29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Leto je ideálny čas na prípravu niečoho chutného na zimné dni. Egrešový džem je ideálny spôsob, ako využiť toto kyslé ovocie. Jeho osviežujúca chuť rozbije sladkosť koláčov a dodá sviežosť každému pečivu.

Foto: shutterstock/New Africa
V babičkinej záhrade rástol nenápadný egrešový krík, pichľavý, ale plný zelených guľôčok. Vďaka nemu boli v našej špajze vždy poháre plné tohto ovocia, popri klasických džemoch z malín a jahôd. Pamätám si, že bol mierne kyslý, hustý a jantárovej farby. Túto chuť som si veľmi obľúbila vďaka rovnováhe medzi sladkosťou a osviežujúcimi tónmi, ktoré sa výborne hodili k bielemu syru, palacinkám alebo aj k cestám z droždia. Dnes stojí za to si ju pripomenúť, je jednoduchá, a predsa pozoruhodná.
Egrešový džem. Recept, ktorý môžete obohatiť o ďalšie ovocie
Egreš sa výborne hodí k jablkám, banánom, čiernym ríbezliam alebo dokonca k vanilke. Takéto kombinácie dodajú džemu hĺbku chuti a samotný džem získa na štruktúre a vôni. V klasickej verzii je výraznejší a mierne kyslastý, skvelý na ozvláštnenie sladkých koláčov.
Ingrediencie:
- 1 kg zrelých egrešov (zelených alebo červených),
- 500 g cukru,
- čajová lyžička citrónovej šťavy,
- balenie želírovacieho cukru 2:1.

Foto: shutterstock/Jess Gregg
Ako sa pripravuje egrešový džem?
Hoci sa príprava egrešového džemu môže zdať časovo náročná, v skutočnosti ide o jednoduchý proces. Jeho príprava si navyše nevyžaduje špecializované vybavenie. Všetko, čo potrebujete, je hrniec s hrubým dnom a chvíľka trpezlivosti. Tajomstvo spočíva v starostlivom vyberaní ovocia a jeho pomalom varení, kým nedosiahne správnu konzistenciu.
Egreše dôkladne umyte a očistite od stopiek a končekov. Ak chcete, aby mal džem homogénnejšiu konzistenciu, môžete ho mierne roztlačiť tĺčikom alebo rozmixovať. Ovocie preložíme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu a posypeme cukrom. Necháme odležať 30 až 60 minút, kým nepustia šťavu. Zmes zohrievajte na strednom plameni za častého miešania. Keď začne bublať, znížte teplotu a varte asi 30 minút, kým zmes nezhustne.
Ak používate želírovací cukor, pridajte ho podľa pokynov na obale, zvyčajne na posledných 5 minút varenia. Vykonajte skúšku pripravenosti. Položte trochu džemu na studený tanier a zistite, či po chvíli stuhne. Ak sa tak stane, znamená to, že je hotový. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Skladujte na tmavom a chladnom mieste a po otvorení v chladničke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý recept na jahodový džem. Pridajte túto nezvyčajnú prísadu. Chuť bude jedinečná
Moja mama ho pridáva do džemov namiesto cukru. Menej kalorické a také chutné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.