v domácnosti.

nevera, manželstvo, financie
Ilustračná fotografia.
Zdroj: Geralt

Odstráňte bariéry

Zistite, čo zabilo vašu komunikáciu a priviedlo vaše manželstvo až do štádia finančnej nevery.

Mali ste účet v banke, o ktorom ten druhý nevedel? Vedeli ste o každej kreditnej karte vašej polovičky? Nemáte radi rozhovory o peniazoch? Vyhýbate sa im? Mali ste stanovený deň na rozhovor o peniazoch, prípadne výdavkoch na aktuálny mesiac?

Scott a Bethany Palmer vás svojimi radami nechcú zbaviť osobnej slobody či možnosti mať vlastný účet. Podstatou je transparentnosť.

Môžete mať aj tri bankové účty, ale obaja k nim máte prístup a vidíte všetky pohyby, kedykoľvek chcete. To isté platí aj pre kreditné karty.

Požiadajte o pomoc profesionálov

Tajomstvá týkajúce sa financií môžu spôsobiť obrovský chaos, ktorého súčasťou je aj citové zranenie.

Preto je niekedy vhodné pri riešení financií požiadať o pomoc niekoho neutrálneho. Najlepšie odborníka v podobe finančného poradcu, ktorý by celý chaos rozmotal a zároveň poskytol cenné rady do budúcnosti.

Odmeňte svoj úspech

Na tento krok sa ľahko zabúda, no je veľmi dôležitý. Odmeňte svoj úspech. Oslávte zmeny, ktoré urobíte. 

Ak si nastavíte nový rozpočet alebo zavediete novú rutinu a obaja sa toho budete držať mesiac alebo dva – oslavujte. Choďte sa cez víkend najesť, dajte si zákusok, zabavte sa.

Popri šetrení však aj naďalej pracujte na svojom vzťahu. Vyhnete sa tomu, že zameraním sa na financie, zanedbáte vzájomný vzťah. Naučte sa opäť dôverovať jeden druhému.

Podľa portálu Nola stojí v USA priemerný rozvod 19 600 dolárov. Nech už máte ušetrenú aktuálne akúkoľvek sumu, investujte ju do svojho vzťahu, nie do jeho rozkladu.

Samozrejme, že do vzťahu nemáte teraz investovať celé svoje úspory, potrebujete aj finančnú rezervu. Najmä dnes.

[poll id=“8″]

Zuzana Franková

Súvisiace články:

7 situácií, v ktorých by sa rozvedení ľudia dnes zachovali inak

Muži, nepomáhate v domácnosti? Ste pre ženu menej sexuálne príťažliví. Neveríte?

Zdroj úvodnej foto: Pixabay/RyanMcGuire


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako rozpoznáte toxický vzťah? Tu sú tri príklady červených vlajok, ktoré sa považujú za „normálne“

7.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:muž_žena_pár_vzťah). Čoraz viac sa hovorí a číta o toxickom správaní, ktoré kazí medziľudské vzťahy a otravuje život. Niekedy, keď sme…

Prechádza manželstvo Jennifer Lopez a Bena Afflecka KRÍZOU? „Stále viac a viac defenzívny a mrzutý.“

04.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kathy Hutchins). Hoci od svadby Jennifer Lopez a Bena Afflecka neubehli ani dva roky, zámorské médiá už predpovedajú blížiaci…

Spíte s partnerom v jednej posteli? Výskum je jasný. Toto je „dôležité vodítko pre mozog“

02.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey_Popov). Byť vo vzťahu najčastejšie znamená aj spať spolu. Mnoho párov si nevie predstaviť inú možnosť, aj keď je…

Ona má 32 rokov a on 70. Netají, že je s ním pre peniaze. „Dáva mi svoje karty“

29.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/realchloeamour2.0/). Žena priznáva, že randí len s mužmi, ktorí zarábajú viac ako 206 000 USD (približne 193 000 EUR)…

Je o 86 cm vyššia ako on. „Chytil som prsteň a stratil vedomie,“ hovorí. Sú spolu už 18 rokov

26.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/jessicaburnsmcdonnell). Larry a Jessica sa spoznali v škole a mali spoločnú skupinu priateľov. Neskôr im povedali, že sa k…

Auto Trendy

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je však každý spôsob úspory na nezaplatenie. Odborníci…

Pilotovaná vesmírna loď Starliner nedokázala odštartovať. Prelomová misia NASA zrušená

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo. Prelomová pilotovaná misia NASA Starliner včera v noci neodštartovala. Problém - ako to v takýchto situáciách často býva - sa ukázal…

Viskózna spojka: ako je skonštruovaná, ako funguje, aké sú príznaky jej poruchy?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy - Viskózne spojky sa používajú ako komponent, ktorý spája ventilátor chladiča s vodným čerpadlom, a ako súčasť hnacieho ústrojenstva vozidiel 4×4. Na akom princípe tento komponent…

Všetko o motorovej brzde. Kedy a ako by ste ju mali používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy - Kto chce vedieť všetko o motorovej brzde, mal by si najprv vyskúšať, ako vozidlo pri jej používaní reaguje na rôznych povrchoch vozovky.

Aké sú najčastejšie príčiny úbytku chladiacej kvapaliny a ako ich riešiť?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy - Únik chladiacej kvapaliny by mal majiteľa vozidla znepokojovať. Ako riešiť poruchu?

Môžete v prípade núdze namiesto motorového oleja použiť kuchynský olej? Čo odporúčajú mechanici

6.5.2024 Redakcia Auto trendy - Mazanie motora je nevyhnutné pre fungovanie pohonu vozidla. Môžete však v prípade núdze namiesto motorového oleja použiť kuchynský olej?

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov