29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Utku Demirsoy).
Tento nápoj z Blízkeho východu si získava srdcia ľudí po celom svete. Pripravíte ho len z troch ingrediencií, ktoré máte doma. Ajran, považovaný za jeden z najzdravších nápojov na svete, ponúka nielen osviežujúcu chuť, ale aj množstvo zdravotných benefitov, o ktorých ste možno netušili.

Foto: shutterstock/Utku Demirsoy
Je mimoriadne populárny a obľúbený najmä v krajinách Blízkeho východu a mnohí ho považujú za jeden z najzdravších nápojov na svete. Ajran, o ktorom hovoríme, je turecký nápoj, ktorý vzniká len z troch ingrediencií a vyznačuje sa mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami a zaujímavou chuťou.
Čo je ajran? Tajomstvo tureckého elixíru zdravia
Ajran je nápoj pochádzajúci z Turecka. Na jeho prípravu sa používa jogurt z ovčieho, kravského alebo kozieho mlieka, voda a soľ. Vďaka tomu má ajran kyslo-slanú chuť, ale môžete doň pridať aj niekoľko lístkov mäty. Nápoj sa zvyčajne podáva silno vychladený a na jeho povrchu by mala byť viditeľná jemná pena.
V mnohých krajinách sa pitie ajranu odporúča počas konzumácie kebabu alebo mastných, pikantných mäsových jedál. Takáto kombinácia zaručuje veľmi zaujímavý kulinársky zážitok. Samozrejme, ajran môžete piť aj samostatne, pretože výborne hasí smäd. Nápoj sa stal veľmi populárnym po celom svete, preto ho bez problémov kúpite v mnohých potravinách aj na Slovensku.
Vlastnosti ajranu: Prečo ho lekári odporúčajú každý deň
Ajran je vynikajúcim zdrojom mnohých živín vrátane vitamínu A, vitamínov skupiny B, C, D a E, ako aj minerálov v podobe vápnika, železa, sodíka či zinku. Obsahuje živé kultúry baktérií, vďaka čomu zlepšuje stav čriev a zefektívňuje fungovanie tráviaceho systému.
Pravidelná konzumácia tohto nápoja posilňuje imunitný systém, pozitívne vplýva na činnosť mozgu a srdca a tiež posilňuje kosti, čím znižuje riziko osteoporózy. To však nie je koniec výhod ajranu. Podieľa sa na procesoch spojených so znižovaním krvného tlaku a redukuje hladinu cholesterolu, čím chráni pred rozvojom aterosklerózy či vznikom mozgových príhod a infarktov.
Štúdie ukazujú, že pravidelné pitie ajranu môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva. Výsledky výskumov prekvapujú odborníkov, ktorí teraz odporúčajú zaradiť tento nápoj do každodennej stravy. Navyše, vďaka obsahu probiotík pomáha pri tráviacich ťažkostiach a podporuje zdravú črevnú mikroflóru.

Foto: shutterstock.com/Halil ibrahim mescioglu
Ako pripraviť ajran doma? Jednoduchý recept na zázračný nápoj
Príprava nápoja v domácich podmienkach je jednoduchá a veľmi rýchla, pretože potrebujete len tri ingrediencie. Predovšetkým siahnite po jogurte gréckeho typu, minerálnej vode a štipke soli.
Do nádoby vložte 250 ml gréckeho jogurtu, prilejte 250 ml vody a pridajte štipku soli. Všetky ingrediencie dôkladne mixujte, až kým nevznikne malá pena. Takto pripravený ajran odložte do chladničky, aby získal správnu teplotu. Voliteľne môžete pridať niekoľko lístkov mäty alebo nastrúhanú kôru z umytej limetky.
Pre extra osviežujúci variant skúste pridať uhorku. Stačí ošúpať a najemno nastrúhať polovicu uhorky, zmiešať s jogurtom a vodou, pridať soľ a mätu. Tento variant je obzvlášť obľúbený počas horúcich letných dní a poskytuje extra hydratáciu.
Ajran môžete podávať ako osviežujúci nápoj k pikantným jedlám, ako zdravú alternatívu k sladkým nápojom alebo ako súčasť raňajok. Jeho všestrannosť a zdravotné benefity z neho robia ideálny doplnok každodennej stravy. Navyše, jeho príprava trvá len pár minút a ingrediencie máte pravdepodobne už doma.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hovorí sa mu „najzdravší nápoj na svete“. Pite, keď sa k vám dostáva cholesterol
Vynašli Turci najzdravší nápoj na svete? Zmiešajte 3 prísady a zistite odpoveď
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.