23.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nungning20).
Plody machovky peruánskej, nazývané „zlaté bobule“, nielenže potešia svojím exotickým vzhľadom, ale majú aj pôsobivé nutričné a zdravotné vlastnosti. Táto rastlina, ktorá pochádza z Južnej Ameriky, si získala uznanie u Inkov pred tisíckami rokov a dnes sa pestuje po celom svete, vrátane Slovenska, kde sa čoraz častejšie nachádza na kuchynských stoloch.

Foto: shutterstock/Nungning20
Machovka peruánska (Physalis) fascinuje nielen svojím nezvyčajným tvarom – hnedými „folikulárnymi“ obalmi skrývajúcimi intenzívne oranžové plody – ale aj bohatstvom nutričných hodnôt. V 100 g physalisu obyčajného sa nachádza približne 70 kcal, čo z neho robí nízkokalorický, ale energeticky bohatý doplnok vášho denného jedálnička. Toto ovocie je zdrojom vitamínov ako A, C, tiamín (vit. B1), riboflavín (vit. B2), niacín (vit. B3) a minerálov vrátane vápnika, železa a fosforu.
Podľa odborníkov jedna porcia machovky dodáva až 11,10 mg vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu a podporuje regeneráciu tela. Nechýba ani vitamín A, dôležitý pre zdravý zrak, a vitamíny skupiny B, ktoré zodpovedajú za správne fungovanie nervového systému.
Zaujímavé sú aj silné antioxidačné účinky. Výskum vykonaný v roku 2015 a publikovaný v časopise „Food Chemistry“ potvrdzuje, že plody tejto rastliny sú bohaté na antioxidanty, ktoré pôsobia proti škodlivým účinkom voľných radikálov a tým podporujú ochranu buniek tela. Je zaujímavé, že šupka má trikrát viac týchto zlúčenín ako dužina, najmä v zrelých plodoch.
Iné štúdie, ako napríklad tie v časopise Journal of The Arab Society for Medical Research z roku 2015, ukazujú, že rastlina obsahuje až 34 unikátnych zlúčenín. Medzi nimi vynikajú fenoly, ktoré dokážu inhibovať vývoj rakovinových buniek, najmä v prípade rakoviny prsníka a hrubého čreva.

Foto: shutterstock/Ladda4794
Rovnako dôležitou vlastnosťou machovky peruánskej je jej pozitívny vplyv na imunitný systém. Polyfenoly obsiahnuté v ovocí majú protizápalový účinok a vitamín C zabezpečuje lepšie vstrebávanie železa a ochranu pred infekciami. Vďaka týmto vlastnostiam je physalis cenený ako prírodný spôsob, ako zlepšiť imunitný systém.
Štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia physalisu môže posilniť telo a pomôcť mu lepšie zvládať stres, slabosť a dokonca aj kardiovaskulárne ochorenia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zdravšia ako maslo, predchádza cukrovke. Naši prarodičia ju jedli denne, my sme na ňu zabudli
Štipka v káve stačí na zahnanie hladu a zlepšenie trávenia. Pite ráno
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.