24.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ana_Malee).
Efektne vyzerá v kuchyni aj na fotografiách na sociálnych sieťach. Niet divu, že mu mnohí podľahnú. Najmä preto, že toto korenie pôsobí prirodzenejšie a „exkluzívnejšie“. Odborníci však varujú pred možnými následkami. Málokto si to uvedomuje.

Foto: shutterstock.com/Ana_Malee
Na prvý pohľad nevinná zmena môže mať vážne dôsledky. A v tomto prípade to platí dvojnásobne. Niečo, čo sa zdá ako nepodstatné, má vplyv na vaše zdravie. Skôr než siahnete po tomto módnom a obľúbenom produkte, dobre si rozmyslite, či to stojí za to. Problémom nie je len vyššia cena.
Nie každá soľ je rovnaká – je to fakt, ktorý by ste mali mať na pamäti. V posledných rokoch si veľkú popularitu získali rôzne druhy soli, ako je morská, himalájska či kóšer soľ. Tieto druhy sú často považované za zdravšiu alternatívu k bežnej kuchynskej soli, no odborníci upozorňujú, že to môže byť mylné presvedčenie.
Dr. Susan Cheng, kardiologička zo Smidt Heart Institute v Cedars-Sinai v Los Angeles, varuje pred hrubozrnnými soľami, ktoré si získali popularitu vo svete gastronómie. Ako vysvetľuje pre portál Today.com, ich textúra môže viesť k nadmernému príjmu.
„Lacnejšia bežná soľ, ktorú dostanete v obchode s potravinami a ktorá nie je taká luxusná alebo hrubá, vám poskytne rovnakú chuť v oveľa menšom objeme soli.“
– zdôrazňuje dr. Cheng.
Kardiológ Dr. Evan Levine takisto varuje pred módou exkluzívnych solí, ako je keltská morská soľ. Vo videu na TikToku, kde ho sleduje takmer 225-tisíc ľudí, vysvetľuje, že hoci táto soľ obsahuje stopové množstvá minerálov ako vápnik či draslík, jej hlavnou zložkou je stále chlorid sodný – ten istý, aký nájdete v obyčajnej kuchynskej soli.
„Hádate správne? Je to stále chlorid sodný ako vaša soľ“
– hovorí dr. Levine a vyvracia mýtus, že tieto módne soli sú podstatne zdravšie.

Foto: shutterstock/Andrei Armiagov
Prečo siahať po kuchynskej soli?
Odborníci sa zhodujú – najzdravšou voľbou pre väčšinu ľudí je tradičná kuchynská soľ. Prečo? Predovšetkým preto, že je obohatená o jód, nevyhnutný minerál, ktorý zabraňuje nedostatkom vedúcim k problémom so štítnou žľazou. Na rozdiel od solí pre gurmánov, ako je himalájska či morská soľ, kuchynská soľ má menšie, jednotné zrnká, čo uľahčuje kontrolu nad množstvom použitej soli bez straty chuti.
Okrem toho je kuchynská soľ regulovaná z hľadiska čistoty a konzistencie, čo znamená menšie riziko výskytu kontaminantov či ťažkých kovov, ktoré sa môžu nachádzať v nerafinovaných soliach.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zdravšia ako maslo, predchádza cukrovke. Naši prarodičia ju jedli denne, my sme na ňu zabudli
Je melón superpotravinou pre črevá? Najmä jedna odroda pôsobí ako prebiotikum
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.