Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš alebo omáčku, vďaka tomuto jednoduchému...

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii).

Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš alebo omáčku, vďaka tomuto jednoduchému triku bude mäso vždy mäkké a šťavnaté. Stačia dve lyžice.

Nech už pripravujete guláš alebo omáčku, vďaka tomuto jednoduchému triku bude mäso vždy mäkké a šťavnaté. Stačia dve lyžice.
Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii

Je známe, že prvým krokom pri príprave mäsovej omáčky alebo gulášu je opraženie kúskov mäsa, aby sa „uzavreli“. Nezáleží na tom, či pripravujete maďarský guláš, bravčové alebo len dusíte mäso na obed, jedna chyba môže spôsobiť, že namiesto toho, aby ste boli nadšení, budete sklamaní. Pozrite sa, ako tomu predísť.

Čo robiť, aby dusené mäso sa rozplývalo na jazyku? Vyberte správne

Začnime od začiatku. Na guláš alebo omáčku je najlepšie vybrať mäso, ktoré je jemne prešpikované.

  • Pokiaľ ide o bravčové mäso, najlepšie je zvoliť plece, krkovičku a sviečkovicu, ktorá je o niečo chudšia.
  • Lepšie je nevyberať karé – to nechajte na rezne alebo pečienku.
  • Pokiaľ ide o hovädzie mäso, skvele sa hodí plece, stehno (to je o niečo chudšie, ale veľmi chutné), roštenka a krk.

Bez ohľadu na to, aké mäso dusíte, keď sa už „uzavrie“, pridajte do panvice trochu jablčného octu.

Prečo je to dôležité?

  • Kyselina obsiahnutá v octe dodatočne „spojí“ vlákna mäsa, vďaka čomu šťavy nebudú vytekať.

Ale prečo pridávať ocot, keď mäso by už malo byť opečené?

  • Pri miešaní a neskôr varení sa kúsky mäsa pohybujú. Ocot spôsobí, že šťavy obsiahnuté v kúskoch začnú vrieť vo vnútri, vďaka čomu bude mäso oveľa chutnejšie a jemnejšie.

Čo urobiť, aby guláš alebo omáčka boli aromatickejšie? Zabudnite na samotnú vodu

Niektorí sa možno obávajú, že keď bude mäso tak „uzavreté“, neprevedie svoju chuť do jedla. Niet sa čoho obávať.

  • V prvom rade si treba uvedomiť, že guláš a omáčka nie sú len mäso, sú to aj iné zložky a koreniny.
Čo urobiť, aby guláš alebo omáčka boli aromatickejšie?
Foto: shutterstock/Iryna Pospikh
  • Po druhé – voda nie je najlepšou voľbou, ak chceme mäso po dusení podliať. Najlepšie je použiť bujón alebo ľahký vývar. Môže to byť aj vývar zo zeleniny alebo húb, dôležité je, aby bol aromatický.

Nezkazí ocot chuť? Nemáte sa čoho obávať.

Samozrejme, že nie.

  • Jablčný ocot má jemnejšiu chuť ako liehový ocot a má príjemnú vôňu. Pri dusení sa však takmer úplne odparí.

Ako teda využiť tento trik, aby ste dosiahli kulinársky úspech?

  1. Mäso nakrájajte na väčšie kúsky, očistite od prípadných blán a marinujte vo svojich obľúbených koreninách. Dávajte si však pozor na soľ. Tá totiž vyťahuje vodu. V závislosti od receptu, ktorý používate, mäso marinujte v chlade niekoľko hodín až 2 dni.
  2. Pred plánovaným smažením mäso včas vyberte z chladničky, aby dosiahlo izbovú teplotu. Potom ho obaľte v múke a hoďte na poriadne rozpálený tuk.
  3. Keď už hodíte mäso na panvicu, nechajte ho v pokoji. Miešaním vytečie šťava. Opečte ho pokojne z každej strany a jednotlivé kúsky najlepšie obracajte kliešťami.
  4. Keď je mäso opečené z každej strany, pridajte dve až tri lyžice octu, v závislosti od množstva mäsa. Jemne premiešajte a znížte výkon horáka. Duste, kým vôňa octu nezmizne.
  5. Potom pridajte ostatné ingrediencie. Cibuľu, papriku, šampiňóny, huby a všetko, čo máte v recepte.
  6. Potom zalejte celok vývarom, pridajte koreniny a duste na miernom ohni, kým nie je mäso hotové.
  7. Na konci varenia pridajte smotanu alebo zahustite múkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Namiesto zalievania vodou použite túto tekutinu. Mäso bude zakaždým mäkké.

Nakrájala som a namarínovala ako steak. Hostia neverili, čo som dala na gril.


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Vložte lyžicu do vody a ponorte do nej nohy. Okamžitá úľava.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InFocus.ee). V lete sú naše nohy vystavené mimoriadne náročným podmienkam. Vysoké teploty, dlhé prechádzky, nepohodlná obuv alebo dlhé státie…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Nastavujete v lete radiátor na nulu? Táto chyba vás môže na jeseň stáť veľa!

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrew Angelov). Odborníci varujú: Bežný zvyk, ktorý praktizuje väčšina domácností počas letných mesiacov, môže spôsobiť vážne problémy pri štarte…

Čomu sa treba vyhnúť v letnom make-upe? Najčastejšie chyby, ktoré robia Slovenky

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). V lete chce väčšina z nás vyzerať prirodzene, sviežo a žiarivo. Bohužiaľ, vysoké teploty a intenzívne vystavenie slnku…

Auto Trendy

Záchrana pred horúčavami: Omotaj kartón týmto a zanes do auta. Vo vnútri bude chladnejšie

04.07.2025 Redakcia Auto trendy Predpoveď počasia nezanecháva pochybnosti. Do našej krajiny sa blíži vlna horúčav, preto sa oplatí predchádzať nielen prehrievaniu bytu, ale aj automobilu. Je to otázka pohodlia a…

Hrozí zatvorenie továrni so spaľovacími motormi a prepúšťanie

04.07.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový koncern Stellantis môže čeliť pokutám až do výšky 2,5 miliardy eur, ak nedosiahne nové emisné limity stanovené Európskou úniou. Európsky riaditeľ skupiny varuje pred…

Mazda CX-5: Prichádza nová generácia obľúbeného SUV

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda CX-5 je už od svojho uvedenia na trh jedným z najdôležitejších modelov značky Mazda. Od roku 2013, kedy debutovala prvá generácia, si tento model…

Renault Duster šokuje cenami: V Austrálii je lacnejší ako Dacia u nás

3.07.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault prekvapila automobilový svet uvedením modelu Duster na austrálsky trh s cenami, ktoré sú výrazne atraktívnejšie ako tie, za ktoré sa predáva Dacia…

Efekt zebry: Ako slnko a tieň ovplyvňujú vašu jazdu

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Počas celého roka sa vodiči stretávajú s rôznymi prírodnými javmi, ktoré môžu sťažiť jazdu. Jedným z menej známych, ale nebezpečných javov je tzv. efekt zebry,…

Dacia Duster: Cenovo dostupné SUV, ktoré si získalo srdcia zákazníkov

03.07.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Duster je jedným z najobľúbenejších SUV na trhu. Jej popularita neustále rastie, pretože ponúka kombináciu nízkej ceny, priestrannosti, praktickosti a atraktívneho dizajnu. Navyše, zákazníci…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov