6.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tieningtyas Madjid).
Vo svete rôznych druhov cibule je šalotka stále podceňovaná, hoci by mohla úspešne konkurovať svojej slávnejšej „sesternici“ – klasickej cibuli. Má jemnejšiu chuť, je šetrnejšia k tráviacemu systému a bohatá na cenné živiny – askalónsky cesnak, ako sa inak nazýva, sa čoraz častejšie objavuje v receptoch a na tanieroch. Prečítajte si o zdravotných vlastnostiach tejto zeleniny a zistite, do ktorých jedál by sa hodil najlepšie.

Foto: shutterstock/Tieningtyas Madjid
Šalotka alebo cesnak askalonsky
Šalotka je zelenina z čeľade cesnakovitých, ktorá vyzerá ako malá cibuľa, ale vďaka svojej chuti a vlastnostiam si v kuchyni zaslúži samostatné miesto. Má charakteristický podlhovastý tvar a fialovo-ružovú šupku. Jej dužina je jemnejšia ako dužina tradičnej cibule – bez ostrosti, mierne sladká a jemne aromatická. Vďaka tomu sa šalotka výborne hodí do šalátov, studených omáčok a pokrmov, v ktorých je potrebná rovnováha chutí.
Čím sa šalotka líši od bežnej cibule? Hoci na prvý pohľad pripomína jarnú cibuľku, líši sa nielen vzhľadom, ale aj štruktúrou . Je šetrnejšia k žalúdku, čo znamená, že ju môžu konzumovať aj ľudia s citlivým tráviacim systémom. Obsahuje tiež mnoho cenných živín, ako napríklad vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a antioxidanty podporujúce imunitu. Viac o jeho vlastnostiach sa dozviete ďalej v tomto článku.
Je šalotka zdravá?
Šalotka je nielen chutným doplnkom jedál, ale aj cenným zdrojom látok podporujúcich zdravie. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov vrátane flavonoidov a zlúčenín síry, ktoré vykazujú protizápalové a imunitu podporujúce účinky. Obsahuje tiež vitamín C, vitamíny skupiny B (najmä B6 a kyselinu listovú), ako aj draslík, horčík a vlákninu.
Tieto zložky majú pozitívny vplyv na nervový, obehový a tráviaci systém. Vďaka miernemu účinku a nižšiemu obsahu dráždivých látok ako v klasickej cibuli môžu šalotku lepšie znášať ľudia s citlivým žalúdkom. Podporuje tiež metabolizmus a môže prispieť k regulácii hladiny cukru v krvi. Preto sa čoraz častejšie kladie otázka: Je šalotka zdravá? Odpoveď znie jednoznačne áno a určite sa oplatí zaradiť ju do svojho každodenného jedálneho lístka.
Šalotka – použitie v kuchyni
Šalotka je vďaka svojej jemnej, mierne sladkej chuti ideálna do jedál, ktoré si vyžadujú jemné cibuľové tóny bez ostrej arómy. Skvele sa hodí do šalátov, omáčok, dresingov a studených jedál, a keď sa podusí na masle, je vynikajúcim základom pre polievky, rizota alebo jedlá pripravované v jednom hrnci. Vo francúzskej kuchyni je nepostrádateľná – používa sa na prípravu klasických omáčok, ako je beurre blanc, ako aj na prípravu príloh k rybám a morským plodom.
Môže sa smažiť, piecť, dusiť, marinovať – zakaždým dodá jedlám jedinečnú hĺbku chuti. Jej kulinárske možnosti sú naozaj široké, preto stojí za to pozrieť sa bližšie na to, ako sa šalotka – zelenina – používa v kuchyni.

Foto: shutterstock/hlphoto
Šalotka – zelenina, ktorú sa oplatí mať v kuchyni
Šalotka je nenápadná, ale mimoriadne všestranná zelenina, ktorá dokáže zmeniť chuť mnohých jedál. Jemná, aromatická, zdravá a jednoduchá na prípravu – je ideálna na každodenné varenie aj náročnejšie recepty. Ak ste ju ešte nemali možnosť vyskúšať, oplatí sa to stihnúť – je to jedna z tých ingrediencií, ktoré sa rýchlo stanú nenahraditeľnými.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.