23.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tagwaran).
Kedy nie je kuracie mäso dobré? Túto otázku si stojí za to položiť pri pulte v obchode, skôr ako vložíme do košíka. Mäso môže vyzerať dobre, ale jeden detail prezradí, že je lepšie ho nechať v obchode. Málokto si to všíma.

Foto: shutterstock/Tagwaran
Kuracie mäso je jedným z najobľúbenejších výberov na celom svete. Je ľahko stráviteľné, bohaté na bielkoviny a všestranné v kuchyni. Nie každý kurací filet je však rovnako hodnotný. V posledných rokoch sa čoraz častejšie hovorí o fenoméne tzv. bielych vlákien, ktoré sa objavujú na povrchu. Mali by sme tomu venovať pozornosť nielen z estetických dôvodov. Takýto vzhľad je výsledkom chovu zameraného na zisk, preto je dobré vedieť, čo skutočne vkladáme do košíka a na tanier.
Ako spoznať pokazené kuracie mäso? Vôňa a vzhľad hovoria veľa
- Pokazené kuracie mäso má špecifickú, kyslastú alebo nepríjemnú vôňu, ktorú je ťažké zameniť s niečím iným.
Existujú však aj menej zrejmé signály.
- Farba mäsa by mala byť svetloružová, jednotná, bez škvŕn alebo sivého odtieňa. Príliš svetlé alebo modrasté časti môžu svedčiť o začatí procesu kazenia.
- Kĺzavý alebo lepkavý povrch je ďalším varovným signálom. Čerstvé filé sú pružné a mierne vlhké, ale nie nepríjemné na dotyk.
- Stojí za to pozrieť sa aj na obal – ak je v ňom nadbytok tekutiny, môže to znamenať, že mäso bolo skladované príliš dlho alebo bolo predtým zmrazené a rozmrazené.
Všetky tieto príznaky svedčia o tom, že mäso môže byť nielen nečerstvé, ale aj potenciálne nebezpečné pre zdravie.
Kedy nie je kuracie mäso dobré? Biele vlákna môžu prezradiť viac, než by ste čakali
Nie každý kus čerstvého mäsa stojí za kúpu.
- Ak na kuracích prsiach zbadáte biele, výrazné pruhy, pripomínajúce tenké vlákna alebo strie, je to znak tzv. syndrómu bielych vlákien. Je to dôsledok urýchleného rastu zvierat. Znamená to, že svaly nestihli rásť a na ich mieste vznikol tuk a vláknitá tkanina.
Hoci nie je škodlivé pre zdravie, má nižšiu výživovú hodnotu, pretože obsahuje menej bielkovín a viac tuku. Navyše je často tvrdšie, suchšie a menej chutné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Slováci toto mäso milujú. Odborníci varujú pred rakovinou
Nový recept na dlhovekosť. Vedci tvrdia, že jednoduché „expozície“ pomáhajú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.